Slovenija pred bankrotom

Категорија: Biznis
Тагови: Slovenija, Bankrot, Evrozona, Fitch, Moodys, Obveznice, Španija, Dužnička Kriza

Slovenija bi uskoro mogla da postane šesta država koja će zatražiti finansijsku pomoć Evropske unije, a mogući bankrot spominje i premijer Janez Janša, piše nemački Fajnenšel tajms.

Janša je ovog vikenda upozorio da bi Slovenija mogla da se suoči sa bankrotom.



"Ukoliko u oktobru ne uspemo da prodamo obveznice, preti nam bankrot", rekao je Janša i dodao da je Sloveniji sada "gotovo nemoguće" da se zaduži na svetskim finansijskim tržištima.

To je prvi put da Janša javno govari o mogućem bankrotu, jer je do sada vlada stalno isticala da može da se nosi sa finansijskim problemima.

Početkom avgusta tri najveće svetske kreditne agencije, Standard i Purs, Fič i Mudis, snizili su kreditne rejtinge Slovenije, čiji je BDP u drugom tromesečju pao za 3,2 odsto, što je više nego su stručnjaci očekivali.

Desetogodišnje obveznice Slovenije prodaju se uz kamatu od 6,9 odsto, što se više čak i od poljuljane Španije, koja se zadužuje uz kamatu od 6,8 odsto.

Slovenija sredinom naredne godine mora da isplati ratu od dve milijarde evra dugova i kamata, a prema rečima Janše, to neće biti moguće ukoliko se ove jeseni ne usvoje neophodne mere.



Economy.rs

Нема објављених коментара.


Пријавите се да бисте објавили нови коментар