Karamel torta

Kategorija: deserti,torte,kolaci
Tagovi: Karamel, Torta
7 komentara

Prvi put sam je pravila ovih dana povodom jednog prijatnog porodicnog slavlja i nisam se pokajala.Ko voli ukus karamela neka proba,svidece mu se.

Potrebno je:

Za kore:

15 belanaca

375 gr secera u prahu

150 gr mlevenih oraha

3 kasike brasna

Za prvi fil:

15 zumanaca

135 gr secera u prahu

135 gr bele cokolade

1 kesica vanilin secera

200 gr margarina(putera)

 

Za drugi fil:

2.5 dl slatke pavlake

150 gr secera

50 gr margarina(putera)

 

Za grilijas:

300 gr oraha

150gr secera

Priprema:

Umutiti 5 belanaca sa 125gr secera u prahu,dodati 50 gr mlevenih oraha i kasiku brasna i lagano izmesati.Peci u plehu na papiru za pecenje u rerni zagrejanoj na 180 step. oko 20 min.Tako ispeci tri kore.

Prvi fil:

Umutiti zumanca sa secerom u prahu i kuvati dok se ne zgusne.Dodati belu cokoladu i mesati dok se ne otopi.Ostaviti da se ohladi.U ohladjeni fil dodati umuceni margarin sa vanilin secerom,pa umutiti mikserom.

Drugi fil:

U serpicu sipati secer i zagrevati ga na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje.Dodati slatku pavlaku i mesati dok se ne izjednaci i zgusne.Dodati margarin,dobro izmesati i ostaviti da se ohladi.

Grilijas:

Secer otopiti na umerenoj temperaturi da se karamelizuje.Dodati seckane orahe,brzo izmesati i preruciti u nauljen sud.Kada se ohladi,samleti u blenderu,ali kratko,da grilijas ne bude previse usitnjen.Jos je bolje staviti ga u kuhinjsku krpu i izlupati ga kuhinjskim tuckom za meso.

Sjediniti prvi fil sa drugim filom i grilijasom i dobro izmesati.

Kore premazati filom,a deo ostaviti za premazivanje cele torte.

Mozete je dodatno ukrasiti slagom,ali nije nepohodno.

Recept je iz casopisa "Dobra hrana",malo sam ga izmenila.

  • versatility
    Džekson, kad ispečeš kore od belanaca, jel budu i unutra pečene ili ne? Ako su i unutra pečene, molila bih te da napišeš na kojoj ti je temperaturi zagrejana rerna na početku, da li je menjaš tokom pečenja i kako, da li ti kora sa gornje strane bude napukla ili ispucala, ili glatka? Kupujem gotove u poslastičarnicama jer mi uvek ispuca gornja kora, unutra bude pečeno, i nema šanse da bude kao što su one iz poslastičarnice:( I, jel može ova torta da se zamrzava (s obzirom da je kora od belanaca), po merama se vidi da je baš velika?
  • DZEKSON
    Prvi put sam pravila ovu tortu.Zagrejala sam rernu na 180 step. i pekla bez menjanja temperature.Korice su ispale dobro,mozda malo pucaju,ali se ne lome.Izmericu dimenzije pa cu napisati i to.Mislim da moze da se zamrzava,zasto ne bi,samo meni nije nista ostalo.:)
  • versatility
    Hvala ti. Bitne su mi dimenzije kalupa. A za zamrzavanje pitam jer ne znam kako bi se ponašale kore od belanaca nakon odmrzavanja, ne bih da budu gnjecave... Nemam mnogo vremena za kuhinju pa pravim samo ono što je "kabasto", može da se zamrzne i ne gubi ništa od svojstava kad se odmrzne.
  • versatility
    Zaboravila si da napises jesu li ti kore unutra pecene kao i spolja:) A ja tebi da pitam da li je kopiR ikako dostupna, dala mi je recept za čiz kejk kog sam izgubila, a moja ga kći obožava - recept joj je odličan, a meni nestao adresar kad mi neka viruščina upala u komp, pa progutala i sve mejl adrese... kad deca svašta skidaju sa neta:/
  • DZEKSON
    Dimenzije pleha su 25 x 35 cm.Kore su bile dobre i iznutra i spolja:),ali to zavisi od mnogo stvari,pa i od rerne.
    Nisam vise u kontaktu sa kopiR,ali tamo na kuvaru SC-a ostavlja ponovo recepte,pa mozes da joj se obratis ispod nekog recepta.Poz
  • versatility
    Ljubim te, draga, i reklamiram neke tvoje recepte gde god stignem;) Videla sam tvoju verziju sečenja testa za lisnatu pogaču, naravno da sam ti je ćapila! Hvala za kopiR, ali od srca. Ja sa obe vas oću da si komuniciram!!!
  • DZEKSON
    Ha,ha,ti mora da si poreklom sa juga Srbije?

Prijavite se da biste objavili novi komentar
DZEKSON
SERBIA
*******************