Krokant pužići

Kategorija: Kulinarstvo, kuvar
Tagovi: Peciva, Slatki Pužići, Pužići Sa Čokoladom I Orasima, Krokant, Slatki Doručak

 

Testo za pužiće:
270 g mekog brašna
25 g šećera
30 ml mleka
150 g putera
20 g svežeg kvasca
   
Fil:
  čokoladni krem (postupak pripreme br. 2)
150 g krokanta od oraha (postupak pripreme br. 3)
90 g suvog grožđa natopljenog u rum
   
Čokoladni krem:
300 ml mleka
pola kesice pudinga od čokolade
50 g šećera
1 žumance
10 g brašna
10 g gustina
70 g čokolade sa 70 % kakao delova
   
Krokant:
150 g kristal šećera
150 g očišćenih oraha
   
Glazura:
1 veeelika kašika meda

 

1

Testo za pužiće: U činiju stavite brašno, šećer i omekšali puter. Zdrobiti kvasac u mlako mleko, dodati pola kašičice šećera i ostaviti na toplom da nadođe. Kada naraste kvasac, izručite u činiju sa brašnom i zamesite testo. Nije potrebno dugo mesiti, testo će biti masno zbog putera. Ostavite na toplom mestu oko pola sata da naraste.

2

Fil (čokoladni krem) : Za to vreme skuvati puding. Stavite mleko da provri, od navedene količine mleka odvojite par kašika u jednu činijicu pa u nju dodajte prašak za puding, šećer, brašno, gustin i na kraju žumance. Sve dobro izmešajte pa kada mleko provri sipajte pripremljenu smesu u mleko brzo mešajući da se ne stvore grudvice. Ukoliko se stvore grudvice tu je mikser da reši problem. Čim prokuva puding sklonite sa ringle i umešajte čokoladu dok se ne istopi i ne sjedini sa pudingom. Puding će biti jako gust zbog dodatnog brašna i skroba. Izručite pripremljeni fil na veču tacnu i pokrijte providnom folijom da se ne bi uhvatila korica. Sklonite na stranu da se potpuno ohladi.

3

Krokant: Orahe grubo usitnite prstima, pomešajte sa šećerom i pržite u šerpici na srednjoj temperaturi dok šećer ne dobije smeđu boju. Sklonite sa ringle i izručite orahe na papir za pečenje koji ste prethodno u tankom sloju namazali uljem. Poravnjajte orahe i ostavite da se potpuno ohlade. Krokant možete i ranije spremiti tako da Vam ovaj postupak ne oduzima vreme. Uglavnom, ohlađeni krokant sitno sameljite u blenderu.

4

Testo koje je malo naraslo premesite i razvucite na pobrašnjenoj podlozi u obliku pravougaonika. Moje je bilo dimenzija oko 40x25 cm.

5

Premažite čokoladnim kremom celu površinu testa, pospite krokant ravnomerno preko fila a zatim pospite grožđicama koje ste ocedili od ruma. Ako deca jedu ovaj kolačić grožđice možete potopiti u mleko umesto ruma.

6

Pažljivo uvijte rolat i sećite šnitice debljine oko 2 cm.

7

Pošto je testo jako meko, da ne bi izgubilo oblik upotrebite oštar i tanak nož i pažljivo sećite pomerajući nož kao da sečete hleb, napred-nazad.

8

Ređajte pužiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u rerni na 175°C oko 35 min. ili dok ne porumene.

9

Ostavite dosta mesta između pužića jer će u toku pečenja narasti u širinu.

10

Zagrejte med da bi bio tečniji i premažite pužiće četkicom čim ih izvadite iz rerne. Imaće lep sjaj a i ukus.

11

Ovi pužići uopšte nisu puno slatki, čak bih ja dodala šećera još malo u testo. Može se reći da su baš kako treba, ni preslatki a ni bezukusni. Od ove količine se dobije 20 pužića. Baš lepo ide šolja toplog mleka uz njih.

12

Prijatno!


 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Liketa007
SERBIA
photo