Musaka od plavog patlidžana

Kategorija: Kulinarstvo, kuvar
Tagovi: Musaka, Plavi Patlidžan, Grčka Musaka, Mleveno Meso
1 komentar

MusakaPre nekoliko godina sam u jednoj grčkoj taverni  jela  musaku koja je bila najbolja musaka koju sam ikada jela. Često sam raznišljala  kako da je napravim a da bude približno ukusna kao ta moja nezaboravno dobra musaka. Nisam potpuno uspela u tome ali sam zadovoljna ovim što sam dobila. Nadam se da će se i Vama dopasti.

Potrebno je:

plavi patlidžan (800 gr ili 2 srednja patlidžana)

mleveno juneće meso (400 gr)

2 veće glavice crnog luka

4 paradajza

2 čena belog luka

kašičica origana

pola kašičice bibera

so

pola veze peršuna

ulje

2 kašike maslinovog ulja

malo brašna

 

Za bešamel:

120 gr putera

120 gr brašna

1,2  lit mleka

pola kašičice bibera

pola kašičice muskatnog oraha

so

 

Priprema:

  • Patlidžan dobro operite, obrišite  kuhinjskim ubrusom i odsecite mu vrh sa peteljkom, a zatim isecite na kolutove debljine oko 2 prsta (nemojte ga ljuštiti). Posolite patlidžan i ostavite oko sat vremena da odstoji. Za to vreme spremite fil od mlevenog mesa.  
  • Na ulju prvo  propržite sitno seckani crni luk,  zatim dodajte meso i sve zajedno propržite. Paradajz operite i presecite na pola, pa svaku polovinu izrendajte na krupno rende tako da Vam na kraju ostane samo ljuska u ruci. Ljusku bacite, a paradajz dodajte u meso i odmah dodajte origano, biber i so. Dinstajte sve zajedno dok ne ispari tečnost, a pred sam kraj dodajte seckani beli luk, peršun i 2 kašike maslinovog ulja. Sklonite sa šporeta fil i pripremite patlidžan.
  • Prvo ga ocedite od tečnosti koju je pustio, a zatim svaku šnitu uvaljajte u brašno. Na zagrejani teflon sipajte vrlo malo ulja i pecite patlidžan kratko, sa svake strane po minut, dva. Nemojte sipati odjednom dosta ulja jer će ga patlidžan upiti pa će biti suviše masno, nego svaki put pre nego što spustite nove šnite na teflon dodajte vrlo malo ulja. Ispečeni patlidžan poređajte na papirnu salvetu kako bi upila višak masnoće. U vatrostalnu posudu poređajte ispečene šnite patlidžana. Gledajte da lepo ''ukrojite'' kako bi dno posude bilo potpuno pokriveno patlidžanom. Posudu ne morate podmazivati jer ste patlidžan pekli na ulju. Preko patlidžana ravnomerno rasporedite fil i blago ga utapkajte kašikom (ne pritiskajte da se ne bi zgnječio patlidžan). Sada je vreme da napravite bešamel.
  • U šerpi zagrejte puter, dodajte brašno i propržite. Sklonite šerpu sa ringle i dodajte otprilike šolju mleka uz brzo mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Smanjite temperaturu  kako ne bi zagorelo.Vratite ponovo šerpu na ringlu i mešajte sve vreme polako dodajući po malo mleka. Ovde je važno da polako dodajete mleko i brzo mešate, najbolje drvenom varjačom. Pre nego što utrošite svo mleko dodajte so, biber i muskatni orah.  Kada  ste utrošili svo mleko, neka baci još ključ ili dva i sklonite sa šporeta. Ovako pripremljen bešamel odmah prelijte preko fila i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30-35 minuta.

Ova musaka je ukusna i hladna, jedino je malo komplikovaniji način spremanja ali se isplati jer je odlična.

Prijatno!

 

 

 

  • DZEKSON
    Uspela si,ovo je pravi specijalitet.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
Liketa007
SERBIA
photo