Recimo - o snazi umetničkog doživljaja

Kategorija: Glavna
Tagovi: Umetnost, Film, Balet, Sokurov, Zaharova, Faust

 

Ostrica noza, lako je sa nje skliznuti i u jednu i u drugu stranu. Takva je granica dobrog ukusa. Kod umetnosti je to jako bitna granica.

 

Dve veceri za redom sam prisustvovala na dva kulturna desavanja.

 

Vece prvo – Festival autorskog filma. Gledala dobitnika Zlatnog Lava, korisceni motive Geteovog Fausta i Doktora Fausta Tomasa Mana, rezirao vec mnogo puta nagradjivani, imeniti ruski reditelj Aleksandar Sokurov.

 

Vece drugo – gostovanje primabalerine Boljsog teatra (i ne samo), Svetlana Zaharova sa prijateljima.

 

Moram odmah da kazem da Faust nije prvi film Sokurova koji sam pokusala da gledam. Par njegovih filmova (Majka i sin, Otac i sin) sam odgledala. Nekoliko drugih sam pokusala da gledam (Moloh, Sunce i neke druge, vise se ne secam tacno naziva, a nije ni bitno). Uvek mi je smetalo nesto, tesko mi je bilo da gledam, sve moje u meni se bunilo, a neke eto nisam odgledala do kraja. Ista sudbina me zadesila i sa Faustom. To je bilo ruzno i mucno iskustvo. Sokurov je nesumnjivo talentovan reziser, ali njegova umetnost je neka umetnost koja meni ne treba. Meni ne treba direktan prenos iz pakla i ne bih pre vremena da gledam u iskezeno slavodobitno lice djavola! Ja mogu da pretpostavim kako je tamo i bez direktnog prenosa.

Moguce je doduse, da je savremeni covek toliko otupao i oguglao na sve, da ga je zaista potrebno bicevati, dam u zaista treba postaviti pod nos smrdljive mrcine, da bi on nesto osetio, doziveo? U tom slucaju ja sam iz nekih drugih vremena, proslih ili buducih ne znam, ali u tom slucaju ja ne spadam ovde. Mene mnogo boli kad me bicuju, onako do mozga! A od jakog smrada padam u nesvest! Meni takva umetnost ne treba.

 

Vece baleta – potpuno drugacije iskustvo! I daleko od toga da na ovoj veceri nije bilo snaznih trenutaka koji cepaju srce i razum! Njeno izvodjenje Otkrovenja (Revelation), koreografija Motoso Hirojama na muziku Dzona Vilijamsa  – zaboravila sam da trepcem i disem! A ja spadam u one  analiticare, kriticare…

 

Od prve veceri ostao je kosmar sanjan i obrazi sto bride od stida i mucnine. Od druge veceri ostali su dlanovi sto bride. 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Lollek
SERBIA
Misli zujalice - dosadno zasednu u mozak i zuje, ili te svrbe, pa moras nesto da ucinis sa njima – na primer da ih zapises