Gibanica - gužvara

Kategorija: Glavna
Tagovi: Gibanica, Gužvara, Pita Sa Sirom, Predjelo, Recept, Kulinarstvo, Domaci-Recepti, Brasno

gibanica

Za one koji ne znaju kako, ili one koji vole da vide i drugačiji način i probaju, snimili smo video kako se pravi gibanica - gužvara.

 

 

Recept za gibanicu je sledeći:

 

sastojci

 

jedno pakovanje kora za pite

500gr kravljeg sira

5 jaja

2dl jogurta

2dl kisele vode

1dl ulja + za mazanje tepsije i gibanice od gore

dve kašičice soli

 

 

Priprema

Pošto se gibanica priprema brzo, rernu ćemo uključiti da se zagreje na 200 stepeni, pre nego što počnemo da je pravimo. Tepsiju ćemo premazati uljem i postavićemo dve kore na dno, i naravno, ostaviti još dve kore sa strane, za pokrivanje gibanice. 

U činiju ćemo istresti sir, četiri jaja, 1 decilitar ulja, kiselu vodu i jogurt, i dve male kašičice soli. Sve to ćemo izmešati, da se lepo sjedini i da dobijemo kompaktnu masu.

 

Uzimati po dve kore, blago ih gužvati i umakati u sastav od sira. Paziti da se kore jako ne stiskaju da se ne bi napravile grudve. Uzeti drugu koru i ponoviti postupak pa složiti je pored prve. Iskoristiti sve kore i lepo ih poslagati i rasporediti u tepsiji pa ostatak fila preliti ravnomerno preko naslaganih kora. Sa dve kore koje ste ostavili prekriti sve, pa iseci odmah gibanicu u kocke. Razmutiti jaje sa ostatkom ulja od premazivanja i fila, dodati pola kašikice soli pa sa ovom smesom preliti gibanicu ravnomerno. Možete kašikom ili cetkicom razvuci svuda jednako.

Dok smo napravili gibanicu ugrejala se i rerna. Stavite gibanicu da se pece 30 – 40 minuta, dok lepo ne porumeni.

Pečenu gibanicu opet zasecite po linijama koje ste isekli pre pecenja, izvadite komade i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.

 

Prijatno!

recept preuzet sa domacirecepti.net

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
domaci-recepti
SERBIA
Ide maca oko tebe...