Pet začina za toplu zimu

Kategorija: Glavna
Tagovi: Zacini, Zima, Zdravlje, Health, Garam Masala

 

U Indiji se često za vreme hladnih meseci koristi garam masala (vrući začini) kao preventiva prehladama, kašlju, bolovima u zglobovima i drugim zimskim nevoljama.

 

Masala je kombinacija korisnih začina koji su ili lagano tostirani ili u prahu.

 Začini koji u garam masali dolaze zajedno "zvezde" su i svaki za sebe. Evo kratki osvrt na svaki od njih:

 Klinčići: korisni su tokom cele godine, ali zimi poboljšavaju cirkulaciju krvi, čiste disajne puteve, i održavaju probavni sistem zdravim tokom praznika. Dodajte par klinčića u namirnice koje nadimaju kao što su karfiol i pasulj, i vaš želudac će biti miran. Pitama i pudinzima daju poseban ukus.

Kardamom: ovaj mirisni začin leči disajne ​​puteve, i podiže nivo energije. Uživajte u njegovom čaju, ili ga dodajte u pečene tikvice i supu od bundeve.

 

Crni biber: lekovitih svojstava ovog sjajnog začina ima previše da bi ih sve nabrojali, ali najbolji je za povećanje apetita, poboljšava probavu, i štiti vas od vojske virusa i bakterija zimi. Pospite sveže mleveni biber po testenini, supama, mesu... Jedna od njegovih prednosti je što paše uz gotovo svako jelo.

 Semenke kima: ispržite kašiku semenki kima u tavi, a njegov božanski miris će stimulisati sva vaša  čula - ovo je prvi korak prema dobroj probavi. Kim se vekovima koristi za lečenje prehlade i kašlja. Ovaj zemljani začin održava reproduktivno zdravlje, a takođe je snažno sredstvo za dezinfekciju.

 Cimet: Zima bez ovog začina je prosto nezamisliva, ali dok vi volite njegov slatki miris i nežni okus, uvek je dobro znati da cimet donosi olakšanje kod artritisa, dobro utiče na mozak, bori se protiv bakterija i smanjuje loš holesterol.

Teslio.com

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Foodie
BOSNIA AND HERZEGOVINA
Teslio Foodie