Kratak vodič za izbor dobrog hostinga za sajt

Kategorija: Internet
Tagovi: Web Stranica, Web Hosting

Odabiranje pravog web hosta je prvi korak u stavljanju vaše stranice na Internet. Da bi vaša stranica bila dostupna, potreban joj je „domaćin“. Upravo tu uslugu pruža web host. Web hosting kao usluga uključuje prostor gdje su datoteke vaše stranice spremljene, promet vaše web stranice, te pregršt dodatnih usluga kao što su vatrozid, tehnička podrška, e-mail, razni alati i tako dalje. Da bi izabrali pravog web hosta za Vas potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari.

 

Prva stvar na koju trebate obratiti pozornost je cijena. Mnogi web masteri traže hostove koji im pružaju besplatnu uslugu. Ovo je razumljivo, pogotovo za vašu prvu web stranicu. Ali, nakon što počnete koristiti tu hosting uslugu, uvidjeti ćete da nije sve u cijeni. Besplatni web hostovi često na vašu stranicu umeću reklame, ili ne pružaju tehničku podršku. U nekim slučajevima isplati se platiti za kvalitetu, ali i odabrati vrstu hosting usluge.


Zatim, nakon što nađete više hosting usluga koji su unutar vašeg budžeta, obratite pažnju na povratnu informaciju korisnika. Iz nje možete doznati mnogo, je li host pouzdan, koliko je dobra tehnička podrška, dali se pridržavaju svega obećanoga, koliki je promet i tako dalje.

 

Tehnička podrška je neophodna, osobito ako vam je ovo prva web stranica. Prije ili kasnije, nešto će poći po krivu na vašoj stranici, te ćete se obratiti tehničkoj podršci. Važno je da vam ona bude dostupna 24 sata dnevno, 7 dana tjedno, te da odgovara na vaša pitanja i zahtjeve u relativno kratkom vremenu. Osim brzine odgovora, bitno je da tehnička podrška bude dostupna na više platformi. Telefonski, e-mailom, chatom, mogućnosti su mnoge. Prije nego što se odlučite za hosta, testirajte kvalitetu njihove tehničke podrške mailom ili telefonskim pozivom.

 

Količina prostora koja vam je na raspolaganju vrlo je bitna, ali i često zaboravljena stavka. Sve više i više hosting stranica pruža neograničene usluge, ali bitno je procijeniti da li vama to uistinu treba. Ponekad možete proći jeftinije ako uzmete paket koji vam pruža ograničenu količinu podataka, ako procijenite da je to vašoj web stranici dovoljno.

Usluge koje web host nudi također su vrlo bitne. Pruža li vam vaš web host e-mail uslugu? Jesu li vam na raspolaganju alati kojima možete mijenjati izgled i sadržaj svoje web stranice? Ako nudite proizvode na prodaju, pruža li vam vaš host uslugu kupovanja preko Interneta? Kakav je control panel i imate li vi potpun i neograničen pristup njemu? Ako ste iskusniji web dizajner, što više pristupa i kontrole imate administraciji svoje web stranice, to bolje.

 

Posljednja stvar na popisu, ali svakako ne i najmanje važna je sigurnost. Ovisno o prirodi vaše stranice, na njoj se često mogu naći vrlo vitalni, privatni podaci za koje ne želite da procure u javnost. Vaši privatni podaci, brojevi kreditnih kartica, lokacije vaših korisnika, sve ovo je vrlo lako dostupno bez adekvatne zaštite. Informirajte se o zaštiti koju vaš host pruža. Ako se na vašoj stranici nalaze datoteke dostupne za download, važno je da vaša stranica bude iznimno zaštićena od vanjskih napada. Siguran prijenos podataka sa i na vašu stranicu, te pravovremeno reagiranje na vanjske napade jedno je od temeljnih uvjeta na koje trebate obratit pažnju.

 

Vaš web host treba biti odraz vaše web stranice. Sav vaš trud uložen u sadržaj i izgled web stranice može biti uzaludan ako ona nije dostupna. Ako poslušate gore navedene savjete, bez sumnje ćete naći web hosting uslugu koji odgovara vašim potrebama.


Komentarisanje je isključeno.