Pravilno ugrađen video nadzor: prva stavka bezbednosti

Kategorija: dom
Tagovi: Nema tagova

 

Kada je reč o modernom poslovanju, gotovo je nemoguće zamisliti poslovni prostor bez savremenog sistema za video nadzor. Instalacija bezbednosnih kamera je ključna stavka, koja sprečava kriminalne radnje poput pokušaja provale, krađe ili fizičkog napada na zaposlene u okviru poslovnog objekta. Stoga ih smatramo važnim alatom za održavanje bezbednosti i dobrobiti celokupnog poslovanja. Osim toga, sigurnosne kamere vlasnicima preduzeća omogućavaju jasan pregled tekućeg procesa njihovog svakodnevnog poslovanja, kao i kontrolu dnevne produktivnosti i uvid u ponašanje zaposlenih.

U ne tako dalekoj prošlosti, sa sistemom video nadzora smo se susretali samo u institucijama poput banki, pošte ili određenim maloprodajnim objektima. Danas nije neobično da se nađemo „oči u oči“ sa sigurnosnom kamerom u restoranima, mini skladištima, na benzinskim pumpama – drugim rečima, na svim lokacijama gde se odvija bilo koja vrsta poslovne delatnosti. Šira primena ovih pametnih uređaja išla je u korak s razvojem tehnologije i interneta. Shodno tome, savremeni video nadzor odlikuje se sve naprednijim performansama, jednostavnom upotrebom, a samim tim i povećanom efikasnošću.

Ipak, sama instalacija sigurnosnih kamera u svrhu zaštite bezbednosti Vašeg poslovanja nije garancija zaštite - ako je tekla van pravila ugradnje. Naime, ukoliko je Vaš sistem video nadzora ugrađen nasumično, odnosno na strateški nepovoljnim pozicijama, vrlo je verovatno da će nastati mrtve zone pokrivenosti. To znači da ćete i pored opreme vrhunskog kvaliteta ostati nezaštićeni.

Kako da pravilno ugradite sistem video nadzora?

Kako biste bili sigurni da će odabrani bezbednosni sistem obezbediti maksimalnu pokrivenost Vašeg poslovnog prostora i osoblja u njemu, u nastavku teksta pročitajte najvažnije korake za pravilno postavljanje sigurnosnih kamera.

Omogućite jasan pregled ključnih oblasti

Pre ugradnje opreme za video nadzor, utvrdite koji uglovi bi trebalo da budu pokriveni sigurnosnom kamerom. Potražite ulazne tačke poput vrata i prozora, kao i predmete visoke vrednosti. Za određivanje ključnih lokacija biće Vam potrebno samo nekoliko minuta. Ova stavka je jedna od glavnih strategija kada je reč o merama bezbednosti, jer Vam omogućava da efikasno zaštitite najvažnije tačke - koje su glavna meta za potencijalne uljeze. Idealan položaj sigurnosne kamere zavisi od arhitekture prostora i pozicije vrednosti u njemu. Ukoliko niste sigurni kako da efikasno odredite najbolji strateški položaj kamere, stručnjaci iz kompanije MS Security će Vam pružiti optimalno rešenje za ugradnju koja će omogućiti neometan pregled ključnih oblasti.

Postavite kamere na odgovarajuću visinu i rastojanje

Nakon odabira optimalne lokacije, sledeći korak je da ispratite dva ključna parametra koja direktno utiču na efikasnost Vašeg sistema: visinu i rastojanje. Prema stručnjacima, optimalan raspon za detekciju pokreta iznosi od 1,5 do 6 metara. Kako biste omogućili precizna očitavanja, trebalo bi da postavite kameru što je moguće bliže oblasti u kojoj želite da otkrijete kretanje.

Prilagodite stepen osvetljenja

Osvetljenost prostora ispred objektiva Vaše kamere je stavka koju ne bi trebalo zanemariti prilikom planiranja ugradnje sigurnosne opreme. Primera radi, kada je kamera direktno usmerena ka svetlu, to često izaziva odsjaj - koji može onemogućiti kameri da pređe u režim noćnog vida kada je on potreban. Budući da svaka kamera ima specifičnu udaljenost za noćno snimanje (odnosno udaljenost na kojoj se infracrveno svetlo više neće odbijati nazad do kamere da bi proizvelo sliku), pre nego što odredite konačan položaj kamere, proučite njenu infracrvenu udaljenost. Na taj način ćete biti sigurni da ste postavili kameru na mesto sa kog ćete imati najbolju pokrivenost noću.

Koristite odgovarajuću vrstu sigurnosne kamere

Strateško pozicioniranje video nadzora pada u vodu ukoliko i odabir vrste kamere nije – strateški. Fiksne, širokougaone kamere, postavljene na strateškim lokacijama, omogućavaju Vam da jasno pratite dešavanja na velikom području. Ako želite dodatnu pokrivenost, možete postaviti PTZ kameru, te povezati dva sistema kamera pomoću istog softvera. Na taj način širokougaoni objektiv može da identifikuje kretanje u kvadraturi koja mu je zadata, pri čemu če PTZ kamera koristiti svoje mogućnosti okretanja i zumiranja za snimanje određene površine (tokom vremena koje navedete), a zatim nastaviti sa normalnim prikazom.

Bilo da ste vlasnik malog ili velikog preduzeća, bezbednost je na prvom mestu. Zaštita poslovanja nije samo zaštita poslovnog prostora i zaposlenih – već i Vaših ideja, napornog rada i dosadašnjih ulaganja. Stoga je jasno zbog čega Vam je prioritet da učinite sve što je moguće zaštitite svoju kompaniju od pretnji. No, ponekad je ove pretnje teško predvideti. Uz savremenu tehničku zaštitu, nema potrebe da sami predviđate potencijalne opasnosti. Tu nastupa video nadzor - s misijom da odvrati potencijalne uljeze, ukloni rizik, te Vam pruži spokoj koji dolazi uz sigurnu zaštitu.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar