Kako da uredite malo kupatilo?

Kategorija: dom
Tagovi: Nema tagova

 

Ko god nema dovoljno prostrano kupatilo, složiće se da to može biti zaista veliki problem, posebno ako pod istim krovom živi više ljudi. Ma koliko ono bilo malo ili veliko važno je da uvek bude čisto, uredno i mirišljavo. Ne kaže se džabe da je kupatilo ogledalo svake kuće, zato čak i ako vam je kupatilo staro i dotrajalo važno je da bude čisto.

No, ukoliko ste odlučili da renovirate kupatilo donosimo vam savete koji će vam pomoći da izbegnete neke greške zbog kojih ćete kasnije žaliti. I malo kupatilo može biti veoma funkcionalno ako se uredi planski i sa stilom. Sem što je bitno izabrati dobrog majstora koji kvalitetno radi važno je posebnu pažnju posvetiti planiranju i dizajniranju kupatila.

Izaberite jedan stil, nemojte kombinovati

Kao što biste se za preuređenje bilo kog enterijera konsultovali sa nekim stručnim licem to biste trebali da uradite i prilikom renoviranja kupatila. Od velike važnosti je da se dobro osmisli raspored, položaj sanitarija, kvalitet uređaja kao i dizajn. Važno je da sve to prilagodite svojim potrebama i svom ukusu. Odaberite stil u kome ćete raditi kupatilo, jer kombinacija više stilova i neusklađenost je nešto čime sigurno nećete biti zadovoljni.

Kupatilo mora da bude funkcionalno

Česta greška koja se dešava prilikom renoviranja kupatila je nabavka neodgovarajućih sanitarnih elemeneta kao i uređaja koji zauzimaju previše prostora. Obavezno vodite računa o tome. Katkad se dešava da vođeni nestručnim savetima prodavaca možete kupiti predimenzionirane sanitarije ili kupatilski nameštaj.

Ne zaboravite da dobra funkcionalnost doprinosi estetici a funkcionalnost je ta koja treba da vam je na prvom mestu. Umesto ogromne sušilice za veš koja zauzima prostor i neprikladno izgleda, korisnije je da nabavite mašinu za sušenje veša. LG mašine za pranje i sušenje veša su idealne za svako kupatilo, jer u malom prostoru uspevate da uklopite uređaj koji ima dvostruku funkciju.

Sem funkcionalnosti važan je dugotrajan kvalitet

S obzirom da je kupatilo prostorija u kojoj se za kratko vreme menjaju temperatura i vlažnost vazduha, važno je da prilikom kupovine birate materijale koji su predviđeni za takve uslove. Često se dešava da se za bazu nadgradnog lavaboa koristi nedovoljno zaštićeno drvo. To za posledicu ima ispucalu i deformisanu ploču kao i fleke od vode i sapuna koje je teško ukloniti.

Najbolje je da koristite vodootporni presovani materijal, drvo koje je adekvatno obrađeno, podne pločice čija površina nije klizava kao i vodootporne mase za fugovanje. Na taj način će vaše kupatilo sem funkcionalnosti dobiti i na dugotrajnom kvalitetu.

Pažljivo birajte pločice za kupatilo

Ne zaboravite da odabir keramike za kupatila utiče ne samo na doživljaj prostora već i na veličinu. Ukoliko je kupatilo malih dimenzija a želite popularne bordure morate biti vrlo oprezni pri odabiru. Najčešća greška koju ljudi nesvesno prave je odabir keramičkih pločica koje su jarkih boja. Iz tog razloga je najbolje konsultovati dizajnera enterijera, jer tako sigurno nećete pogreširti. Ukoliko ipak želite sami da odaberete pločice za kupatilo neka to budu neutralniji tonovi. Crne pločice koliko god da izgledaju lepo, nisu ni najmanje zahvalne za održavanje, jer na njima se vidi svaki trag vode. U tom slučaju ne preostaje vam ništa drugo sem da sate i sate provodite u kupatilu držeći krpu u ruci. Ako se odlučite da plava boja preovladava u vašem kupatilu, sigurno nećete pogrešiti.

Omogućite što više prirodnog svetla ili dobru rasvetu

Prirodno svetlo je svakako najbolje, posebno kada je u pitanju malo kupatilo. U takvom prostoru svetlost pruža širinu a prostorija deluje veće. Izbegavajte roletne i zatamljena stakla, jer to blokira svetlost a kupatilo je prostorija koja zahteva dobro osvetljenje. Ukoliko nemate prirodno osvetljenje u kupatilu, sem postojećeg osvetljenja idealno rešenje je led traka koju ćete postaviti iznad ogledala. Kvalitetna rasveta u kupatilu je nešto o čemu obavezno morate voditi računa.

Uštedite i novac i vreme jednim potezom

Za mala kupatila idealna je ugaona ili polukružna tuš kabina, jer ne zauzima puno mesta. Vodite računa da da mat ili tamna stakla kao i zavese za tuširanje predstavljaju vizuelnu prepreku. Ako se opredelite za providna stakla na tuš kabini vaše kupatilo će delovati prostranije zbog vizuelnog efekta. Tuš baterija sa termometrom će vam omogućiti značajnu uštedu vode a posebno je dobra ako imate malu decu, tako da je preporučljivo nju koristiti umesto običnih tuš baterija. Ne samo da ćete zahvaljujući njoj uštedeti vodu, već ćete uštedeti i svoje vreme, jer ćete izbeći dodatno prskanje kupatila prilikom podešavanja odgovarajuće temperature vode.

Veliko ogledalo za izuzetan vizuelni efekat

Veliko ogledalo je idealno za uređenje malog kupatila, jer stvara neverovatan vizuelni efekat. Ogledalo koje gotovo da doseže do plafona doprinosi tome da kupatilo deluje znatno veće i prostranije nego što zaista jeste. O tome da je idealno imati veliko ogledalo u kupatilu kako biste nesmetano mogli da se osmotrite u celosti, izlišno je i govoriti.

Ovo su samo neke od ideja kako da uredite malo kupatilo prilikom renoviranja i učinite da deluje prostrano, otmeno i zahvalno za održavanje. Ne zaboravite da ono što uradite danas ćete koristiti godinama, tako da je veoma važno detaljno planiranje pre nego se upustite u posao.

 


Prijavite se da biste objavili novi komentar