Kvarcne ploče – prijatelj modernih kuhinja

Kategorija: dom
Tagovi: Kvarc, Kuhinja

 

Iako možda nekima nije omiljeni, kuhinja je neizbežan deo doma, i ovaj prostor je potrebno osmisliti tako da olakšava rad i štiti zdravlje svakog pojedinca.

Kada renovirate stan (kuću) ili se selite u drugi, tragate za kuhinjom koja će se lako uklopiti u prostor. Postoje različiti tipovi kuhinja, od francuskih, stilskih i elegantnih, preko retro kuhinja, koje odišu duhom starih vremena, pa sve do minimalističkih, modernih kuhinja sa obaveznim ostrvom ili poluostrvom za pripremu hrane i obed. Kada uređujete kuhinju, možda i najbitnija stavka je tip ploče koju ćete postaviti za radnu površinu. Lako održive, otporne na fleke i sa velikom slobodom u dizajnu, kvarcne ploče su sve zastupljenije u našim kuhinjama. Otkrijte sve prednosti kvarcnih ploča, kako se prave i zašto su pravi prijatelji modernih kuhinja. 

Vrste ploča za kuhinju

Korijan je najskuplji materijal od koga se izrađuju ploče za kuhinju. Moderan je i dostupan u preko 60 različitih boja i dekora. Granit, kao materijal otporan na toplotu, koji ne upija tečnosti i slabo se prlja, sve češće se koristi za kuhinjske ploče. Dostupne su i različite vrste mermera, od pristupačnih opcija poput „Carrara“ do poprilično skupih kao što je „Calcata“. Drvene ploče su relativno povoljne, ali i nezahvalne zbog nezavidnog stepena otpornosti na toplotu. Uvek morate da pazite kada spuštate vrelo posuđe, da se ne bi zalepilo za radnu ploču. Staklene radne ploče odaju utisak luksuza, ali mana im je što se lako oštete. Površine od nerđajućeg čelika su opcija koja se sve ređe koristi u modernim kuhinjama, dok je u našim domovima sve zastupljeniji univer. Za kvarc se kaže da je materijal budućnosti, a kvarcne ploče za kuhinju izgledaju kao da su izrađene od pravog kamena.

Šta je kvarc i kako se prave kvarcne ploče?

Kvarc je najrasprostranjeniji mineral na zemljinoj kori. Postoje različite vrste kvarca: beli ili mlečni, bezbojni ili kameni kristal, ljubičasti (ametist), ružičasti, sivi, smeđi, crni, žuti i zeleni. Jedan je od najtežih materijala u prirodi sa tvrdoćom 7 po Mosovoj skali. Reč kvarc potiče od nemačke reči "quarz" koja znači tvrd ili jak. Kada kažemo da je neki proizvod od kvarca, to znači da sadrži maksimum više od 90% ovog minerala, a ostatak čine poliesterske smole i pesak, kamenčići, školjke. Kada se izmiksuju svi materijali, sledi očvršćavanje i poliranje. Osim u kuhinji, kvarcne ploče, zbog izuzetne slobode u dijaznu, koriste se i u kupatilima, kao i za stepeništa.

Prednosti kvarcnih ploča za kuhinju

Osim velike slobode u dizajnu, čvrstoće i elegantnog izgleda, kvarc ima i brojne druge prednosti. Upravo iz tog razloga, ove relativno nove kuhinjske ploče veoma brzo su osvojile kupce. Održavaju se lako, otporne su na fleke i izdržljive su, stoga ih dugo ne morate menjati. U poređenju sa granitom i betonom, kvarc je otporniji na pucanje i grebanje.

Poroznost predstavlja količinu praznih prostora u kamenu koji propuštaju tečnost i vazduh. Kvarc je neporozan meterijal (do preko 95% kvarc i ostatak vezivni materijali) i kada se proizvode kvarcne ploče, mogu se izraditi bez pora, što je jedna od glavnih prednosti u odnosu na ostale materijale za kuhinjske ploče.

Kako ne postoji savršen materijal, tako i kvarc, pored brojnih prednosti, ima i svojih mana. Morate voditi računa sa vrelim posuđem i nikako ga ne smete spuštati direktno na kvarcnu ploču. Obavezno stavite podmetače ili deblje krpe. Takođe, nije prilagođen za spoljnu upotrebu, jer se može oštetiti tokom izlaganja sunčevim zracima. U poređenju sa granitom, skuplji je za 20–40%.

Da li su kvarcne ploče pravi izbor za vašu kuhinju?

Kvarcne ploče se proizvode u dimenzijama 320×160 i 305×140 cm. Najčešća debljina radnih ploča je 2 cm. U kuhinji se najbolje kombinuju sa podgradnim sudoperama. Možete izabrati boju koju želite i koja će se lepo uklopiti u ostatak enterijera, od širokog spektra belog i sivog do svetlozelenog i crvenog.

Može se reći da je higijenski materijal, jer je zahvalan za održavanje. Lako se brišu mrlje od kafe, voćnih sokova i ulja.

Domaćice su poprilično zadovoljne kvarcnim pločama u kuhinji. Pored njihovih preporuka i svega navedenog, jasno vam je zašto se za kvarc kaže da je materijal budućnosti i zašto kvarcne ploče ubiraju sve veću popularnost u modernim kuhinjama. Uporedite ih sa drugim materijalima i izaberite najbolju opciju za svoju kuhinju.

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar