Priprema za trudnoću: jednostavni i praktični saveti

Kategorija: zdravlje
Tagovi: Trudnoca

U životu retko šta prolazi baš onako kako isplaniramo. Ipak, za važne životne događaje vrlo je važno unapred se pripremiti. Jedan od takvih događaja je i trudnoća.

Čak i ukoliko tokom trudnoće iskusite neprijatna iznenađenja ili vas određeni simptom ostavi zatečene, ranije osmišljen plan će vam pomoći da se prilagodite. Budućim majkama je veoma važno da imaju osećaj da sve (ili bar većinu) stvari drže pod kontrolom. Na ovaj način, trudnica je pod manjim stresom, što je bitno za iznošenje zdrave trudnoće.

Ukoliko planirate trudnoću, stručnjaci savetuju da već tri meseca ranije započnete planiranje i uvedete potrebne promene u svoju rutinu. Ako plan razdelite na period od tri meseca, možete biti sigurni da nećete preskočiti neku važnu stavku, promene neće predstavljati veliki šok za vaš organizam, a prenatrpan raspored neće napraviti haos u vašoj svakodnevici.

Prvi mesec pripreme za trudnoću

#1 Zakažite pregled kod ginekologa

U zdravom telu rašće zdrava beba. Zato je veoma važno da pre trudnoće posetite svog ginekologa, ali i lekara opšte prakse. Lekar će uzeti vašu porodičnu anamnezu, a sigurno će vam i postaviti pitanja u vezi prethodnih trudnoća ili pobačaja. Ukoliko se u vašoj porodici sa kolena na koleno prenosi neka nasledna bolest, vreme je da o tome obavestite svog lekara. Važno je napomenuti da bi pregled trebalo da zakažu oba buduća roditelja, s obzirom na činjenicu da oboje učestvuju u začeću i da oba roditelja detetu prenose svoje gene.

#2 Donesite odluku o kontracepciji

U slučaju da koristie fizičku kontracepciju, poput prezervativa, dijafragme ili spirale, sa ovim tipom zaštite prestajete u momentu kada zaželite da zatrudnite. Međutim, ukoliko koristite oralnu kontracepciju, odnosno kontraceptivne tablete, već sada bi trebalo da razmišljate o drugom vidu zaštite. Iako žene ponekad počnu da ovuliraju čim prestanu s pilulama, dešava se i da ovulacija nastupi mesecima nakon prestanka uzimanja oralne kontracepcije. O ovome bi trebalo na vreme razmišljati, kako neprijatna iznenađenja ne bi neplanski prolongirala ostvarenje želje da ostanete u drugom stanju.

#3 Zakažite pregled kod zubara

Pravi je trenutak za posetu zubaru. Par meseci pre trudnoće proverite zdravlje usne duplje - zubi i desni. Ako bude bilo potrebe za intervencijama, snimanjem rendgenom ili primenom lekova, sve to obavite pre nego što ostanete u drugom stanju. Tokom trudnoće, lekari uglavnom izbegavaju upotrebu anestezije, kao i primenu jačih lekova, zbog mogućih posledica po bebu. Ukoliko posetu zubaru zakažete tri meseca pre trudnoće, sigurno ćete sve tretmane završiti na vreme.

#4 Poseban oprez za osobe s hroničnim bolestima

Ako patite od hroničnih bolesti, poput povišenog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetesa, epilepsije ili autoimunih bolesti, na vreme se obratite lekaru, da biste bolest i pre trudnoće uspeli da držite pod kontrolom. Lekar će, po potrebi, prepisati određenu terapiju, koja će omogućiti postizanje balansa u organizmu, pre začeća. U slučaju da vas muče depresija, anksioznost ili OCD, takođe se obratite specijalisti.

Drugi mesec pripreme za trudnoću

#1 Briga o ishrani

Zdravih navika bi se trebalo pridržavati tokom celog života. Ipak, trudnoća je poseban period kada zdravlju moramo posvetiti dodatnu pažnju. Poznata je izreka: snaga na usta ulazi - ovog puta je zaista tako. Ukoliko niste ranije, prilagodite svoj plan ishrane: konzumirajte žitarice celog zrna, povrće i voće i smanjite unos nezdravih masti i šećera. Posavetujte se s lekarom da li je potreban i unos određenih suplementa. Suplement koji se preporučuje svakoj trudnici je folna kisleina. Međutim, folna kiselina se može aktivno unositi u telo i pre trudnoće - u svom osnovnom obliku ili kao suplement. Dokazano je da ova supstanca smanjuje rizik od pojave urođenih anomalija kod ploda. Pored folne kiseline, unosite i dovoljno vitamina A, C, D i cinka. Ipak, nemojte prekoračavati preporučene doze. Važno je da se zdravog plana ishrane pridržava i partner, jer način ishrane i stil života u ogromnoj meri utiču na kvalitet sperme.

#2 Fizička aktivnost

Umerena fizička aktivnost preporučuje se do samog porođaja, jer dokazano olakšava porod. Informišite lekara o trenutnom načinu treniranja, a on će vas uputiti da li ima potrebe za promenama u rutini tokom trudnoće. Ako ste do sada trenirali umereno 2-3 puta nedeljno, nema potrebe da sa treningom prestajete (sem ako vas lekar ne posavetuje drugačije). Ukoliko do sada niste baš bili ludi za vežbanjem, možda je upravo sada pravo vreme da se pokrenete. Istraživanja pokazuju da vežbanje povećava nivo energije, poboljšava kvalitet sna, pozitivno utiče na stres i poboljšava raspoloženje. Sem toga, utiče i na smanjenje bolova tokom trudnoće i olakšava porođaj.

#3 Provera kilaže

Žene ne vole baš da pričaju o kilogramima, međutim briga o telesnoj težini je veoma važna pre i tokom trudnoće. Ako imate 15 ili više kilograma viška, sada je pravi trenutak da na tome poradite. Studije pokazuju da gojazne majke predstavljaju rizičnu grupu za razvoj trudničkog dijabetesa, a trudnoća često završava carskim rezom.

Treći mesec pripreme za trudnoću 

Vreme ja za krupne promene:

#1 Ostavite pušenje

Ako do sada niste imali motivaciju, sada je pravi trenutak da se rešite ove loše navike jednom za svagda. Unos nikotina i drugih hemikalija iz cigareta, utiče na plodnost. Takođe, uočena je veza između povećanog rizika od spontanog pobačaja, preuranjenog porođaja, rađanja deteta niske porođajne težine i pušenja tokom trudnoće. Pušenje nepovoljno utiče i na kvalitet sperme, pa je pravo vreme i da se budući tata pozdravi sa cigaretama.

#2 Bez alkohola i smanjen unos kofeina

Nema dokaza o bezbednoj količini alkohola koja se može uneti u organizam tokom trudnoće. Samim tim - potpuna apstinencija od alkohola je jedini pravi put. Konzumacija alkohola tokom trudnoće povezana je s povećanim rizikom od pobačaja, mrtvorođenja, rađanja bebe niske porođajne težine i razvoja urođenih anomalija kod ploda. Alkohol nepovoljno utiče i na kvalitet sperme. Od jutarnje kafe ipak ne morate odustati, ali je bitno ne prekoračiti dozu. Ukoliko svakodnevno konzumirate više 300 mg kofeina, rizikujete da razvoj i život svoje bebe stavite na kocku.

#3 Informišite se o dostupnoj prenatalnoj nezi

Čak i pre nego što zatrudnite, prikupite informacije o svim dostupnim oblicima prenatalne nege. Na ovaj način nećete propustiti priliku da blagovremeno obavite određeni pregled ili test i na taj način dobijete važne informacije o stanju ploda. Prentalno testiranje moguće je već u veoma ranoj trudnoći i donosi prve vesti o zdravstvenom stanju vašeg deteta. Moj prenatalni test dostupan je već od 10. nedelje trudnoće i preporučuje se svim trudnicama, a posebno trudnicama starijim od 35 godina, u slučaju nepovoljnog nalaza dabl ili tripl testa, kod opterećene porodične anamneze, u slučaju ranijih spontanih pobačaja, kod trudnoća koje su rezultat vantelesne oplodnje. Dovoljno je uzorkovati samo malu količinu venske krvi majke i rezultati analize prikazuju prisustvo Daunovog, Edvardsovog i Patauovog sindroma, kao i pol deteta. Test je precizan, pouzdan i siguran i ne nosi rizik po zdravlje majke i bebe.

Na trudnoću gledajte kao na jedan od najvažnijih projekata u svom životu. Zato pripremni period od tri meseca i ne deluje tako strašno. Nakon tri meseca priprema i devet meseci u majčinom stomaku, stiže vam najveća radost u kojoj ćete uživati ceo život.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar