Bezmetalne krunice su najbolji izbor za vaš osmeh!

Kategorija: Glavna
Tagovi: Bezmetalne Krunice

Ako se nalazite u situaciji da je kruna vašeg zuba propala ili ugrađujete veštački zub - bezmetalne krunice su najsavremenije dostignuće u implantologiji. Predstavljaju unapređenje u odnosu na metalno-keramičke modele i izgledaju jednako dobro kao što to izgleda vaš prirodni zub.

Kako se prave bezmetalne krunice i zašto su toliko hvaljene? Svi odgovori slede u nastavku ovog teksta.

Bezmetalne krunice – osnovni podaci

Bezmetalne krunice se prave od materijala koji ne sadrži metal u sebi. Postoje različite vrste od koji se izrađuju, ali je najčešća kombinacija cirkonijum-keramika

Cirkonijum je izuzetno tvrd i otporan, mlečno bele boje pa kada se stavi završni sloj keramike, zub ima prirodno belu boju, za razliku od onih koji imaju metalnu podlogu.

Sa bezmetalnim krunicama se postiže nekoliko velikih prednosti koje dotadašnji materijali nisu omogućavali:

  • Estetski čine najsavršeniju vrstu navlaka za zube, mogu se izrađivati u svakoj nijansi i oblikovati za svaki zub.

  • Bezmetalne krunice su odlične za svaki problem uzrokovan bolestima desni jer ako dođe do njihovog povlačenja ne postoji bojazan da će se videti podloga što je problem kod metalnih navlaka. Lečenje parodontopatije može biti neizvesno, ali će bezmetalne krunice ostati perfektne.

  • Navlake bez metala imaju mnogo bolje rubno naleganje na desni tj. gingivu. Metalne krunice često na ovim delovima uzrokuju razvoj bakterija i započinjanje gingivitisa.

  • Bezmetalne krunice su biokompaktibilne i ne izazivaju alergijske reakcije što je bilo često kod prvih, metalnih modela.

  • Veštačka navlaka je čvrsta i otporna kao svaki prirodni zub.

  • Pri ugradnji bezmetalnih krunica skida se manje zubne mase što je velika prednost jer se čuva tkivo zdravog dela zuba. Osim toga, manje je i brušenje ispod desni što dovodi do manjih komplikacija tamo gde je paradentoza već nastupila.

Proces ugradnje

Stomatolog će na osnovu radiološkog snimka  odlučiti da li ste dobar kandidat za ugradnju bezmentalne krunice na postojeći zub. Prvo se skida deo postojećeg zuba i priprema se za postavljanje navlake, a to se radi brušenjem.

Ključno je pre ugradnje odabrati pravu boju zuba jer se on kasnije može požuteti, ali ne i izbeliti više nego što je boja modela kojeg ste odabrali. Dok se ne napravi trajna krunica nosićete privremene na pripremljenim zubima.

Na sledećem sastanku se probaju veštačke krunice, dodatno se obrađuju, glačaju i obavljaju dodatne sitne korekcije. Nakon finalne dorade, cementiranjem se krunica trajno postavlja na postojeći zub.

Moguće je postaviti pojedinačne navlake ili njihov niz. Sve se to dogovara sa ordinacijom jer sa bezmetalnim krunicama se svakako postiže dobar efekat.

Održavanje i vek trajanja bezmetalnih krunica

Posete stomatologu su obavezne je mnoge probleme samo on može uočiti, ali u principu je nega krunica jednaka kao nega prirodnih zuba. Iako se krunice neće pokvariti moguće je da dođe do gingivitisa ili kvarenja prirodnih zuba ispod krunice.

Uz pravilnu negu i proveru od strane stomatologa vek trajanja bezmetalne krunice može da bude i duže od jedne decenije.

 

Ako vam stomatolog predloži ugradnju navlaka na zube postoji najsavršenije rešenje u vidu bezmetalnih krunica. Vratićete lepotu svom osmehu i zaustaviti dalje propadanje svojih zuba.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar