Muče vas bolovi u vratu i intenzivna ukočenost – saznajte da li vam je potrebno nameštanje atlasa

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nameštanje Atlasa


Mnogo ljudi s vremena na vreme oseća bol od lobanje pa sve do trupa. Intenzivna ukočenost vrata koja onemogućava okretanje najčešće nastaje usled povrede, lošeg držanja tela, preteranog naprezanja u sportu, napetosti mišića, upale ili traume. Međutim, gotovo da svaka abnormalnost koja se tiče vrata može biti ublažena u roku od nekoliko dana. Ukoliko bolovi pak traju duže, a pritom postoje i drugi simptomi, onda vaša tegoba zahteva medicinsko lečenje.

Koji simptomi ukazuju da vam je potrebna medicinska pomoć

Vratni pršljenovi mogu posebno biti osetljivi na iznenadne padove i nesreće prilikom čega se oni pomeraju zajedno sa ligamentima van svog opsega. Povređeni pršljenovi vrata, a pogotovo Atlas, često sa sobom nose simptome koji nalikuju na srčani udar. To mogu biti izuzetno kratak dah, preznojavanje, povraćanje, bolovi duž jedne ruke i ramena. Pored toga, ukoliko osećate i glavobolju, slabost, knedlu u vratu, utrnulost, nemogućnost dodirivanja grudi bradom ili okretanja glave u levo i desno, trebate se obratiti lekaru. Kada su u pitanju ovi simptomi najčešće je reč o povređenom pršljenu Atlasu. 

Šta se događa prilikom povrede Atlasa

Pršljen Atlas je ključni pršljen vrata koji ima ulogu u pokretanju glave u različitim pravcima, pravilnom funkcionisanju živaca i protoku krvi. Prilikom povrede dolazi do nepovoljnog uticaja na senzo-motorni sistem, telesnu ravnotežu, uključujući zadnji deo glave pa sve do udova. Deformiteti u atlasu izazivaju ozbiljna neurološka stanja, a ne samo oštar bol, i stoga je važno pravovremeno pristupiti lečenju. Osim toga što bol ima tendenciju da se s vremenom pogoršava, kod pacijenata se može uočiti poremećen san, nervoza, slabost nogu, ruku i mnoge druge oštećene telesne funkcije. Kada je vratni deo kičme u neskladu i izložen stresu onda dolazi do lošeg prenosa impulsa i iritacije živaca. Otuda se javlja bol, grčevi i ukočenost. 

Kako se leči ukočenost vrata i povreda atlasa

Kada je u pitanju dugoročan bol u vratu pristup lečenju može biti kroz hirurške i nehirurške metode. Dijagnoza se uspostavlja na osnovu rezultata MRI skeniranja, CT ili rendgena, ali i palpacijom i testovima krvi. Pri povredi atlasa pacijentu predlaže fizikalna terapija, vežbanje i masaža, ali i tehnike koje mogu ublažiti bol kod kuće. Različite obloge, lekovi protiv bolova, pauza od sportske aktivnosti, česta promena položaja, nežna masaža i pokretanje glave u stranu, ali i kvalitetan jastuk. Nol ništa od toga nije toliko efikasno kao nameštanje atlasa. 

Kako se izvodi nameštanje atlasa

Kroz ovaj medicinski tretman u velikoj meri se može popraviti situacija pacijenta. Zahvaljujući fizijatru koji vrši nameštanje atlasa i posebnim spravama, u roku od samo nekoliko minuta bolovi mogu popustiti, a rotacija vrata biti omogućena. Sedenje, stajanje ili ležanje ne može tada da smeta. Šta se ustvari u telu događa? Nameštanje atlasa fizijatar vrši tako što usmerava glavu i vrat u sasvim prirodan i zdrav položaj uspostavljajući telesnu ravnotežu, pa je aktivacija mišića, cirkulacija i bolje opažanje nešto sasvim očekivano. 

Kada su vratni pršljenovi u ravni sa glavom, tada ne postoje neurološke smetnje. Sa nameštanjem atlasa šansa za oporavak je ogromna, pa se glavobolja, depresija, dezorijentacija, vrtoglavica i drugi problemi normalizuju i nestaju.



Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar