Zašto malina postaje omiljeno voće svuda u svetu

Kategorija: Glavna
Tagovi: Sok Od Maline

Poslednjih decenija malina kao voće postaje sve cenjenija ali i proizvodi i prerađevine koje se od nje prave doživljavaju  ekspanziju, kako na domaćem tako i na svetskom tržištu. Ono po čemu se malina izdvaja kao biljka su njen izgled, ukus, miris, aroma, ali i lekovita svojstva. Malina je biljka iz porodice ruža. Odlikuje je slatko – kiselkasti ukus, predivna aroma, ali i boja. Što se tice boje maline, ona potiče od jednog od antioksidanasa kojima je malina izuzetno bogata, zbog čega se preporučuje u borbi protiv bakterija i virusa, kao i kod različitih upalnih procesa u organizmu. Još jedna bitna karakteristika maline je i činjenica da ona ima jako malo kalorija i ugljenih hidrata, pa je zbog toga veoma laka za konzumiranje i preporučuje se prilikom držanja dijete. Malina  takođe predstavlja izvorvlakana, minerala i vitamina kao što su vitamin C i vitamin E. Sem ploda maline, lekovita svojstva pokazali su i njeni listovi, koji se mogu koristiti za kuvanje čaja u slučaju kašlja, lečenja hemoroida, urinarnih infekcija, pročišćavanja creva, itd.

Kada počinje, kako se odvija i koliko traje berba maline?

U našim malinjacima berba maline počinje sredinom juna i traje do kraja jula. Sveža malina bere se u plastične gajbe, a zatim se na kraju dana u svežem stanju u gajbama odvozi u hladnjača u kojima se zamrzava,  i na taj način čuva za dalji promet ili preradu. Prilikom berbe potrebno je plodove ubirati tako da se što manje oštete ili ne oštete uopšte. Jedna od najvažnijih karakteristika maline je ta da se ona sem za konzumiranje  u svežem stanju, što je svakako i najlepše, može upotrebiti za proizvodnju niza prerađevina, kao što su slatka, sokovi od maline, džemovi, a nije redak slučaj da se u poslednje vreme dodaje i u sireve, razne namaze, itd...

Slatko od maline kao jedna od omiljenih prerađevina od ovog voća

Iako se tradicija pripremanja slatka, koje se podrazumevalo kod naših baka,postepeno gubi, pa tako domaće proizvode koje smo sami pripremili  zamenjujemo kupovnim, ipak je domaće slatko i dalje na ceni. Do skoro se kod starih domaćica nije mogla zamisliti da u kući nema slatka kojim će uz kafu ili  pre kafe biti  posluženi  gosti koj dolaze, a sada je to sve ređi slučaj. Dakle u tom smislu su vam na raspolaganju dve opcije. Prva je da slatko kupite, i tu vam se nude potpuno industrijske varijante ili pak one pripremane ručno po tradicionalnoj recepturi i načinu pripreme, a druga je da slatko sami napravite. 

Rešili ste da sami pravite slatko od maline, šta vam je sve potrebno?

U nastavku teksta predložićemo vam jedan od recepata za pripremu slatkog od malina, a vi svakako možete slatko pripremiti i na neki drugi način. Ono što vam je potrebno su :

  • 1 kg malina

  • 1. 25 – 1.50 kg šećear 

  • limun ili kesica limuntusa

  • Vanilin šećer ili šipka vanile

Potrebno je da u neki dublji sud, ali širi naizmenično poređate maline i šećer, možete dodati i vanilin šećer ili šipku vanile, sloj po sloj, i da ih isprskate limunovim sokom ili rastvorenim limuntusom, kako se ne bi raspale. Tako složene maline ostaviti da odstoje preko noći u poklopljenoj šerpi. Sutradan kuvati slatko od malina na malo jačoj vatri uz neprestano skidanje pene koja će se nakupljati po vrhu. Da je slatko kuvano znaćete kada po dve kapi slatka teško padaju sa kašike kada je podignete, a takođe sa površine morate pokupiti i zrnca koja su se odvojila od malina. Kada je kuvano, slatko ostaviti do sutradan u posudi u kojoj se kuvalo, pokriveno vlažnom krpom. Nakon toga slatko je spremno za sipanje u tegle koje ćete povezati celofanom ili jednostavno zatvoriti poklopcem. Postupak je relativno jednostavan, a pružiće vam jedinstven  užitak uz slatko od maline.



Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar