Karakteristike i dešavanja u organizmu u 5. nedelji trudnoće

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Većina žena pre početka ove nedelje sazna da je u drugom stanju ili je ovo period kada se za trudnoću sazna. Drugi mesec ili 5. nedelja trudnoće karakteristični su po mnogo čemu, a najviše po tome da polako počinju da se javljaju svi oni simptomi koji su u vezi sa trudnoćom, dok su prethodne četiri nedelje pratila uglavnom uobičajena stanja organizma koja postoje i bez drugog stanja. Peta nedelja trudnoće prati promene kako na polju organizma i pojave određenih simptoma, tako i na polju razvoja bebe, pa ćemo polako proći kroz to šta se sve dešava tokom ove nedelje.

Jutarnje mučnine

Ono šta kod većine žena, ali ne mora da znači da je to kod svake trudnice isto, započinje kada je 5. nedelja trudnoće u pitanju jesu jutarnje mučnine. Iako se nazivaju jutarnjim, one mogu da se pojave u bilo kojem dobu dana ili noći, zavisno od organizma. Neke trudnice uočavaju pojačane mučnine u jutarnjim satima, posebno kada je želudac prazan, neke povišeno u večernjim satima, a neke tokom celog dana. Dobra vest je da se mučnine uglavnom završavaju krajem prvog tromesečja trudnoće, te kod većine ne traju svih devet meseci. Ali je sigurno da obeleže period kada 5. nedelja trudnoće kreće pa nadalje.

Peta nedelja trudnoće je vreme kada žena oseća nadutost, bolove u karličnom predelu, sve one simptome koji su predmenstrualni i podsećaju na redovni ciklus, pa ako se za trudnoću ne zna još uvek, ovo je vreme kada će se sigurno saznati, jer ciklus izostaje.

Povećan umor

Kako se događa promena nivoa hormona u organizmu, posebno dolazi do povećanja progesterona, vrlo je moguće da ćete osećati zamor pri kretanju, čest umor, potrebu da legnete i odspavate. Ovo nije ništa zabrinjavajuće, već sasvim uredan simptom trudnoće koji traje najčešće tokom prvog tromesečja, ali se može održati i tokom cele trudnoće. Bitno je da se nakon trudnoće energija obnavlja i vraća, pa nećete imati bojazni da će umor ostati. Ovo nisu jedini simptomi koje 5. nedelja trudnoće beleži, već se mogu javiti i blaga anksioznost uslovljena promenom u hromonima, povećan apetit, pa čak i česta potreba za mokrenjem. Peta nedelja trudnoće je kada se materica širi, uvećava, pa može doći do blagog pritiska na bešiku zbog čega je učestalo mokrenje očekivano.

Beba tokom pete nedelje trudnoće

Peta nedelja trudnoće je važna kada je beba u pitanju, jer se tokom ove nedelje formiraju srce, mozak i kičmena moždina. Međutim, iako se formiraju ovi važni organi, embrion još uvek nema oblik bebe, a njegova veličina je svega dva do tri milimetra. Beba u petoj nedeljoj trudnoće dobija stabilne otkucaje srca, ali ultrazvuk ne može još uvek da ih detektuje, već se to dešava negde u šestoj ili sedmoj nedelji. 

 

Razvoj bebinog srca je najvažniji i najveći događaj kada je 5. nedelja trudnoće u pitanju, jer ne samo da kreću otkucaji, već se tada formiraju, tj. odvajaju komore i srce počinje da pumpa krv. Ujedno, ovo je nedelja kada su posteljica i pupčana vrpca još uvek u razvoju. Kroz naredne dane se nastavlja formiranje skeletnog sistema, mišića, hrskavice i redom ostalih organa i njihovih sistema.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar