Ulazna vrata – simbol sigurnosti, ali i estetike

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Bilo da živite u kući ili stanu, ulazna vrata su prvi element koji privlači veliku pažnju prolaznika, ali i gostiju. Osim fasade, vrata daju celokupni izgled eksterijeru i doprinose opštem utisku vašeg doma. Prilikom izbora ulaznih vrata, uzima se u obzir više parametara – osim izgleda, tu su i sigurnost, izbor materijala od kojih se izrađuju, kao i cena i kvalitet. Za koja ulazna vrata ćete se opredeliti, zavisi od ličnih afiniteta i mogućnosti. U daljem tekstu, iznećemo neke od popularnih modela vrata koji su u upotrebi. 

Drvena ulazna vrata – najelegantnija i najupečatljivija

Ulazna drvena vrata su estetski veoma privlačna i ostavljaju utisak na svakoga ko ih ugleda. Mogu se izrađivati od različlitih vrsta drveta, što zavisi i od materijalnog stanja samog kupca. Međutim, da bi ovakva vrata imala duži životni vek, naročito ako su izložena spoljnim vremenskim uticajima, preporučljivo je postaviti nadstrešnicu kao vid zaštite, ali i redovno održavanje, lakiranje i farbanje. 

Aluminijumska ulazna vrata – čvrsta i otporna

Poslednjih godina, tržište je postalo bogato za još jedan tip vrata, a to su ulazna vrata od aluminijuma. Ovaj tip vrata zahvaljujući materijalu od kojeg je izrađen, odoleva svim vremenskim uslovima, pa je veoma otporan i ne može zarđati. Kao takva ne zahtevaju nikakve prepravke i reparacije. Izrađuju se u različitim bojama, u kombinaciji sa staklom, pa mogu biti i različitog dizajna. 

Pvc ulazna vrata – najekonomičnija, ali i najslabije zaštite

Ulazna vrata izrađena od pvc materijala spadaju u najpristupačniji tip vrata u finansijskom smislu. Estetski su lepa i raznolika, mogu se izraditi u različitim bojama i modelima, što povećava njihovu popularnost. Međutim, kako su najslabije zaštite, uglavnom se kombinuju sa ostalim čvršćim materijalima, koji im povećavaju cenu. 

Čelična vrata – vrata iz snova

Kada maštate o vratima, verovatno zamislite velika drvena, masivna vrata, u kombinaciji sa čelikom, koji pravi savršeni kontrast. Niste pogrešili, jer je čelik popularni materijal za izradu ulaznih vrata. Njihova cena varira od cene materijala na tržištu, ali poseduju visok stepen izdržljivosti i zaštite. Jednostavno, ovakva vrata su večna i ne mogu ispucati na suncu, snegu ili kiši. 

Ukoliko se sa unutrašnje strane vrata postavi dobra izolacija, ovakva vrata će vas štititi i od toplote i hladnoće. Nedostatak ovog tipa vrata je što vremenom mogu zarđati i biti podložan različitim ogrebotinama. 

Različiti tipovi ulaznih vrata, različiti stepeni zaštite

Sigurnost je jedan od osnovnih faktora, naročito kada su ulazna vrata u pitanju. Kao što je navedeno, različiti tipovi materijala utiču i na različiti stepen nivoa zaštite. Osim toga, prava sigurnosna vrata sadrže čvrsto jezgro i kodirane ključeve i brave. Lepog su dizajna, dobre termičke i zvučne izolacije i sigurna od lopova. 

Iako cene igraju veliku ulogu, kvalitet i ulaganje u dobra ulazna vrata će se brzo isplatiti. Zato birajte ona vrata koja će vas dugo služiti. 

Kako se odlučiti za adekvatan dizajn ulaznih vrata?

Pri izboru i kupovini ulaznih vrata, estetika i izgled igraju veliku ulogu. Iako su određena vrata lepa, ona mogu loše izgledati na vašoj kući. Zato ulazna vrata birajte prema veličini vašeg objekta, boji fasade, ali i starosti kuće.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar