Zašto su sednvič paneli sinonim za ekonomičnu i energetski efikasnu gradnju?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Sendvič paneli postali su veoma tražen i popularan ugradni element za oblaganje krovova i zidova na raznim vrstama građevina i objekata. Postoji mnogo razloga za to, a ona dva najosnovnija i o kojima se najviše govori, odnose se upravo na činjenicu da njihovu gradnju karakteriše ekonomičnost i energetska efikasnost. 

Pod tim se porazumeva da štedi vreme i novac uloženo u montažu gledano u odnosu na ostale građevinske elemente i materijale. Osim toga ima niske troškove održavanja, mogućnost premeštanja sa lokacije na lokaciju po potrebi i predstavljaju odličan termoizolator. 

Lako su dostupan proizvod na našem tržištu, postoje registrovane firme koje se bave njegovim transporstom, montažom i održavanjem. 

Omogućavaju brzu i laku instalaciju

Za razliku od tradicionalnijih građevinskih materijala i načina gradnje, sendvič paneli su u potpunosti kompatibilni i spremni za sklapanje prilikom dostave. Oni se prave u odnosu na neke već postojeće standarde gradnje i pripremaju u skladu sa dimenzijama, tipom izolacije i raznim nijansama boja. U odnosu na objekat koji se gradi i onoga što je važno biraju se konkretni modeli, ali uvek po preporuci izvođača radova

Njihovo postavljanje na već postojeću konstrukciju je za jednu profesionalu firmu i uigrane majstore jednostavan i lagan posao. Oni znaju kako da sa materijalom postupaju, kako da sa njim rukuju i rade, kako da ga montiraju i kako se skladišti i održava. 

Za mnoge tipove zgrada i objekata može se bez prekidanja svakodnevnih aktivnosti u njima, izvoditi radovi na proširivanju ili renoviranju sa sendvič panelima zahvaljujući njihovoj lakoj i jednostavnoj montaži. 

Njihova ekonomičnost i efikasnost dolaze i od činjenice da se mogu lako i demontirati u slučaju da postoji potreba za tim, te da se iznova mogu koristiti. 

Troškovi transporta i izgradnje su niži u odnosu na ostale vrste građevinskih materijala i gradnju generalno govoreći. Takođe, troškovi održavanja su niski shodno njihovoj izdržljivoj strukturi. 

Predstavljaju savršen toplotni izolator

Osim lake montaže i demontaže još jedan od razloga zbog kojeg se sendvič paneli smatraju ekonomski i energetske efikasnim rešenjem je i činjenica da predstavljaju odličan termoizolator. To podrazumeva da smanjuju količinu energije koja se zimi troši da se prostor zagreje, a tokom leta za hlađenje. 

Nivo termoizolacije zavisi od odabira modela sendvič panela, odnosno u zavisnosti od toga koji materijal čini njegovo jezgro. Ispuna može biti od PUR pene, PIR pene ili mineralne vune. 

Ostim toga sendvič paneli predstavljaju odličan izbor kada je borba za problemima vlage i buđi u pitanju jer sprečavaju nastanak ovih problema koji nastaju usled kretanja toplote i kondenzacije. 

Još neke prednosti

Osim već pomenutih razloga koji se tiču niske cene gotovog izolacionog zida ili krova i brze gradnje treba dodati još nekoliko stvari koje sendvič panele čine ekonomičnim izborom.

Izuzetno su laki za održavanje, lako se peru, a fizička oštećenja nastala uticajem spoljnih faktora uglavnom je lako sanirati. Imaju dug vek trajanja, i uglavnom svi modeli beleže vek postojanja duži od pedeset godina. 

Mogu se naći u raznim bojama i nijansama, ali se lako mogu farbati i brendirati (najčešće u vidu nalepnica). 



Komentarisanje je isključeno.