Tri stvari koje svaka žena mora da zna o vaginaletama

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Održavanje higijene genitalne regije je jedanko važno kao i ostalih delova tela. Ali, nije sve što žene inače rade jednako dobro i korisno. Predeo vulve i vagine podložan je raznim infekcijama i razvoju bakterija, pogotovo tokom letnjih dana. 

Zato je pravilno održavanje higijene tog dela izuzetno važno kako bi se sprečilo da do infekcije dođe, ili kada do nje dođe da se spreči dalje širenje. 

Kod različitih oblika vaginalnih infekcija izabrani ginekolog prepisaće korišćenje nekih vaginaleta koje najbolje odgovaraju problemu koji žena trenutno ima. Širok je izbor mogućih vrsta i svaka ima polje primene u kojem je najefikasnija. 

Kako ih pravilno koristiti?

Pre upotrebe vaginaleta potrebno je da pročitate uputstvo za upotrebu i uzmete u obzir sve savete koje vam je dao ginekolog ili farmaceut. A oni su vezani za način apliciranja kao i na učestalost i vreme kada to treba da radite.

Pridržavanje tih uputstava garantuje da će se postići potreban efekat zbog kojih se i koriste. Takođe, treba proveriti i rok trajanja i konsultovati farmaceuta da li ih je potrebno držati u frižideru ili na sobnoj temperaturi. 

Preporučeno je stavljati ih uveče, pred spavanje, a nakon tuširanja. Neposredno pred korišćenje vaginalete, potrebno je dobro oprati ruke, kao i nakon završenog posla. One vrste koje u tvrde potrebno je malo okvasiti vodom radi lakšeg apliciranja, dok sa mekšim to nije potrebno. 

Najveći broj žena ih stavlja u ležećem položaju, ali je to moguće učiniti i u čučećem položaju. U oba položaja potrebno je da nakon što se ubaci u vaginu prstom gurne što dublje. Nakon toga se ne preporučuje ustajanje iz kreveta do ujutru. 

S obzirom da se one tokom noći tope odnosno rastvaraju i tako deluju na sluzokožu, žene treba da budu spremne na mogući pojačani iscedak ujutru i tokom dana, zbog kojeg se savetuje korišćenje dnevnih uložaka. 

Ograničenja u upotrebi

Neke vaginalete je moguće koristiti tokom menstruacije, ali najveći deo ponude to ne dozvoljava. Bliže podatke o tome možete pročitati na pojedinim uputstvima za upotrebu ili se konsultujte za izabranim ginekologom ili farmaceutom. 

Trudnice koje koriste vaginalete to svakako treba da rade samo u konsultaciji sa izabranim ginekologom i one treba da budu posebno oprezne prilikom aplikacije. 

Ne savetuje se kupanje u bazenima i kadama dok traje ovaj vid lečenja, a upražnjavanje seksualnih odnosa tokom lečenja nije zabranjeno, ali se ne preporučuje. 

Ako se oseti bilo koja nelagodnost tokom korišćenja vaginaleta poput svraba, peckanja ili krvarenje, potrebno je odmah prestati sa korišćenjem i obratiti se ginekologu za savet. 

Da li ih možete napravite kod kuće?

Kao i za sve u naradnoj medicini postoji lek i za tegobe sa kojima se žene u ovom smislu suočavaju. Postoje razni recepti za tzv. domaće, narodne ili kako ih još zovu, kućne preparate tj. vaginalete, a koji se koriste za ublažavanje simptoma gljivične ili druge infekcije intimne regije.

Ipak, odmah treba napomenuti koliko je važno biti obazriv sa ovim stvarima. Jedino je preporuka lekara ono što je ispravno. 

Recepte koje možete naći na internetu su laki za pripremu i ne zahtevaju puno sastojaka, ali ne možete sa sigurnošću znati da je to ono što je vama potrebno. 



Komentarisanje je isključeno.