Koliko je suplementacija važna za zdravlje?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Suplementacija se do pre nekoliko godina posmatrala u negativnom kontekstu kod mnogih ljudi, jer se na nju gledalo kao na nešto što šteti našem organizmu. Predrasude su dugo kočile većinu da uopšte počnu da razmišljaju o uvođenju suplemenata u svakodnevnicu. Oni su se posmatrali kao nešto što donosi brze rezultate, ali na račun zdravlja. Poistovećivali su se sa dopingom, a u stvari predstavljaju potpunu suprotnost od tih nedozvoljenih sredstava. 

Cilj suplementacije je da unapredi naše zdravlje, i veliku ulogu ima u periodu oporavka posle određenih bolesti i stanja. U savremenom vremenu, mnogi koriste razne suplemente kako bi ojačali imunitet, za povećanje energije, ali i kao dodatke zdravoj i balansiranoj ishrani. Njima nadoknađujemo sve ono što je deficitarno u našem organizmu. Jako je važno da ih ne uzimate na svoju ruku, već da vam lekar prepiše šta je i u kojoj dozi potrebno da koristite. 

Brži oporavak i bolji san uz magnezijum

Mineral koji igra veoma bitnu ulogu u mnogim funkcijama organizma jeste magnezijum. Možemo ga unositi kroz raznovrsnu ishranu, ali i kroz suplemente koji su svuda dostupni. Ima pozitivan uticaj na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Redovno uzimanje omogućava bolji san u toku noći, kao i poboljšano funkcionisanje mišića i nerava. Magnezijum pomaže kod anksioznosti, jer ukoliko ga nema dovoljno u našem organizmu, osoba može vremenom postati depresivna. Koristi se za poboljšanje probave, ali i u trudnoći, kako bi se smanjio rizik od prevremenog porođaja. 

Namirnice koje su bogate ovim mineralom jesu: pasulj, integralne žitarice, sve vrste zelene salate, riba, spanać, kinoa, blitva. Od ribe najviše ga sadrže losos i skuša, pa se preporučuje njihova redovna konzumacija. Mahunarke i orašasti plodovi koji imaju u sebi magnezijum su: indijski orah, kikiriki, badem, soja, kao i lan.

Uloga B vitamina 

B vitamini su jedni od najvažnijih mikronutrijenata pa naš organizam zahteva svakodnevno unošenje ovih vitamina, kroz ishranu ali i u vidu suplemenata. Kompleks B vitamina obuhvata osam vitamina, i svi oni su neophodni za rast i razvoj organizma. Suplementacija ovim vitaminima može poboljšati raspoloženje i uticati na smanjenje stresa. Održavaju zdravlje probavnog trakta, a značajni su i za zdravlje kože, kose i noktiju. Takođe, utiče i na formiranje belih i crvenih krvnih zrnaca, ali su korisni i za normalno neurološko funkcionisanje. 

Mnoge namirnice sadrže vitamine B kompleksa. To su piletina, crveno meso, jaja, sir, riba, mleko, kvasac, krompir, spanać, banane, citrusno voće. Kako su ovi vitamini rastvorljivi u vodi, nemoguće je uzeti preveliku dozu. U tom slučaju vaš organizam će izbaciti višak, pa je veoma važno da se pridržavate preporučenih doza. 

Kolagen – za jake zglobove i lepotu

Kolagen se smatra najzastupljenijim proteinom u organizmu, i glavna je komponenta naših kostiju, zglobova, mišića, kože i hrskavice. Sastavni je deo krvnih sudova, creva ali i drugih organa. Jedna posebna vrsta kolagena zaslužna je za zdravu hrskavicu u zglobovima. Nizak nivo kolagena može dovesti do slabosti tetiva i hrskavice, pa se preporučuje njegovo uzimanje u vidu suplementa. Redovna upotreba pomoći će da se ublaži bol, otok i osetljivost. 

Kolagen je važan i za ublažavanje znakova starenja, jer smanjuje bore, opuštenu kožu i fine linije. Redovna konzumacija kolagena, učiniće vašu kožu glatkom i elastičnom. Aminokiseline koje se nalaze u ovom proteinu su veoma značajne za smanjenje tamnih fleka i ožiljaka, koji nastaju usled problema sa aknama, ali i od drugih kožnih problema. Kolagen ubrzava formiranje tkiva i na taj način se proces zarastanja rana znatno skraćuje, a koža postaje podmlađena.

Dijetetski suplementi gvožđa

Gvožđe je mineral koji je neophodan za celokupno zdravlje čoveka. Oralni dijetetski suplementi gvožđa koriste se u onim slučajevima kada postoji deficit ovog minerala. Nekada se ishranom ne obezbeđuju dovoljne količine gvožđa, i tu može doći do raznih zdravstvenih problema. Često se kombinuje sa folnom kiselinom ali i vitaminom C. Preporuka je da se uzima na prazan stomak, jer se tada najbolje resorbuje. Osobe koje pate od nekog oblika poremećaja probavnog trakta, savetuje se da ga uzimaju u toku obroka, kako ne bi dobili dijareju, zatvor, bolove u stomaku ili mučninu. Ovaj suplement se uzima isključivo prema savetu lekara, nikako na svoju ruku.

Suplementi nisu zamena za hranu

Hrana je temelj našeg zdravlja, i samo pravilna i uravnotežena ishrana će obezbediti potrebne minerale, vitamine, proteine i ostale neophodne supstance našem organizmu. Kada to nije slučaj, okrećemo se suplementima, ali oni nikako nisu zamena za zdravu ishranu, već je dopunjuju. Činjenica je da kvalitet hrane nije kao pre 50 ili 60, pa i više godina, kao i da je sredina u kojoj živimo veoma zagađena. Čovek je svakodnevno izložen brojnim fizičkim ali i mentalnim naporima, pa je suplementacija odlična pomoć u lečenju, ali i za prevenciju mnogih stanja.

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar