Česta dilema pri planiranju putovanja

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Pre odlaska na putovanje mnogi imaju istu dilemu iznajmljivanje vozila sa vozačem ili vožnja vlastitim vozilom. Pitanje je sad. Ako se odlučite za iznajmljivanje vozila sa vozačem onda možete da zacrtate svaki minut vašeg predstojećeg putovanja. Ako ste rezervisali sobe, ture, pa čak i zabeležili moguće fakultativne izlete, onda je pravo vreme da se raspitate ko će da vas vozi. Što se tiče vožnje na veće daljine, ne žele svi da posegnu za ključevima. Putovanja mogu povećati kilometražu i rutinsko održavanje, a to su samo poznati nedostaci korišćenja ličnog vozila.


Tokom obilaska, na primer nacionalnog parka vaš cenjeni četvorotočkaš možda nije pogodan za takve predele. Kada izmerite vožnju sopstvenog automobila u odnosu na iznajmljivanje vozila sa vozačem za sledeće putovanje, morate da smanjite neke brojeve, kilometraža, potrošnja gorica, osiguranje automobila, amortizacija vozila itd. Pre nego što počnete da planirate putovanje, obavezno proverite da li postoje neka ograničenja za putovanja. Tako da vaši planovi ne mogu da dobiju neki neočekivani zaokret.

Možete li uštedeti novac iznajmljujući automobil za putovanje?

Čini se očiglednim da bi iznajmljivanje automobila sa vozačem za putovanje bilo skuplje od vožnje ličnog vozila. Ali, ako uzmete u obzir određene faktore ponekad bi iznajmljivanje automobila moglo biti povoljnija alternativa.

Osiguranje automobila

Ako na kraju oštetite iznajmljeni automobil koji vozite, osiguranje vam može uštediti mnogo novca. To je zato što nema odbitka za plaćanje ako pretrpite pokriveni gubitak. Međutim, ako koristite svoje osiguranje, moraćete da platite štetu, a stope osiguranja mogu da porastu nakon što podnesete zahtev.

Kilometraža i potrošnja goriva

Pri iznajmljivanju vozila, nemate brigu oko potrošnje i broja pređenih kilometara. Naime, rentiranje automobila vas potpuno oslobađa brige o tome koliko će biti pređenih kilometara, kao i koliki će ukupni trošak za gorivo biti.

Troškovi amortizacije

Dugo putovanje automobilom može naneti skupu štetu vašem automobilu, čak i ako ga odmah ne primetite. Svaka milja rezultira određenim trošenjem motora, guma i ostalih potrošnih delova. Ako je osnovni trošak vožnje sopstvenog automobila u odnosu na iznajmljeno vozilo faktor broj 1 koji utiče na vašu odluku, tada ćete morati da nabavite olovku, papir i kalkulator. Prvo, agencije za iznajmljivanje automobila znaju koliko ćete potencijalno platiti celokupan zakup.

Obavezno dodajte i troškove za gorivo, osiguranje zakupa i sve dodatne naknade. Sada ćete morati da izračunate troškove vožnje sopstvenog automobila. To uključuje poznavanje vaše ukupne pređene kilometraže, utvrđivanje prosečne cene goriva u oblastima kroz koja ćete se voziti, a takođe i uštedu goriva vašeg vozila. A pritom ako previše volite svog četvorotočkaša, onda ga poštedite kilometraže i habanja.

Čak i ako mislite da vaš auto nije pouzdan, onda je vreme da se odlučite za iznajmljivanje. U našem narodu se često kaže brigo moja, pređi na drugoga, pa u tom slučaju prepustite da se drugi brinu za tačne lokacije i gužve u saobraćaju.

 

Manje je verovatno da će vam iznajmljeni automobil stvarati probleme na putu. Ako se to dogodi, vozač će se postarati da stigne pomoć na vreme. Posebno treba imati na umu da zaštita od oštećenja automobila uz najam ne pokriva troškove vuče ili pomoći na putu.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar