Desktop računari

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Desktop računar je računarski uređaj napravljen tako da stane na ili ispod kancelarijskog stola. U desktop računaru  se nalazi fizički hardver koji aktivira računar i ostvaruje vezu  sa ulaznim uređajima kao što su, tastatura, monitor i miš sa kojima korisnici komuniciraju i uređajima za prikaz kao što su monitor , projektor ili televizija. Ovi računari mogu imati horizontalni ili vertikalni toranj ili mogu biti kombinovani sa monitorom .

Oni se obično koriste u preduzećima, kao i u igricama. U preduzeću su važni jer su glavno sredstvo za mnoge korisnike da ovabljaju  svoj posao.

Karakteristike i komponente desktop računara

Osnovni delovi desktop računara uključuju toranj, monitor i ulazne uređaje kao što su tastatura i miš. Desktop računar sadrži procesor, koji može biti mikrotoranj ili mini toranj dizajniran da stane ispod stola ili na vrh stola. Takođe uključuje matičnu ploču, glavnu ploču za računar. Matične ploče ovih računara su uglavnom standardizovane na faktorima proširene tehnologije Advanced Technologi eKstended ( ATKS ), microATKS ili Balanced Technologi eKstended. Desktop računar takođe sadrži skladište na disku.

Većina desktop računari imaju ugrađeni modem i višegigabajtni magnetni uređaj za skladištenje podataka. Zahtevaju neprekidno napajanje što znači da moraju uvek biti uključeni da bi funkcionisali. Uobičajeno je da se desktop računar uparuje  sa štampačem. Takođe,  postoji mogućnost međusobnog povezivanje desktop računara preko lokalne mreže tako da korisnici mogu da dele resurse na različitim uređajima i povezuju se sa spoljnjim uređajima kao što su štampači. 

Razlika između laptopa i desktop računara

Desktop računar je računar koji je uglavnom napravljen da ostane na jednoj lokaciji za razliku od laptopa koji je prenosiv. To može biti toranj (poznat i kao sistemska jedinica ) ili mašina sve u jednom. Za razliku od laptopa i drugih prenosivih uređaja, desktop računari se ne mogu napajati iz unutrašnje baterije i stoga moraju ostati povezani u zidnu utičnicu. U toku razvoja  računarskih tehnologija i aparata, desktop računari su bili jedini dostupni lični računari.

Pošto laptopi i tableti nisu postojali, svi kućni računari su bili desktop računari. Dok su stoni računari bili najpopularniji tip personalnih računara nekoliko decenija, poslednjih godina prodaja laptopova je nadmašila prodaju stonih računara. Zbog porasta mobilnog računarstva, ovaj trend će se verovatno nastaviti. Međutim, desktop računari ostaju najpopularniji izbor za poslovne radne stanice i porodične računare. Neki od vodećih proizvođača stonih računara su Dell, HP Inc., Apple i Lenovo.

Da li se još uvek koristi desktop računar?

Prvi desktop računar bio je Hevlett Packard 9100A, predstavljen 1968. godine. Od tada je bilo više miliona desktop računara puštenih i korišćenih širom sveta. 

Danas milioni ljudi i dalje svakodnevno koriste desktop računare. Iako su drugi tipovi računara, poput laptopova , tableta i pametnih telefona , postali popularna alternativa, desktop računare i dalje koriste škole, preduzeća, korporacije. Za trenutni asortiman  na tržištu možete pogledati ePonudu.

 

Gde staviti desktop računar

Dessktop računari mogu se postaviti nastolu, ispod stola u fioci ili ormariću. Ono što je bitno jeste da ako ga postavljate u određeni uzak i mali prostor, on mora imati dovoljno prostora oko kućišta za pravilan protok vazduha. Kako se računar koristi, on generiše toplotu i potrebna mu je mogućnost da unese hladan vazduh i izduva vruć vazduh da ne bi došlo do pregrejavanja. Na ovaj način se produžava životni vek desktop računara.


Komentarisanje je isključeno.