Devizna štednja za sigurnu 2023. godinu

Kategorija: Glavna
Tagovi: Devizna Štednja

Sada je više nego ikada bilo važno da se obezbedimo i pažljivo raspolažemo svojim finansijama. To ne mora da podrazumeva odricanje od planova i štednju bez ulaganja, već naprotiv, to znači da se sa pametnom štednjom može postići mnogo i u štednji i u pokrivanju svih troškova.

Kako prikupiti novac za štednju?

 

Svi vole da imaju devize koje će iskoristiti za trošenje u slučaju nepredviđenih troškova ili većih ulaganja. To daje i realnu i psihološku korist i osećaj da imamo dovoljno sredstava da pokrijemo sve troškove i vodimo stabilne finansije.

Ipak, deviznoj štednji nije potrebno čuvanje u slamarici niti da se prikuplja da bi stajala i čekala neke buduće troškove. Trebalo bi da novac služi i za takvu svrhu, ali i da balansira između rashodne i prihodne strane jer se tako najbolje vodi budžet.

Ušteđevina se stvara odvajanjem viška sredstava. Iako se čini da je nemoguće prikupiti novac važno je napraviti plan i sniziti troškove kada god je to moguće.

Nekada se uštedi više, nekada manje, ali je dobro imati plan i kontinuirano izdvajati sredstva kada god je moguće pronaći mesta za niže troškove ili veće prihode.

Devizna štednja u bankama – najbolja opcija

 

Kada su sredstva prikupljena, najbolja opcija je da se polože u banku na čuvanje jer su tako zaštićena i donose kamatu na štednju.

Mudro je odabrati nekoliko tipova devizne štednje pa veći deo novca ostaviti na oročenu štednju, a manji na kratak rok koji će uvek biti dostupan za trošenje. Na ovaj način će devizna štednja doneti najveću zaradu od kamate i najefikasnije se trošiti.

Banke imaju različite pogodnosti i visinu kamate pa klijenti treba da pronađu najbolje uslove i ostvare najveću korist.

Štednja i trošenje su neprekidni procesi

 

Kao što se novac izdvaja i štedi isto bi trebalo da se troši za sve opravdane troškove u budućnosti. Istovremeno se tokom svakog meseca prikuplja višak pa se stvara kontinuitet u kojem se troškovi finansiraju iz devizne štednje, a manje se zavidi od kredita i pozajmica.

Pun efekat ovakve štednje se vidi posle nekoliko meseci koji omogućavaju veću štednju i onih koji zahtevaju veće trošenje. Letnji period je idealan za štednju koja će dobro doći za veća zimska izdvajanja za ogrev, struju i troškove oko novogodišnjih praznika…

Razvijene zemlje su lideri u štednji

 

Najbolja odluka za 2023.godinu jeste pravilna štednja jer će to doneti dovoljno finansija za ispunjenje svih želja, a to svakako donosi manje brige i srećniji život.

Kada jednom shvatite sve prednosti ovog sistema preći će vam u naviku da pažljivo raspoređujete troškove da bi nešto od sredstava bilo odvojeno za štednju i buduće troškove. 

Na ovaj način ćete imati novca za predstojeće letovanje, putovanje, sledeću grejnu sezonu, veće izdatke za ulaganje u kuću, pokretanje biznisa, kupovina automobila…

Odgovor na sve želje je da treba verovati deviznoj štednji kao najboljem načinu da se delimično ili potpuno finansiraju rashodi i da novca uvek ima dovoljno. 

 

Mudro raspolažite novce i uvek ćete imati dovoljno novca za ispunjenje svih želja. Otvorite štedni račun i na odličnom ste putu.


Komentarisanje je isključeno.