Izrada zastave –vreme izrade i vrste

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Pre nego što su se pojavile zastave kakve danas znamo, ranije su za zastave korišćene motke sa raznim rezbarenim simbolima na vrhu. Postoje zapisi da su počeci zastava još iz perioda starog Egipta. Kasnije je usledio razvoj grbova i simbola na zastavama a sve u cilju identifikacije ili signalizacije. U prošlosti su korišćene različite tkanine. Izrada zastava je bila od svila, tafta, pamuka, lana ili čak vune. Danas, u novije vreme, većina zastava se izrađuje od poliestera. Zakonom se uređuju izgled i upotreba grba i zastave. Postoje izvesna pravila kao i ograničenja prilikom upotreba zastave.

VRSTE


Postoji posebna izrada zastave od tzv letnjeg materijala kao i tzv zimske zastave koje imaju veću vetropropusnost. Ove druge, koriste se za isticanje na statičnim ili teleskopskim jarbolima ili se postavljaju na koplje. Zastave za unutrašnju dekoraciju su od satena. Štampaju se obostrano i ukrašene su resama. Vrlo su osetljive i zato su samo za unutrašnju upotrebu. Tehnologija digitalne sublimatik štampe omogućava direktno štampanje zastave sa bilo kojim složenim motivom. Kad je ovakva izrada zastave završena, zastava zadržava svoju postojanost i intezitet. Na nju ne utiču štetni UV zraci, ni kiša, ni vetar ili sneg. Ima veliki broj i vrsta platna od kojih se bolje prave zastave. Probaću da vam ih što bolje objasnim. FLAG STANDARD 115 g/m2 se preporučuje za manje i srednje veličine zastava namenjene kopljima ili gradskim jarbolima. FLAG MESH 115 g/m2 se preporučuje za veće dimenzije jarbolima sa jakim udarom vetra. FLAG SATEN 140 g/m2  se preporučuje za svečane zastave. KAŠIRANI SATEN 225 g/m2 ima primenu kada je u pitanju izrada zastave namenjena za reklame ( npr ispred državnika, na stolu ). TEXTIL BANNER 250 g/m2 je mat tkanina, izuzetno otporna i namenjena za zastave koje imaju za ulogu dekorativne pozadine (LAZYBAG-ova, platnenih torbi, taburića ). IMPREGNIRANI TEXTIL BANNER 250 g/m2 se koristi zbog svoje nepromočivosti i dekorativnostii našao je namenu za izradu šatorskih krova, suncobrana i tendi sa motivom zastave. Tu je platno za zastave sa novim OXY DRY podlogom. Mat efekat je pojačan jarkošću. Štampan je obostrano i ima debljinu 160 g/m2. Dostupan je u rolnama dužine 30 m i širine 1,37m. Na platnu je moguća štampa ECO-SOLVENTNIM, latex i UV bojama.

ROK IZRADE ZASTAVE


Ukoliko poželite zastavu, specijalizovani proizvođači zastava, u skladu sa vašom željom a i namenom, posavetovaće vas i krenuti u izradu. Za veće količine i ne standarne zahteve, verovatno ćete naraviti dogovor oko rokova ili možda sukcesivne isporuke. Izrada zastave traje u zavisnosti od količine, oblika, načina dorade ( da li su rubovi duplo štepovani, da li imaju resice ) kao i veličine zastave. Izrada obično traje 24 do 48 h.

NAPRAVITE SAMI SVOJU ZASTAVU


Ovo, naravno, podrazumeva više neko kreativno provedeno vreme sa vašom decom ali takođe smisleno. Možete sami napraviti krpenu zastavu, od nekog materijala ili papirnu. Pronađite neke tkanine različitih boja i jednostavno ih isecite pa lepite preko nekog materijala koji ste izabrali za podlogu. Ovako isto se poslužite i papirom u boji, ili prosto, vi obojite običan, beo papir. Za vaš mali jarbol poslužiće neki tanji prut ili možda drška od metle, ako vam treba veći jarbo

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar