Kako posaditi cveće u 5 jednostavnih koraka?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Zemlja Za Cveće

Dodavanje nekoliko cvetajućih jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka jedan je od najbržih načina da osvežite svoje dvorište.

Cvetne biljke uvek čine da vaša bašta izgleda uzbudljivije. Višegodišnje biljke iz godine u godinu ne menjaju svoj izgled, dok jednogodišnje gotovo brzo mogu dodati nove boje vašem cvetnom vrtu. Za baštu punu boja najpre izaberite kvalitetno seme, a onda se pobrinite i da zemlja za cveće bude odgovarajuća. Zatim odaberite biljke, a onda sledite nekoliko osnovnih koraka kako biste zasadili novo cveće u svom dvorištu.

Pre nego što započnete sa kopanjem, obavezno pročitajte uputstva na paketima semena kako biste mogli da uskladite potrebe biljaka sa najboljim mestima za njihov rast. Zatim, ako već imate uspostavljene cvetne leje, lako možete postaviti nove jednogodišnje ili višegodišnje biljke gde god treba da popunite neke rupe. Uvek možete stvoriti i novi cvetni deo koji ćete ispuniti lepim biljakama koje želite da imate u svojoj bašti. Zato krenimo redom!

Korak 1 - Pravo mesto, prava biljka!

Da li biljkama koje ste odabrali treba sunce, senka ili kombinacija svetla i senke? Započnite sa uređivanjem biljaka tako da budu na mestu gde će dobiti onakvu svetlost koju preferiraju. Biljke koje vole sunce treba da budu na otvorenom, biljke kojima je potrebna senka treba da idu na mesto gde će imati manje svetlosti. Mnogo sunčeve svetlosti podrazumeva šest sati sunca ili više direktnog uticaja sunčevih zraka dnevno. Delimična senka obično znači četiri do šest sati sunca dnevno.

Definicije senke se razlikuju, u zavisnosti od toga koliko je zaista duboka senka. Tačkasto nijansa daje mnogo više svetlosti od duboke, na primer. Takođe, ako je kvalitetna zemlja za cveće, a biljki treba dovoljno svetlosti, pobrinite se da je zemlja za cveće dovoljno vlažna i da ima dovoljno hraniljivih materija. 

 

Korak 2 - Kopajte zemlju!

Prelepi cvetni vrtovi počinju sa zdravim zemljištem. Generalno, većina cvetnih biljaka najbolje se razvija u tlu koje je rastresito i dobro drenirano sa puno organskog materijala. Za sadnju cveća ne treba kopati veliku površinu, ali treba iskopati dovoljno zemlje za cveće da biste mogli dodati malo komposta kako biste poboljšali strukturu tla i dodali hranljive materije. Svakako, od kvaliteta zemlje za cveće zavisi i kako će se biljka razvijati, ali ipak izbegavajte kopanje ili rukovanje zemljom kad je mokra da biste sprečili zbijanje. Biljkama je potreban određeni prostor između čestica tla da bi koren mogao da raste.

Jedno ispitivanje da li se može obrađivati zemljište je iskopavanje malog uzorka tla iz rupe od 3 inča. Stisnite ga u kuglu, a zatim bacite zemlju na tvrdu podlogu kao što je stena ili pločnik. Ako zemljište ostane na okupu, previše je vlažno za sadnju, ali ako se rasprsne, vreme je za sadnju.

Korak 3 - Sadite svoje novo cveće!

Koraci za sadnju semena cveća malo se razlikuju od biljaka iz rasadnika, pa sledite uputstva na paketu semena da biste znali koliko duboko sadite svako seme i koliko ste udaljeni. Kod baštenskih biljaka u saksiji obično bi trebalo da sadite zemlju na istom nivou na kojem je i zemlja u saksiji, ali pročitajte biljnu oznaku kako biste bili sigurni. Neke cvetne biljke, poput perunike i božura, preferiraju da se njihovi rizomi i koreni zasade vrlo plitko. Kada uklanjate biljku iz saksije, nežno izvucite deo ili celo zemljište iz korena i stavite biljku u rupu koju ste pripremili. Gurnite zemlju nazad u rupu, lagano je učvršćujući, ali ne pritežući biljku kako je ne biste oštetili. Zatim je zalijte i pažljivo tretirajte kako bi vaš novi vrt bio pun boja. Srećan rad!

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar