Kašice za bebe - privikavanje na nove ukuse

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova
1 komentar

Kašice za bebe predstavljaju prvu čvrstu hranu koja se uvodi u bebinu ishranu. Pravilo je da do 6. meseca beba treba isključivo da se hrani majčinim mlekom zbog svih benefita koje ovo mleko obezbeđuje.

Sa uvođenjem kašica u bebinu ishranu može se krenuti i od 4. meseca ali dojenje ne treba prekidati. Ukoliko mama uopšte nema mleka ili ga nema dovoljno, beba se hrani ili dohranjuje adaptiranim mlekom. 

U početku privikavanja na čvrstu hranu manje je važno koliko beba jede jer većinu hranjivih sastojaka dobija iz majčinog mleka ili mlečne formula. Bitno je da se beba navikava na nove ukuse i različitu teksturu hrane.

U nastavku teksta pročitajte kako da prepoznate znake da je vaša beba spremna za svoju prvu kašicu, šta možete očekivati u ovom periodu i koje mere predostrožnosti treba preduzeti. 


Znaci da je beba spremna za uvođenje čvrste hrane

Nakon 6. meseci starosti mogu se uočiti jasni znaci da je vaša beba spremna za uvođenje kašica u ishranu. Ti znaci su:

  • Beba se zadržava u sedećem položaju i mirno drži glavu. 

  • Beba ima dobru koordinaciju ruku, usta i očiju, odnosno može uzeti hranu u ruke, pregledavati je, podići i staviti u usta.

  • Beba guta hranu umesto da je ispljune.

Sa kojom vrstom hrane početi, najbolje je da se posavetujete sa izabranim pedijatrom. On će vam dati i najbolju procenu da li je beba spremna za uvođenje čvrste hrane i u kom obimu. 


Šta možete očekivati - korisni saveti

Pre svega, budite svesni da je konzumiranje čvrste hane odnosno kašica za bebu potpuno nova veština. Neke bebe se brže privikavaju na nove ukuse i teksturu hrane a neke sporije. Treba biti strpljiv i ostaviti bebi dovoljno vremena da se privikne, posebno u početku. 

Pratite bebin tempo i reakcije. Brzo ćete uočiti znake kada je beba gladna a kada sita. Okretanje glave i zatvaranje usta je siguran znak da je beba sita. Ukoliko prinesete kašiku bebinim ustima a ona ih ne otvori, to može biti znak da nije gladna pa obrok treba odložiti za kasnije. 

Bebi nudite raznovrsnu hranu u skladu sa njenim uzrastom. Očekujte da se neki ukusi u prvom pokušaju neće svideti bebi. Nekada je potrebno čak 10-ak pokušaja da se beba prihvati novu namirnicu.

Sasvim je normalno da beba u određenom periodu jede više ili manje, pa čak i odbija čvrstu hranu. Ako je beba dobrog opšteg stanja, u pitanju je prolazna faza. 

Dopustite bebi da drži i dodiruje hranu odnosno da se sama hrani koristeći prste. Pokažite joj kako se koristi kašika, velika je verovatnoća da će vas odmah imitirati. U tom smislu, veoma je korisno da beba obeduje za stolom sa ostalim članovima porodice. 

Ne hranite bebu ispred televizora, ne koristite telefon, tablet ili ostale uređaje koji joj mogu skrenuti pažnju. Ovo može značajno uticati na njene kasnije navike u ishrani. 

Očekujte da će beba bljuckati hranu, razmazivati je rukama po licu i stolu. Beba će svakako biti "musava" dok jede ali je nemojte svaki čas brisati jer to može biti iritantno za nju. Biće vremena da dete stekne lepe manire za stolom. 


Priprema hrane i mere predostrožnosti

Bebu možete hraniti kupovnim kašicama ili sami pripremati obroke. Važno je da uvođenje hrane bude postepeno. Najbolje je novu namirnicu ponuditi ujutru kako bi se ispratile eventualne alergijske reakcije. Nakon par dana može se ponuditi nova vrsta hrane u skladu sa bebinim uzrastom.

Kada beba isproba više različitih namirnica, mogu se pripremati obroci sa različitom kombinacijom hrane. Navikavajte bebu postepenu i na novu teksturu. Sa kašaste hrane, polako pređite na gnječenu hranu a potom i na usitnjene komade hrane. 

Beba se može zagrcnuti dok jede ali nema mesta panici jer je to normalna pojava privikavanja na čvrsta jela. Nikad ne ostavljajte bebu samu dok traje obrok. 

Ukoliko sami pripremate hranu za bebu, birajte kvalitetne i sveže namernice i vodite računa da hrana bude dobro oprana i termički obrađena. Izbegavajte čuvanje ostatka hrane u frižideru. Najbolje je bebi ponuditi sveže pripremljene obroke. 

Hranu spremajte u posudama koje su isključivo namenjene za kuvanje bebinih obroka. Obezbedite bebi lični pribor za jelo i stolicu za hranjenje. Nabavite dovoljnu količinu portikli i ubrusa i uživajte u društvu novog člana za porodičnim stolom. 


Izvor: 

https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/babys-first-solid-foods/


  • marijaAAS
    Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: ()

Prijavite se da biste objavili novi komentar