Koja je bolja opcija - kupovina novog ili stana u staroj gradnji?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Renoviranje Stana Kljuc U Ruke

Ako se osvrnemo na tržište nekretnina, videćemo da je ono svake godine u ekspanziji bilo da se radi o ponudi, bilo o tražnji za nekretninama. Iz godine u godinu primećujemo da se sve više gradi, kako u većim gradovima tako i u manjim naseljima. Investitora je sve više, koji kao da se utrkuju koji će imati bolju ponudu stanova, čija zgrada će izgledati lepše i modernije i sl. 

Opet, sa druge strane sve veći broj građana (naročito mladi bračni parovi) se odlučuje za samostalnu kupovinu nekretnine, naročito jer danas veliki broj banka nudi stambene kredite po povoljnim uslovima nego što je to ranije bio slučaj. Kada se bira nekretnina u obzir se uzima nekoliko važnih elemenata, pa se neretko kupci dvoume da li se više isplati kupovina nove nekretnine ili one koje se nalazi u zgradi stare gradnje. 

Ako se fokusiramo na renoviranje stana ključ u ruke, stara gradnja može biti isplativija investicija

Iako ćete od većine čuti "novo je ipak novo", ne trebate se zaletati i već na prvu loptu odlučiti se za kupovinu stana u novoj gradnji. U nekim situacijama vam se mnogo više može isplatiti stari stan koji se za određenu sumu novca može renovirati tako da vam na kraju ova varijanta ispadne jeftinija. Pa tako, ako se opredelite za opciju renoviranje stana ključ u ruke, za vrlo kratak vremenski rok od stare nekretnine možete dobiti potpuno sređen i odmah useljiv stan. 

Za ovo će vam trebati nešto novca kao i par dobrih i iskusnih majstora koji će se pobrinuti kako za nabavku kompletno potrebnog materijala tako i za sve vrste radova. Mnoge agencije koje nude uslugu renoviranja stanova po principu "ključ u ruke" imaju veliki broj zadovoljnih korisnika bilo da se radi o poštovanju vremenskog roka bilo o kvalitetu radova. 

Nova gradnja - koje su prednosti a koji nedostaci?

Kupovina novog stana vam može doneti mnogo pogodnosti i mnogo vam olakšati život s obzirom da će vam jedino biti potreban nameštaj kako biste mogli da otpočnete život u njemu. Nikakvi majstori kao ni bilo kakvi radovi vam neće biti potrebni jer dobijate potpuno nov stan u kojem još niko nije živeo - dakle vi ste prvi vlasnik. Ova opcija je dobra za one koji su u deficitu sa vremenom i žele da što pre kupe nekretninu koja će glasiti na njihovo ime. 

Ipak, za novu nekretninu danas je potrebno izdvojiti mnogo više novca nego ranije. Poznato je da se cena kvadrata povećava iz godine u godinu, naročito u urbanim sredinama. Stara gradnja je i dalje mnogo povoljnija, pa za neki takav stan cenu kvadrata upola manje možete platiti nego kada se radi u novoizgrađenom stambenom objektu. 

Na kraju krajeva, uzmite olovku i papir u ruke i preračunajte se. Sami sagledajte prednosti i nedostatke obe varijante, pa koja strane "prevagne" znači da se radi o boljoj opciji. Sa odlukom kao što je kupovina stana nikako ne treba žuriti kako se kasnije ne biste pokajali jer niste doneli najbolju odluku. Dajte sebi dovoljno vremena, konsultujte se sa nekom iskusnijom osobom koja vam može dati adekvatan savet kako da izaberete savršenu nekretninu za vas i vašu porodicu. 


Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar