Lekovito bilje iliti kantarion u službi zdravlja

Kategorija: Glavna
Tagovi: Kantarion

Od davnina ljudi koriste lekovite trave i bilje za lečenje raznih bolesti. Takođe, poznato je da i životinje prepoznaju i koriste razno bilje kako bi olakšale pojedine tegobe. Kantarion ili bogorodičina trava je poznat po svom antibakterijskom i protivupalnom dejstvu, pa se zato koristi kod opekotina i rana. Sakupljaju se cvetovi i list, jer sadrže najviše lekovitih sastojaka. Eterično ulje, tanin, karoten, vitamin C i smola, samo su neki od sastojaka koji su izuzetno lekoviti. Koristi se i kao sredstvo za dezinfekciju, zbog svog antiseptičkog dejstva.

Primenjuje se u obliku tableta, kapi, čaja i kapsula. Preparati od bogorodičine trave su osetljivi na svetlost, i zato je jako bitno na koji način će se skladištiti i sačuvati sva lekovita svojstva. Nije ispitano njegovo dejstvo tokom trudnoće i dojenja, pa treba izbegavati njegovu upotrebu u tom periodu. Ublažava znakove starenja, pa se koristi u nezi kože. Nakon preteranog izlaganja suncu, ovo ulje ublažava crvenilo i smanjuje štetne posledice sunčevih zraka na koži.

Kako deluje i za šta se upotrebljava kantarion?

Eterično kantarionovo ulje se koristi za sprečavanje grčeva I olakšavanje želudačnih tegoba. Blagotvorno deluje i protiv nadutosti i za smanjenje bola kod gastritisa. U medicini je poznat i kao lek za zarastanje čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu. Ukoliko patite od hemoroida ili imate problem sa noćnim mokrenjem, potražite rešenje u ovoj biljci. U menopauzi, kada se mnoge žene suočavaju sa naglim promenama raspoloženja, terapija bogorodičinom travom znatno olakšava I ublažava simptome.

Svetska zdravstvena organizacija je priznala kantarion kao lek. U nekim zemljama se kao lek izdaje samo na lekarski recept, dok se kod nas može naći u slobodnoj prodaji. Već godinama postaje popularan kao sredstvo u borbi protiv depresije, najviše kod umerenih i blagih kliničkih slika. Pokazuje manje neželjenih dejstava nego klasični lekovi, pa je njegovo korišćenje i naučno opravdano. Blagotvorno deluje i kod opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija, koje se javljaju zbog nedostatka sunčeve svetlosti, najviše u zimskim mesecima. Sadrži melatonin, koji je organizmu neophodan za pravilan san, pa je dokazano i njegovo dejstvo u borbi protiv nesanice.

Interakcija sa lekovima i neželjena dejstva biljke

Bogorodičina trava ima brojne interakcije sa mnogim lekovima, i najčešće povećava njihovo izlučivanje. Na taj način dolazi do smanjenja ili potpunog gubitka njihovog dejstva. Kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima, jer deluju na isti način, povećavaju nivo serotonina u mozgu. Ako se uzima zajedno sa antidepresivima, dolazi do prekomernog povećanja serotonina i to može predstavljati veliki rizik za obolelog. Smanjuje dejstvo lekova koji se koriste u regulaciji holesterola. Stimuliše enzime jetre da brže apsorbuju lekove, pa može smanjiti koncentraciju leka u krvi. To dovodi do izostanka dejstva primenjenog leka. 

Strogo treba voditi računa da se ne primenjuje zajedno sa lekovima koji mogu dovesti do fototoksičnih reakcija. Postoje podaci da su žene, koje su koristile istovremeno kontraceptivne pilule i bogorodičinu travu, ostajale u drugom stanju. Pa ukoliko ne planirate trudnoću, savetuje se dodatan oprez. Jedno od neželjenih dejstava ove biljke je fotosenzitivnost, jer može dovesti do opekotina, posebno u letnjim mesecima. Iz svega navedenog, proizlazi da je ovu biljku najbezbednije koristiti u konsultaciji sa stručnim licima.

Kantarion dobar i protiv urinarne infekcije

Iskustva pokazuju da je kantarion dobar i za urinarne infekcije. U ovu svrhu, možete ga naću u formi čaja ili u formi ulja. Vrlo jednostavno možete skuvati čaj prema instrukcijama koje su navedene na pakovanju ili ulje koristiti na spoljašnoj strani vašeg urinarne regije. Nakon korišćenja kantariona primetićete kako se simptomi urinarne infekcije polako povlače.


Komentarisanje je isključeno.