Najbolji restorani u beogradu

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Beograd je grad velikog turističkog potencijala, dobrog provoda i uživanja u bogatoj i raznovrsnoj ugostiteljskoj ponudi. Ako se ranije govorilo da najbolji restorani u Beogradu podsećaju na svetske, što je bio veliki napredak, otišlo se još dalje. Najbolji restorani u Beogradu polako ali sigurno prestaju da budu pratioci trendova svetske gastronomije već u njoj ravnopravno učestvuju i postavljaju svetske standarde dobre hrane, vrhunskih vina i atraktivnih i ekstravagantnih uređenja enterijera.  

U ponudi su svi ukusi, mirisi i boje sveta. Italijanski, francuski i specijaliteti drugih mediteranskih kuhinja, ukusi Latinske Amerike i Azije, riba i plodovi mora, najbolji komadi mesa. Vina svetski priznatih sorti i domaćih iz najboljih srpskih vinarija. Deserti uz koje je sve slađe. I atmosfera kakva se samo u beogradskim restoranima i klubovima stvara. Posebno noću na splavovima.

Mišelinova priznanja 

 

Jedna od potvrda i priznanja tog narastajućeg kvaliteta je Mišlenov (Michelin) vodič koji je prvi put u svoju ponudu za 2022. godinu uvrstio Beograd i njegovih 14 restorana. Internacionalni direktor Mišlen vodiča, Gvendal Pulenek izjavio je povodom ove prve selekcije da će ona sigurno doprineti reputaciji Beograda kao turističke i gastronomske destinacije.

„Novootkriveni dinamizam i važnost gastronomije za stanovnike Beograda rezultiraju srdačnim i obuhvatnim gastronomskim iskustvima u restoranima, koja želimo da delimo sa našim čitaocima i mi se radujemo daljem napretku“, izjavio je Pulenek. 

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović naglasila je, na svečanosti uručenja priznanja vlasnicima najboljih restorana, da je ulazak Srbije na Mišlen svetsku gastronomsku mapu potvrda kvaliteta domaće ugostiteljske ponude, koja se tako izjednačava sa svetskim gastronomskim destinacijama.

„Ovo je značajno ne samo za restorane koji u ovoj prvoj selekciji dobijaju Mišlen oznake, već i za celokupnu ugostiteljsku privredu kao podsticaj daljem podizanju kvaliteta u cilju dostizanja visokih standarda i prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni”, naglasila je direktorka TOS. 

Preporučeni restorani

 

U prvom Michelin vodiču nalazi se 14 preporučenih beogradskih restorana: Bela Reka, Comunale Cafè e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, Iva New Balkan Cuisine, JaM, Langouste, Legat 1903, Magellan, Mezestoran Dvorište, Salon 1905 i The Square. 

Oznaku „Bib Gourmand“ koja se dodeljuje restoranima vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac, dobio je restoran Iva New Balkan Cuisine. To je, navodi se u vodiču, prijateljski, kvartovski kafić-restoran, modernog izgleda, u kome gurmani mogu da uživaju u tradicionalnim balkanskim receptima. 

Restoran Bela Reka je prepoznat i zbog posvećenosti održivosti, sa akcentom na upotrebu lokalnih proizvoda i očuvanje tradicije. U obrazloženju nagrade još se navodi da je cilj ove ustanove u centru grada da promoviše lokalne poljoprivrednike i proizvođače i da očuva identitet tradicionalne srpske kuhinje. Vlasnička farma, koja se nalazi na Homoljskim planinama, nudi izvanredan izbor mesa i sireva, uz koje su i vina sa njihovog imanja. 

Pet univerzalnih kriterijuma

 

U svetu kulinarstva i ugostiteljstva prestižna Mišlenova zvezdica dodeljuje se restoranima koji nude vrhunsku kuhinju. U obzir se uzima pet univerzalnih kriterijuma: kvalitet sastojaka, harmonija ukusa, vladanje tehnikama, ličnost kuvara izraženu kroz njegovu kuhinju i doslednost u celom meniju i tokom vremena.

Nezavisni Mišlenovi inspektori tragaju za ovim kvalitetima i nalaze ih, što treba znati, ne samo u luksuznim i skupim restoranima, već i u modernim bistroima, seoskim pabovima pa i uličnim štandovima ako ispoštuju navedene kriterijume. Popularnost Michelin vodiča je i u tome što preporučuju kvalitetnu ponudu obroka po razumnoj ceni, što znači ponešto za svakoga i u svakoj prilici. 

U prvom Michelin vodiču koji preporučuje Srbiju, Beograd i njegove restorane ističe se da je „višestruka kuhinja ove zemlje – uzrokovana njenim geografskim položajem između Istoka i Zapada i bogatstvom razmene kroz istoriju – stvorila snažnu i raznoliku kulinarsku kulturu, u kojoj su uočljivi turski, mađarski i drugi balkanski uticaji”.

Srpski predeli, koji obiluju bogatom i plodnom zemljom, nude izvanrednu osnovu za asortiman visokokvalitetnih proizvoda tokom cele godine – a Srbija je kroz vekove bila poznata i po vinogradarstvu. Rezultat je kulinarska scena koja je popularna i dostupna svima, navodi se u Michelin vodiču.


Komentarisanje je isključeno.