Neprijatan zadah: uzroci i lečenje

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Pojava neprijatno zadaha je zaista neprijatna, kako po osobu koja ga ima, tako i za okolinu. Zato se dešava da osoba gubi na samopouzdanju, izbegvajući kontakt sa ljudima, koji već taj kontakt svode na minimum neophodnog. Ali, dok se borite sa samopouzdanjem, rešite problem uzroka zadaha, pa ćete vrlo lako rešiti onda i njegov neprijatan miris. 


Važno je najpre razlučiti da li je neprijatan zadah deo nedovoljne higijene, lošeg stanja zuba, nekog oboljenja desni ili, pak, nekog oboljenja druge vrste. Kada postanete svesni mogućeg uzročnika, onda se javite stomatologu ili odabranom lekaru, pa problem možete rešiti prilično brzo. Hajde zato da vidimo koji su sve uzročnici lošeg zadaha.

Šta izaziva neprijatan zadah?

Krenimo od usne duplje. Kvarni zubi, zubi sa karijesom, kamencem, čest su razlog zašto se iz usta širi neprijatan miris. Pored toga, paradontopatija može uticati na neprijatan miris, često veoma neugodan, jer se povlačenjem desni stvaraju kesice u koje se nastanjuju mikroorganizmi koji šire neprijatan miris. U okviru ovog dela čest razlog je nedovoljna ili nepotpuna oralna higijena.

Određena hrana takođe može biti uzročnik neprijatnog zadaha. Dobro poznajemo svi koliko se neprijatan miris šiti nakon konzumiranja crnog ili belog luka, pa čak i satima nakon njihovog jela. Ovo važi i za jako začinjenu hranu, veoma ljutu hranu, te neke začine čiji miris je generalno opor i težak. Neprijatan zadah se ujedno stvara i konzumiranjem cigareta. 

Suva usna duplja usled nekog oboljenja ili generalno suva usna duplja sredina je u kojoj se bakterije brže nastanjuju i razmnožavaju, pa one takođe postaju uzročnik neprijatnog zadaha. Tome se pridružuju i osobe koje nose proteze, bilo koje vrste, o kojima nedovoljno vode računa, pa se bakterije nastanjuju i izazivaju neprijatne mirise iz usta. 

Van problema sa usnom dupljom, upala krajnika, grla, ždrela, problemi sa varenjem i želudačnom kiselinom, utiču na neprijatan zadah i njegovu konstantu pojavu. 

Prevencija i lečenje neprijatnog zadaha

Put ka rešavanju neprijatnog zadaha je jasan, ako je problem oralne prirode, onda se zaputite stomatologu, ako se radi o drugoj vrsti oboljenja, javite se odabranom lekaru kako biste utvrdili uzročnik i rešili samo oboljenje, pa će se neprijatan zadah svakako rešiti. Ako je oralna higijena u pitanju, stvar oko rešavanja je dovoljno jasna.

Pribor za oralnu higijenu trebalo bi da sadrži četkicu i pastu, tečnost za ispiranje usta, interdentalne četkice i konac za zube. Pranje zuba najmanje dva puta dnevno, menjanje četkice na mesec do mesec i po dana, svakodnevno korišćenje drugih delova oralnog pribora za higijenu, učiniće da imate prijatan zadah, zdrave i bele zube i da odolevate brojnim stomatološkim problemima. 

Ono što vam u svemu ovome može pomoći su i određene stvari iz prirode. Koristite u malim količinama cimet koji osim što ima prijatan miris, ima i antibakterijsko dejstvo koje je bitno kada su bakterije uzročnici neprijatnog zadaha. 

Isto važi i za proizvode na bazi mente i aloje, posebno aloje koja utiče na uništavanje bakterija i gljivica. Može pomoći i esencijalno ulje nane, te kombinacije sode i limuna. 

 

Neprijatan zadah možete uspešno rešiti limunovom travom, matičnjakom, te njihovim esencijalnim uljima. 


Komentarisanje je isključeno.