Profesionalne drvoseče: šta sve rade, koju opremu nose i kako ih angažovati

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Kada govorimo o poslu profesionalnog drvoseče treba napomenitu da se radi o jednom od najrizičnijih i najtežih poslova. To je posao za koji u našoj zemlji nema dovoljno stručno obrazovnog kadra, a za koji sa druge strane postoji velika potražnja. 

Šumski sekači rade na normu i  na dnevnom nivou to ne sme da bude efektivno više od četiri sata. Obično se radi o ranim jutarnjim časovima, kada nije jako sunce. A vodi se računa i o jačini vetrova koji duvaju što znatno može otežati posao sekača, pa i ugroziti njihovu bezbednost. 

Još jedan od uslova koji mora da bude ispunjen pre početka radova  jeste da budu odmorni i fokusirani. Time se osigurava maksimalna preciznost i svesnost tokom rada.

Posao je plaćen je dosta dobro u odnosu na to koliko je zahtevan i nimalo lak. 

POSLOVI ZA KOJE JE POTREBNO ANGAŽOVATI PROFESIONALNOG DRVOSEČU

Na nivou Srbiji postoje registrovane firme koje se profesionalno bave poslovima seče drveća ili njegovim održavanjem. Pod tim poslovima podrazumeva se širok spektar radnji kao što je uklanjanje kompletnog drveta, zatim oblikovanje krošnji, obrezivanje grana, vađnje panjeva itd.  Većina njih nudi i mogućnost odvoženja drvene građe. Garantuje se siguran i bezbedan posao bez oštećenja okolnih objekata. 

Posebno rizičan i odgovoran posao je seča veoma visokog drveća čije grane dosežu iznad kuće, stana ili drugih objekata, zatim onih koje prolaze kroz telefonske ili električne vodovode. 

Uklanjanje drveća najčešći je zadatak drvoseča. Pozivi u pomoć najčešće dolaze nakon jakih oluja kada dolazi do obaranja stabala ili delimičnog lomljenja grana kao posledica prirodnih nepogoda. Tada oni postaju potencijalna pretnja za ljude i imovinu i potrebno je što pre reagovati. 

U zimskim meseci kada stablo i drvo miruju radi se obrezivanje i oblikovanje krošnji čiji je krajnji cilj estetski lep izgled ali i podsticanje novog rasta. 

OSNOVNA OPREMA ZA RAD – MOTORNE TESTERE

Ono bez čega nijedan drvoseča ne bi mogao da radi svoj posao je njegov glavni alat – motorna testera. Za razliku od motornih testera za početnike i laike, profesionalni sekači koriste motorne testere visokih performansi. Oni koji imaju iskustvo u radu sa motoronim testerama znaju po kojim će kriterijumima odabrati adekvatnu u odnosu na njihove lične karakteristike kao i u odnosu na posao koji se obavlja. 

Važno je napomenuti da je za profesionalce jedan od ključnih kriterijuma pri odabiru motorne testere da ima što manji nivo vibracija. To je važno zato što omogućava veću udobnost pri korišćenju, omogućava čvršče držanje i kontrolu motorne testere i smanjuje rizik od povrede. A s obzirom koliko vremena provedu radeći sa motornim testerama to je zaista od velikog značaja.  

OBAVEZNA HTZ OPREMA

Kao što je već rečeno radi se o izuzetno rizičnom i teškom poslu. Rizik od fizičke povrede je veliki, a za to je dovoljan samo jedan trenutak nepažnje. Zato je zaštita na radu od ključne važnosti kada je odgovor na ove vrste izazova u pitanju. 

Ono što se pri ovim poslovima koristi od lične zaštitne opreme je: radna odeća, šlem, čizme, rukavice i zaštita za oči i sluh.  

Pored ove HTZ opreme preporučljivo je da kod sebe imaju paket prve pomoći i da u seču nikada ne idu sami. 


Komentarisanje je isključeno.