Šampanjac i hrana – koji ukusi se najbolje slažu

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Zdravice, duge uske čaše, specijalne prilike i savršeni novogdišnji i božićni filmovi – svi imaju nešto zajedničko, a to je penušavo vino koje dočarava svečani momenat, elegantnost atmosfere i važnost događaja, datuma koji se obeležava. I zaista je tako, sva penušava vina prijaju posebnim događajima i slavljima, pa bi trebalo uvek da se nađu na novogodišnjoj, božićnoj trpezi, kao i na slavama, proslavama rođenja, rođendana, krštenja, venčanja i tako možemo ređati u nedogled. 

Međutim, postoji jedan problem kada je penušavo vino ili šampanjac u pitanju. Određene stvari su napravile da se misli da je to isključivo šampanjac koji je svečan i dobar samo ako je skup. Naravno, u ovome ima mnogo istine. Šampanjac, ako želite da bude kvalitetan, onda mora i da košta, ali šampanjac nije jedino penušavo vino, već tu spadaju i prosecco vina, asti spumante, cava i tako dalje. Jer sva penušava vina imaju tu zajedničku penušavost, dok se arome, karakter, ukus, telo vina razlikuju i na osnovu toga se kombinuju sa jelima. I to je ono najvažnije, pogoditi dobru kombinaciju hrane i pića, kako bi sve bilo ukusno i prijatno, a evo nekih predloga kakvo vino je uz koju hranu odgovarajuće. 

Punjeni šampinjoni

Šampinjoni su često na našim trpezama, bilo da su grilovani, marinirani ili punjeni. Ako se radi o predjelu koje podrazumeva punjene šampinjone nekim sirom, piletinom slaninom, onda će uz to savršeno ići šampanjac, ali kakav? Ono šta se u najvećoj meri preporučuje jesu pića koja su odležala u hrastovim buradima, jer su tako i sama dobila kremastu strukturu, te na taj način prate srednje kremastu teksturu predjela na tanjiru. Ujedno, preporuka ide ka vinima svežih nota, jer ono predstavlja odličan opozit ovom jelu.

Škampi i gambori

Ljubitelji morskih plodova ne propuštaju da svoju trpezu obogate škampima i gamborima, pa se oni uvek nađu u vidu predjela spremljeni na određeni način. Ono kako se spremaju uglavnom čini da jelo bude kremastije strukture, dosta neutralnog ukusa, pa uz to se onda traži šampanjac koji ima laganiju slast, a čije telo je srednje do laganije. Na taj način jedno drugom podstiču stvaranje najlepših ukusa i aroma u ustima, pa ćete uživati bolje nego bilo koji glumac na filmovima koje ste gledali, a gde su penušava vina bila obavezna. 

Šampanjci su svakako najbolji odabir kada je nešto od morskih plodova na meniju, ali ih treba birati tako da stvaraju određeni kontrast ukusima čime se dobija čitava rapsodija. 

Praseće pečenje

Rakija, pivo, crveno vino, sve se svrstalo u regularno i „obično“ piće, dok se šampanjac nalazi u kategoriji „neobičnog“ i ekstravagantnog. Takva podela nije neshvatljiva i pogrešna, ali je pogrešno ako mislite da se netipična pića i tipična jela ne mešaju, a praseće pečenje je odličan primer da se to i dokaže. Ako birate šampanjac, onda uzmite bilo koji, jer svi perfektno društvo prave pečenju, a ako su u pitanju neka druga penušava vina onda obratite pažnju da budu punijeg i kremastog ukusa. Verujte, probajte i oduševićete se. Podrazumeva se da će novogodišnje i božićne trpeze imati na sebi pečenje, ali ove godine možete slobodno da napravite jednu ovakvu promenu, ako do sada nikada niste i time započnete nešto sasvim novo, što i priliči samim praznicima. 

Dezert

 

Kada dođemo do dezerta, onda već znamo da su kada je alkohol u pitanju vina najbolji izbor, a posebno penušava. Uz dezert birajte neko osvežavajuće penušavo vino, može biti neko roze, koje je najbolji pratilac kremastih poslastica. Posebno su takva vina izbor kada se radi o kolačima koji sadrže sir ili bobičasto voće, pa će svaki chees cake imati savršeniji, kremastiji i neverovatniji ukus kada ga prati gutljaj nekog vina iz ovog asortimana. 


Komentarisanje je isključeno.