Veštačke krunice za zube

Kategorija: Glavna
Tagovi: Krunice Za Zube

Ako ste se našli u situaciji da imate oštećen zub sigurno vam je stomatolog ponudio navlaku u vidu krunice za zube. Ovo je odlično rešenje ako je zub propao usled karijesa ili se slomio pa je popravka nemoguća.

Osim za ovakve situacije koristi se i kao navlaka za zdrave zube radi poboljšanja njihovog estetskog izgleda, a može i da pomogne pri stabilizaciji i držanju mosta. Krunice za zube su deo i zubnih implanta kao deo najsavremenijeg načina popunjavanja nedostajućih zuba.

Krunice za zube – osnovne vrste

Zubna krunica čini ono što je vidljivi deo zuba. Služi za usitnjavanje hrane. Ako dođe do loma ili kvarenja zubar može smatrati da bi trebalo da se na zub stavi navlaka.

Sve krunice za zube su odličnog kvaliteta i proizvode se od različitih materijala ručno, u laboratorijama ili CEREC mašini. Dele se na:

  • Keramičke krunice

  • Metalne krunice

  • Kombinacije porcelana i metala

  • Zirconijumske krunice za zube

  • Kombinacija porcelana i zirconijuma

Najčešće se pacijenti odlučuju između metalnih i bezmetalnih krunica za zube.

Metalno-keramičke, kao što ime kaže, imaju metalnu osnovu, a preko nje keramiku. Izdržljive su, ali zahtevaju nekoliko poseta stomatologu radi preciznog uzimanja otiska.

Bez-metalne krunice za zube su revolucija među navlakama. Izgledaju potpuno isto kao prirodni zubi i mogu se izraditi u svim nijansama i oblicima tako da se uklope u postojeći niz. Ne prave alergijske reakcije kao krunice za zube sa metalnom osnovom i zahtevaju manje uklanjanje zubne mase (do 1mm) čime se spašava veći deo sopstvenog zuba.

Kako se postavljaju krunice za zube?

Nakon što je doneta odluka o ugradnji, prvo se uzima otisak, pravi rengenski snimak, a po potrebi radi i trodimenzionalno skeniranje.

Sledi dogovor oko vrste krunica za zube, boje, materijala od koje je napravljena, da li postoje neki rizici, kako se materijal ponaša…

Sledeći korak je priprema zuba za postavljanje zubnih navlaka. Uz lokalni anestetik se vrši brušenje zuba. To je dug proces koji za nekoliko zuba može da traje do sat vremena, a i preko 6 sati ako se krunice za zube stavljaju na sve zube.

Važno je da se skine što manje sopstvenog zuba i zato mnogo pacijenata bira bezmetalne navlake.

Nakon pripreme se pacijentu stavljaju privremene navlake, a kada se izrade trajne dolazi se na prvu probu.

Ove krunice za zube su još uvek neobrađene, mogu se dodatno požuteti, ali ne mogu biti belje, pa je važno u startu birati odgovarajuću boju. Kada se sve koriguje pristupa se završnoj obradi krunica i postavljanju cementiranjem. Tada su moguće samo manje korekcije

Izgleda komplikovano, ali zapravo nije. Kroz samo nekoliko poseta imate potpuno novu zubnu krunu, izdržljivu kao vaš prirodni zub, istog oblika i boje. Na ovakav način se može zameniti svaki zub u vilici, a u slučaju da je zub izvađen veštačka krunica se postavlja na ugrađeni titanijumski šraf koji imitira koren – implantati za zube.

Čuvajte svoje zube, redovno ih perite i lečite probleme na vreme. U slučaju da su oni uznapredovali dobro je što postoji solucija za postavljanje veštačkih krunica jer se na taj način sprečavanja njihovo dalje propadanje.


Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar