Zakon i stručnjaci o važnosti zimskih guma

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Već smo debelo zagazili u zimu, a ako obratite pažnju, primetićete da su na svakom petom automobilu još uvek nezamenjene, letnje gume. Ovakva situacija ozbiljno ugrožava bezbednost u saobraćaju. Zakonske kazne su vrlo visoke za ove prekršaje; u slučaju nesreće, osiguravajuće društvo ne pokriva štetu u ovakvim slučajevima, ali se i pored toga pojedinci često, nažalost, osveste tek kad već bude kasno.

Iz tog razloga smo konsultovali i zakone i stručnjake – vulkanizere, kako bismo izvukli generalni zaključak vezan za promenu automobilskih guma u zimskom periodu.

Zakon o proceni automoblskih guma

Bezbednost u sobraćaju i sigurnost u vožnji u mnogome zavise od kvaliteta guma na vašem automobilu. Zakon propisuje promenu guma kada šara dostigne nivo od 1,6 mm. Međutim, stručnjaci iz Beoguma sugerišu da, već kada šara dostigne nivo od 3,3 mm, počnete da razmišljate o promeni automobilskih guma. One moraju biti u skladu sa originalnom opremom automobila, što propisuju proizvođači.

Automobilske gume, takođe, moraju biti klasirane prema njhiovom sistemu za testiranje. Oznake na gumama, kao što je na pr. E – 13, ne označavaju klasu 13 ili procenat plastike u gumama, kako se obično misli, već pokazuju gde su gume homologovane, tj, proverene pre nego što su puštene u masovnu proizvodnju i distribuciju. Ukoliko dođe do reklamacije, nju ne prihvataju prodavci, već proizvođači. Zakonom o proceni automobilskih guma nastoji da se poveća bezbednost u vožnji, smanji potrošnja goriva, kao i nivo buke koju proizvode automobili.

Garancija i preporuka

U Beogumama vulkanizeri kažu da uz svaku gumu morate dobiti garanciju koja traje od 25 do 36 meseci. Ona ne pokriva fizička oštećenja – deformacije stvorene prilikom udara u trotoar ili tramvajske šine, cepanje ili bušenje gume, kao ni oštećenja prouzrokovana vožnjom po rupama, odnosno po lošim putevima.

Proizvođači koje nam preporučuju su: GoodYear, Dunlop, Fuldu, Savu, Micheline, Debicu; Tigar, Kleber, BF Goodrich. Pored toga, važni faktori pri odabiru guma, koji pri tom nigde nisu zapisani su i trajnost i njihovo prijanjanje putu (naročito suvom). Pri kupovini novih automobilskih guma je važno obratiti pažnju i na to da li one već nisu zastarele i istrošene (iako su nove). To se dešava kada su jako dugo neadekvatno negde čuvane. 

Zimski uslovi

Osim što se podrazumeva da se u zimskom periodu koriste zimske automobilske gume ili bar univarzalne, za nešto ekstremnije uslove ćete morati da koristite i lance. Pošto poslednjih godina kod nas nisu jake zime i potreba za tim je svedena na minimum (na pr. samo kada krenete na planinu, po nedovoljno raščišćenim seoskim putevima i u sličnim specifičnim situacijama).

Nekoliko načina za montiranje lanaca postoji. To diktira, pre svega, to na koliko je točkova raspoređen pogon. Kod nekih automobila je na dve, a kod nekih na četiri točka. Tako će se lanci montirati na dve prednje ili na dve zadnje ili na sve četiri automobilske gume. Iz Beoguma preporučuju montiranje lanaca na sva četiri točka uvek, zbog bezbednije vožnje i bolje kontrole automobila. S obzirom na to da počinje sezona zimovanja i praznika, dobro je da na vreme rezervišete svoj termin.

 


Komentarisanje je isključeno.