Zaštita na poslu je vrlo bitna

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Koliko puta smo imali prilike da pročitamo u vestima da su radnici bili povređeni ili čak i da su nažalost stradali, posebno na gradilištima, dok su obavljali svoj posao, jer je kasno ustanovljeno da nisu imali adekvatnu zaštitnu opremu? Onda se obično nižu komentari da je vrlo važna zaštitna oprema, posebno tokom obavljanja poslova, na kojima su prisutni mnogobrojni rizici. 

Međutim, tužna je istina da mnogi i ne razmišljaju naročito o tome koliko je zaštitna oprema zapravo važna, sve dok ne dođe do neke potencijalno rizične situacije. A onda je najčešće kasno za bilo kakvu reakciju. 

Baš zato i treba na vreme reagovati, pa ne čudi što, na svu sreću postoje i mnogi poslodavci, koji i te kako vode računa o tome da svim svojim radnicima obezbede odgovarajuću zaštitnu opremu. Najpre je to HTZ obuća, zatim zaštitne kacige, ali i radni i druga zaštitna oprema. 

U zavisnosti od toga kojim se poslom neko bavi, zavisiće i koja je sve zaštitna oprema njemu potrebna da bi taj posao obavljao maksimalno bezbedno, odnosno da bi bio u potpunosti zaštićen dok obavlja svoje radne zadatke. Ipak, bez obzira koji je posao u pitanju, HTZ obuća je izuzetno značajna, jer pored toga što pomaže radnicima da budu zaštićeni, ona je i vrlo udobna. 

Sve to je naročito značajno zato što mnogi radnici tokom svog radnog vremena obično budu u vrlo neudobnom položaju, tako da njima noge budu na udaru najčešće, ukoliko ne koriste odgovarajuću obuću. Isto to se odnosi i na radnike u okruženju, koje je potencijalno možda opasno, pa je tada HTZ obuća od ključne važnosti. 

Kakva sve zaštitna obuća postoji? 

Kao što smo već napomenuli, HTZ obuća se kreira sa ciljem da maksimalno zaštiti stopala radnicima različitih profila. U zavisnosti od toga koji su rizici prisutni na njihovom radnom mestu, zavisiće i vrsta takve obuće. 

Postoji, na primer HTZ obuća koja štiti stopala ljudi od električnog udara, ali i ona koja ih može zaštiti od izloženosti vodi, kao i od hladnoće i toplote. 

Takođe, na radnom mestu neko možda ima dodira sa oštrim predmetima, koji mogu da ih ugroze, tako što prodru kroz neadekvatnu obuću i povrede stopala radnika. U tom smislu je HTZ obuća izuzetno značajna, ali ona svakako mora da bude odgovarajuća i sa puno pažnje odabrana. 

Pored svega toga, postoji i obuća koja štiti radnike koji su izloženi korozivnim tečnostima ili varnicama, ali i one koji su na svom radnom mestu izloženi topljenom metalu. Uz sve to, HTZ obuća može i da štiti od elektrostatičkog, odnosno eksplozivnog pražnjenja. 

Kako odabrati zaštitnu obuću? 

Ukoliko zaista želite da tokom obavljanja svih radnih zadataka budete potpuno zaštićeni, onda je najbitnije da imate odgovarajuću odeću i obuću. Način na koji se bira HTZ obuća zavisi isključivo od toga kojim poslom se neko bavi. 

Da li će to biti zaštitne čizme ili duboka, odnosno plitka obuća, pa čak i zaštitne sandale, zavisi isključivo od toga sa kojim potencijalnim rizicima se neko susreće na svom poslu. Upravo na osnovu toga može i da odabere odgovarajuću obuću, te da ne razmišlja dok obavlja svoje radne zadatke. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar