Želite li toplije podove u svom domu?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Dosadilo vam je da ujutru, kad je zimska sezona, sanjivi ustanete i zakoračite na hladan pod? Brine vas vaše malo dete koje trčkara ili sedi sa igračkama na hladnom podu? Pametna investicija za vas je da ugradite podno grejanje!

Velike su prednosti ovog toplotnog sistema. Najpre, nemate prašnjave radijatore koji vam vrtložno mešaju prašnjav vazduh u vašem stanu. A zatim, tu je estetski momenat. Možda bi vam se baš tu, gde stoji postojeći radijator, uklopila neka fina komoda.

ODABIR  PODNIH  OBLOGA

Bilo koje grejanje da imate, mnogo je bitna vrsta podnih obloga. Drveni podovi daju posebnu estetiku a još i ako greju... Mogu i da keramičke pločice budu tople! Sve te podne obloge možete da učinite još toplijim pa i da šire toplotu u vašim prostorijama jednostavnom ugradnjom podnog grejanja. Tražite li još nešto toplije – tu je pluta. Ona je inače materijal koji je najtopliji na dodir mada je mekša od drugih pa se ne preporučuje prostorijama koje su sa visokim prometom. Ukoliko se odlučite da stavite parket, obratite pažnju na nekoliko preporuka. Prva je debljina parketa. Parket od 10 mm je idealan za podno grejanje jer odaje toplotu . Na grejanje preko parketa od13-14mm ima nekih neznatnih gubitaka toplote, nekih 10%. Savetujem vam da u takvim prostorijama, sa parketom preko takvog sistema grejanja, održavate vlagu na 40-60%. Ispod keramičkih pločica vašeg kupatila i vaše kuhinje, dok stojite, ne mora više da vam bude hladno.

VRSTE  PODNOG  GREJANJA

Današnji moderan i ekonomičan čovek teži sve više efikasnom i ekološkom sistemupodnog grejanja. Instalira se ispod završnog sloja podnih obloga ili u betonskoj košuljici preko koje se lepe podovi koje želite. Može se instalirati u svim vrstama podova, u celom domu ili samo u jednoj sobi, ili samo gde je keramički pod. Regulacija temperature može biti samo za jednu prostoriju ili za ceo objekat, odnosno stan. Možete da izaberete između dve glavne varijante ovakvog grejanja. Može se ugraditi električni grejni kabl ili grejna mrežica. Grejni kabl je prilagodljiv svakom obliku prostorije, kao i različitim konstrukcijama podova. Iz skrivenog radijatora se razvuče preko specijalne podloge a preko koje se onda ređaju podne obloge. Taj specifičan grejač ne traži održavanje i ne haba se. Ako se odlučite za grejnu mrežicu , ugradnja je nešto jednostavnija. To je staklena mrežica širine 50 cm i grejni kabl joj je nešto manjeg prečnika. Samo se odmotava, neposredno pre podne obloge. Ljudi se danas sve češće odlučuju za laminat. Kao nešto tanji ( ali izuzetno izdržljiv ) odlično sprovodi toplotu bilo kog grejača, za koji god se odlučite, jedino što on zahteva obavezni cementni estriht jer izdržava temperaturu do 28 stepeni Celzijusa. Malu zamerku koju je čovek našao ovakvom grejanju je to što se nešto sporije širi toplota, te se zbog toga savetuje da se ne isključuje noću, u toku zime. 

Često je pitanje i nedoumica da li ovaj sistem može da se dogradi na već postojeći sistem sa kotlom koji koristi neki drugi agregat ( pelet, gas, drva ). Može! Može se uvesti vodeno podno grejanje tako što se poveže sa glavnim kotlom. Pošto je radna temeratura kotla na pelet (npr) 60-80 stepeni C a vodeni sistem radi do 40, rešenje je ugraditi tzv mešni ventil sa termo  glavom na izlaz iz kotla koji reguliše temperaturu.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar