5 najlepših planina na balkanu

Kategorija: Turizam
Tagovi: Planine, Skijanje, Odmor, Putovanje, Balkan

Planine na Balkanu, zahvaljujući geografskim karakteristikama nesumnjivo predstavljaju poseban deo Balkanskog poluostrva. Balkanske planine se prostiru od srpsko-bugarske granice do Crnog mora. Sama reč Balkan na turskom jeziku znači “venac šumovitih planina”, dok je bugarski prevod “planina”, pa ne čudi što Balkan krase brojne planine. Planine na Balkanu su nekada bile poznate pod nazivom Helmske planine.

Samo Balkansko poluostrvo presecaju veliki planinski sistemi sa severa prema jugu i jugoistoku, koje teže da se od Alpa preko Egejskih ostrva spoje sa planinskim sistemom Male Azije. Planine Balkana su opevane u mnogim epovima, pa ne čudi što se o njima sve zna još od antike. U nastavku teksta ćete imati priliku da pročitate koje planine Balkana spadaju u pet najlepših planina na Balkanu.

Kopaonik - poznata planina u Srbiji

O tome koliko je Kopaonik u Srbiji poznata planina i tražena govori i to da ga za samo tri dana zimi poseti oko dvadeset hiljada turista iz svih krajeva sveta. Smeštaj na Kopaoniku je posebno tražen, te je i to jedna od činjenica koje govore o tome koliko je ova planina na Balkanu popularna. Mnogi se odlučuju za zimovanje na Kopu, jer ima odlično uređene staze za skijanje koje su nesumnjivo najubudljivije staze na Balkanu.

Kopaonik koji je poznat i pod nazivom Srebrna planina je najveći planinski masiv u Srbiji. Jedan njegov deo je zaštićena zona i čini Nacionalni park Kopaonik gde je i smešten skijaški centar koji je najveći ski centar u Srbiji. Ceo masiv je poznat po velikom rudnom bogatstvu, a kulturno-istorijski spomenici iz perioda od XII do XV veka su samo jedan od razloga zašto Kopaonik spada u pet najlepših planina na Balkanu.

Maglić - najviši vrh Bosne i Hercegovine

Ovaj vrh je veoma zanimljiv planinarima, a priroda Maglića je zaslužna zašto se ova planina našla na listi pet najlepših planina na Balkanu. Naime, biser ovog planinskog područja predstavlja Trnovačko jezero, koje svojom tirkizno plavom bojom ukrašava sam planinski masiv. Na Magliću dominira netaknuta priroda, pa ne čudi što je cela planina prekrivena bukovom i crnogoričnom šumom.

Maglić je planina koja se nalazi između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Najpoznatiji je po brojnim prirodnim lepotama, te posetioce najviše oduševljava prašuma Perućica, koja je ujedno i najveća u Evropi, ali i reke Drina i Piva koje celoj planini daju posebnu notu i svežinu. Za planinare je Maglić planina koju moraju obići u svojim turima, jer pruža mnogo toga za videti i zasigurno ostavlja bez daha.

Rila - planina na kojoj se nalaze najviši vrhovi Balkana

Rila je planina sa više od 150 planinskih jezera koja se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, na samo oko 100 kilometara od Sofije. Najviši vrh planine je Musala, visine 2925 metara. Veliki deo površine cele planine čini Nacionalni park Rila koji je ujedno najveći nacionalni park u Bugarskoj. Ovaj nacionalni park je bogat posebnim i retkim vrstama, ali su u njemu smešteni i neki istorijski gradovi koji su veoma značajni u svetskoj kulturi.

Ono po čemu je još ova planina poznata je to što je bogata mineralima i termalnim izvorima, čiji najtopliji izbvor ima temperaturu oko 102 stepena i deo je Sapareve Banje. Ova planina na Balkanu je veoma popularna turistička destinacija za koju se mnogi odlučuju zimi jer se upravo na Rili nalaze dva poznata ski centra, Bansko i Razlog. Takođe, glavne reke Balkana Martisa, Iskar i Mesta izviru baš na ovoj planini.

Prokletije - srce Balkana

Planinski venac Prokletije se pruža na području tri države - Crne Gore, Srbije i Albanije. Nesvakidašnji planinski masiv Prokletija je bogat kristalno-čistim planinskim jezerima i rekama, te je ujedno i to jedan od razloga zašto se ova planina našla u pet najlepših planina na Balkanu. Pored magične prirode, Prokletije su poznate i po velikom broju kulturno-istorijskih spomenika, a najveću vrednost imaju manastir Visoki Dečani i Pećka partijaršija.

U području Prokletija su se razmenjivale mnoge civilizacije kao što su rimska, grčka, ilirska i slovenska i svaka je ostavila poseban trag koji je i dan danas veoma prepoznatljiv. Sve lepote planine Prokletije predstavljaju specifičan ambijent i čini pravu riznicu narodnog blaga.

Olimp - najviša planina u Grčkoj

Olimp je najviša planina u Grčkoj, a najviši vrh ove planine predstavlja Mitikas, koji je ujedno i drugi najviši vrh na Balkanu. U prevodu sa grčkog, Olimp znači “Svetla planina”, te ne čudi što se za Olimp kaže da je planina koja sija. Ova planina je veoma poznata po bogatoj flori koja je možda i najbogatija flora u Evropi, a od 1983. godine Olimp se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Prema grčkoj mitologiji, planina Olimp predstavlja dom dvanaest olimpskih Bogova. Kako izranja iz Egejskog mora, Olimp planina pruža osećaj snage i moći čineći savršenstvo. U podnožju ove planine su smeštene plaže koje turisti svake godine sve češće posećuju, te ne čudi što je Olimp planina u Grčkoj koju godišnje obiđe veliki broj turista iz svih krajeva sveta.

Balkan čini grupa zemalja koje su karakteristične po predivnim pejzažima, prirodi i veoma brdovitom reljefu, te ne čudi što ih mnogi obilaze da bi uživali u prirodi, odmorili se i ojačali svoj imunološki sistem. Balkan je doneo brojne izume svetu i čini mesto odakle potiču poznate ličnosti kao što su Nikola Tesla i Marija Tereza, ali nesumnjivo ono što je svakome prva asocijacija kada neko pomene Balkansko poluostrvo je brdoviti Balkan, te ne čudi što se na ovom delu sveta nalazi veliki broj svetski poznatih planina koje mame turiste iz svih krajeva sveta.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.