Evo koji se automobili proizvode na balkanu

Kategorija: Automobili
Tagovi: Automobili, Otkup, Polovni Automobili, Vozila, Polovni Auto

 

Automobilska industrija je delatnost koja podrazumeva veliki broj kompanija i organizacija koje se bave proizvodnjom, dizajniranjem, razvojem, marketingom i prodajom motornih vozila. Ljudima će često pasti na pamet da otkupljivanje automobila potpada u ovu industriju, a kako i ne bi - kada znamo da su auto placevi i mehaničarske radnje druge kuće za neke od naših četvorotočkaša - ipak se mesta koja se bave održavanjem vozila razvijaju samostalno.

 

 U dugoj i bogatoj istoriji proizvodnje automobila za domaće i inostrano tržište, države bivše Jugoslavije napravile su milione vozila. Iako je država prošla neslavno, njeni potomci nisu imali istu sudbinu. Neki od njih se i danas uspešno bore za svoje mesto među automobilskim magnatima na Balkanu, a pročitajte kojim državama to malo bolje polazi za rukom, a koje su svoje ključeve okačile o klin.


Italijanski recept na srpski način

Automobilska industrija smatra se najvažnijim i najperspektivnijim industrijskim sektorom u Srbiji. Ključni faktor je Fijatova fabrika u Kragujevcu gde se sklapa Fiat 500L. Drugi lokalni proizvođač je Ikarbus koji proizvodi autobuse uglavnom za domaće tržište, a mali deo se izvozi i u Rusiju.

 

 Automobilska industrija Srbije ima tradiciju dugu više od 70 godina, a počeci su vezani za 1939. godinu kada je u Kragujevcu, srpski proizvođač motornih vozila, Zastava, započela proizvodnju automobila po FIAT licenci, što im je omogućilo da rade sa mnogim proizvođačima automobila kao što su Mercedes, Ford, Opel i PSA, i dala jugoslovenskim drumovima legende na četiri točka.

Kikindska saradnja sa Opelom

Saradnja AD Livnice Kikinda sa Opelom je počela još 1969. godine, međutim 1977. Livnica potpisuje ugovor o saradnji sa General motorsom i tako nastaje IDA (Industrija delova automobila). U Kikindi su se, sa oznakom IDA, sklapali Kadet, Askona, Senator i Omega.   

Hrvatska proizvodi ekološki prihvatljive automobile

Razvoj hrvatske automobilske industrije temelji se na dugoj tradiciji u srodnim sektorima, poput metalne proizvodnje, zavarivanja, proizvodnje plastike… Na hrvatskom tržištu prisutne su i kompanije koje su se uspešno integrisale u sastav dobavljača rezervnih  delova za vrhunske svetske proizvođače automobila (PSA, GM, Fiat, BMW, Audi, Ford, Renault, Toyota, Volvo, i sl.)

Hrvatska se može pohvaliti i proizvodnjom električnih automobila XD (DOK-ING te Concept One i Concept Two– Rimac Automobili).

Slovenija - balkanski izvoznik francuskih vozila

U najvećoj slovenačkoj luci, Kopru, u saradnji Tomosa i Citroena 1964. godine nastaje zajednička firma Cimos. Pored Spačeka i čuvenog Citroena DS Ajkula, u Kopru su se sklapali i Ami, Dijana, AX, CX, BW, Viza i GS. U fabrici IMV u Novom Mestu od 1967. su se sklapali automobili marke Ostin. Pomenućemo samo Ostin 1300, 1500, 1750, ali i planetarno poznati Mini 1000.

Vladavina Renaulta

Već 1972. godine IMV ulazi u strateško partnerstvo sa Renaultom i počinje sa proizvodnjom popularnog Renaulta 4. Pored ovog modela, u Novom Mestu su se, za tržište SFRJ, pravili i Renault 12, Renault 16, Renault 18 i čuveni Renault 5.

Revoz d.d. je glavni proizvođač u Sloveniji. Kompanija je u vlasništvu Renaulta i proizvodi modele za francuski brend od 2004. Vozila se prodaju na domaćem i stranom tržištu.

Bosna i Hercegovina - Volkswagen kao božanstvo

U sarajevskom naselju Vogošća, 1965. osnovan je PRETIS (skraćenica od „Preduzeće Tito Sarajevo”). Te godine počinje sklapanje automobila NSU Prinz koji je širom otvorio vrata Volkswagenu koji će se u BiH praviti automobile sve do raspada Jugoslavije. Tamo se proizvodila prva VW Buba, možda i najpopularniji Volkswagenov model svih vremena.

Tako je nastao TAS - Tvornica automobila Sarajevo, sa udelom Volkswagena u vlasništvu. Do 1992. godine u Sarajevu je ukupno proizvedeno 150.000 Golfova. Još jedan interesantan podatak vezan za TAS je i da su se modeli VW Caddy i VW Jetta za evropsko tržište proizvodili isključivo u sarajevskoj Vogošći.

Neuspešna istorija bugarske auto-industrije

Bugarska auto industrija je oduvek bila na krhkim nogama, znajući da mnogi direktori i vlasnici nisu uspevali da njeno poslovanje dovedu do maksimuma ili, barem, održivosti. Litex Motors je 2014. udružio sange sa kineskim proizvođačem automobila Great Wall Motors, kada su u Loveču proizvodili tri modela putničkih automobila, uključujući SUV Hover H5 i pick-up Steed. Vlasnik fabrike Litex Motors je biznismen i vlasnik fudbalskog kluba Litex, Griša Gančev - pre dve godine proglasio je stečaj.

Bugarska ima dugu tradiciju neuspešnih pokušaja međunarodnih kompanija, kao što su Fiat i Renault, da uspostave proizvodnju automobila.

Makedonska ljubav prema oldtajmerima

Od 2007. Doprinos razvoju makedonske auto industrije dale su kompanije poput Delphi, Adient, Lear, Johnson Matthey, Kostal, Kemet i Key Safety Systems, a pregovara se i sa novima. BB Classic Cars, je firma u severnoj Makedoniji. koja se bavi restauracijom oldtajmera i polovnih automobila, predstavila je  prvi makedonski električni automobil, koji je zapravo Fiat 600/Zastava 750 sa motorom na električni pogon umesto originalnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Hvala Rumunima na Daciji i Fordu

Rumunija je apsolutni lider u regionu sa 359.240 vozila proizvedenih prošle godine. Automobilska industrija u Rumuniji sastoji se od dva glavna proizvođača putničkih vozila -  Dacia i Ford.

Rumunija je lider i u proizvodnju  delova za vozila i generalno se smatra regionalnim čvorištem auto industrije. Rumunska Dacia navjeća je kompanija u regionu, ne samo u autoindustriji već generalno. Uvođenjem novog Fordovog modela EcoSport očekuje se novi rast ove godine. Rumunija je koncentrisala proizvodnju na niskobudžetna vozila.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.