Hrana koja pozitivno utiče na raspoloženje

Kategorija: Kulinarstvo
Tagovi: Hrana, Energija, Pozitivno Razmišljanje

Poznato je ljudsko raspoloženje može da određuje i hrana koja se unosi u organizam. Zdrave namirnice snabdevaju telo hranljivim materijama i neophodne su za normalno funkcionisanje nervnog sistema, ali i u velikoj meri pozitivno utiču na raspoloženje kod ljudi.

Mnoge studije su dokazale da osobe koje su često nervozne i depresivne, izborom pravih namirnica mogu da ublaže psihičke tegobe. Uravnotežena ishrana podiže energiju, stabilizuje šećer u krvi, podstiče cirkulaciju, pa otklanja umor i neraspoloženje.

Uz dobro i kvalitetno posuđe koje možete pronaći na LupoMarshall.com, svako spremanje jela koje ima dobar uticaj na ljudsko raspoloženje je i lakše i zanimljivije, a u nastavku teksta saznajte koja to hrana pozitivno utiče na samo raspoloženje kod ljudi.

Voće koje poboljšava raspoloženje

Sastojci koji dokazano nedostaju ljudima koji pate od depresije su B6 i folna kiselina, kojom su bogate pomorandže i mandarine. Pored njih, banane podižu energiju i podstiču proizvodnju dopamina, adrenalina i noradrenalina, koji suzbijaju depresiju i negativno raspoleženje uopšte.

Serotonin, odnosno hormon koji je odgovoran za mentalno zdravlje i dobro raspoloženje se povećava redovnim unosom voća, pogotovo onog koje generalno ljudi vole da jedu. Barem jedna voćka ili voćni napitak koji vraća energiju na dnevnom nivou, savet je svakog nutricioniste, ne samo zbog zdravlja, već i zbog toga što voće zaista ima moć da svojim prirodnim šećerom popravi loše raspoloženje kod ljudi.

Ovsena kaša za bolju i veću energiju

Ovsena kaša je obrok koji se priprema brzo i lako, a obiluje ugljenim hidratima koji podstiču stvaranje serotonina i doprinose boljem raspoloženju. Dijete koje ne sadrže dovoljan unos ugljenih hidrata mogu da izazovu depresiju, zbog čega ove nutrijente nikako ne bi trebalo izbacivati iz ishrane.

Takođe, ovas ima odličnu reputaciju u popravljanju raspoloženja zato što mala doza lagano otpušta energiju u krvotok i balansira količinu šećera, držeći raspoloženje na nivou. Najidealnije bi bilo ovsenu kašu praviti sa medom i jogurtom, jer će tako imati najveći pozitivan uticaj na raspoloženje.

Čokoladni specijaliteti - slatko leči svaku boljku

Najukusnija poslastica od čokolade ekspresno podiže nivo serotonina, pa su njeni efekti vidljivi već nekoliko minuta nakon konzumiranja. Čokolada smanjuje posledice stresa i podiže nivo energije, te vrlo brzo popravlja samo raspoloženje kod ljudi.

Bilo da je reč o torti, kolaču ili sladoledu - čokolada je broj jedan kada je podizanje raspoloženja u pitanju. Minerali i antioksidanti koje sadrži ova poslastica podstiču moždane funkcije, jačaju srce i kosti, a imaju i dobro dejstvo na mišiće. Kao i sa svim slatkišima, i sa čokoladom treba biti obazriv i jesti je u organičenim količinama, jer je nekada dovoljna jedna kockica čokolade da vam se raspoloženje poboljša za 180 stepeni.

Uz jela od ribe do većeg osmeha

Dobro je poznato da riblje ulje sadrži polinezasićene masne kiseline, koje su neophodne za funkciju mozga i kardiovaskularni sistem. Istraživanja su dokazala da omega 3 masne kiseline pozitivno deluju na ljudsko raspoloženje, te da dugoročno veoma dobro deluju da simptome depresije.

Iz tih razloga se savetuje da se riba i jela koja sadrže ribu, kao što su brojne salate, konzumirate barem jednom nedeljno. Pored toga što je veoma dobra po zdravlje, riba popravlja raspoloženje, pa se trudite da isprobavate različite riblje specijalitete koji mame osmeh na lice.

Unos mleka za intenzivan osećaj sreće

Pored toga što je bogato korisnim materijama, mleko ima snažan uticaj na ljudsko raspoloženje. Mleko sadrži jod koji je važan za rad i funkcionisanje štitne žlezde. Tiroidna žlezda svojim hormonima reguliše brojne procese u telu, uključujući i raspoloženje kod ljudi.

Mleko izaziva osećaj sreće zbog prisustva proteina koji su važan deo ishrane i proteinske surutke koja smanjuje uznemirenost. Kako se mleko nalazi u mnogim jelima, nije ga teško unositi, ali se svakako preporučuje unos čistog mleka u vidu jedne čaše jednom u dva dana na primer.

U trenucima kada se baš i ne osećamo poletno i zadovoljno, često posežemo za hranom za koju mislimo da pruža utehu, iako pojeidine namirnice ne sadrže materije koje zaista popravljaju raspoloženje, a uz to i nisu preterano zdrave.

 

Kako nam je nekada potrebno da se prepustimo ukusu i oraspoložimo se, uz hobije koji pomažu pri smanjenju stresa i uz striktno odabranu hranu koja pozitivno utiče na raspoloženje, osmeh na lice će vrlo brzo biti vraćen.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.