Pouke sa putovanja u grčku na kom me je izdao automobil

Kategorija: Automobili
Tagovi: Putovanja, Automobili, Saveti, Pouka, How To

Sve je delovalo odlično na početku tog vrelog avgusta. Uspeo sam da se iskombinujem sa kolegama za godišnji odmor bez puno muke. Devojka se dogovorila sa šefom da deo posla odradi dok smo na putu, a za drugi deo se dogovorila sa kolegama.

Uspeli smo da pronađemo super smeštaj na Lefkadi za razumnu cenu, na sve to, kao šlag na torti, prošao mi je tiket za par crvenih. Gotovo da ni sam nisam verovao šta mi se dešava. Možda trebalo je da slutim da u univerzumu postoji ravnoteža i da to ne može potrajati još dugo? Ali nećemo tako crno.

Polazak na put

Spakovali smo sve stvari u malenu Opel Corsu i polako krenuli na dug put. Znao sam da nije najbolja ideja krenuti ka tako dalekoj destinaciji u malom gradskom automobilu sa priličnim stažom, ali nije kao da sam sa 23. godine imao mnogo drugih opcija. Možda sam mogao da brzo prodam auto nekoj agenciji za otkup polovnih automobila, al’ to je opet zahtevalo određen proces planiranja koji nisam sproveo.

Ovo mi je bilo prvo duže putovanje, tako da nisam bio naviknut na duge vožnje. Pravili smo pauze na svakih 2 – 3 sata kako bismo malo protegli noge i razdrmali mišiće. Kad smo prošli granicu uputili smo se do par prijatelja usput, tako da smo završili na manjem lokalnom putu gde je sve počelo.

Šta raditi kad auto stane na sred puta

Odjednom se upalila lampica za proveru motora i pojavio dim ispod haube dok auto nije stao. Probao sam opet da ga upalim, i ništa... Izašao sam napolje da pogledam, ili makar da se pravim kao da znam šta da gledam ispod haube. Dok sam sa zamišljenim izrazom na licu buljio u motor, iz pravca iza nas proleteo je automobil, zaprepašćujuće blizu.

U tom trenutku mi uopšte nije palo napamet da smo stali ubrzo nakon krivine i da nadolazeći automobili predstavljaju opasnost. Sva sreća pa su nas učili u auto školi o ovakvim stvarima (kraj ironije). Naravno da nisu. Ako vam se desi isto što i meni, preduzmite sledeće korake:

  1. Sklonite auto sa puta. Čak i kada stvari ozbiljno krenu naopako,  auto obično neće stati u potpunosti istog trenutka, pa ćete imati malo vremena i inercije da auto parkirate sa strane puta. (Ako ne, uključite svoje sva četiri i pređite na korak). Ne izlazite iz auta dok je zaglavljen u saobraćaju, naročito ako je put prometan. Ako je mračno ne izlazite bez flurescentnog prsluka. Kada se dovučete sa strane puta, povucite ručnu, i okrenite volan suprotno od puta. Na taj način, vaš auto neće slučajno odlutati u nadolazeći saobraćaj. Postavite sigurnosni trougao 50 metara iza vozila.

  2. Pozovite pomoć. Nemojte puno da čekate dok ne pozovete pomoć jer ko zna koliko će im trebati da stignu. Ako ste u romingu, ili iz nekog drugog razloga ne možete da pozovete pomoć, pređite na korak 3.

  3. Signalizirajte drugim vozačima da ste u nevolji. Sva četiri migavca su dobar početak, al’ to ne mora da znači da vam se auto pokvario, možda ste samo stali da se protegnete. Sigurnosni trougao je dobar za saobraćaj iza vas, ali za nadolazeći saobraćaj podignite haubu.

  4. Ostanite blizu vozila ili u njemu. Ako ste pozvali službu za pomoć na putu, naravno da neće moći da urade išta bez vas. Takođe, putevi generalno nisu bezbedni za pešake.

  5. Sada verovatno nije vreme da glumite automehaničara. Ako imate nekog iskustva, možda ćete moći da identifikujete i rešite problem, ali ako vam je pukla guma i nikada ranije niste menjali istu (zapitali biste se da je to nešto što je trebalo da vas nauče u auto školi), odložite tu opciju ukoliko situacija ne postane neophodna. Zamena gume može biti nezgodna, čak i pod idealnim uslovima. Ako znate kako da promenite gumu, nastavite sa oprezom.

  6. Uključite mozak. Što bi rekao moj ćale. Procenite situaciju i delajte u skladu. Ako ste ostali bez goriva na manje prometnom putu i znate da je u blizini benzinska stanica, ignorišite broj 4 i pustite korak. Budite oprezni i dalje.


Priprema pre polaska na putovanje automobilom

U našem slučaju nisam imao pojma šta se dešava, niti koga da zovem. Put nije bio uopšte prometan i već posle pola sata sam krenuo da brinem. Pitao sam se koliko ćemo još morati da stojimo u mestu i razmišljao šta je trebalo da uradim pre polaska na put:

  1. Trebalo je da napravim plan pre svega. Da znam kojim putevima idem, šta može da se desi i koga da zovem u slučaju opasnosti.

  2. Da proverim stanje automobila. Uvek je korisno pre dužeg putovanja uraditi pregled automobila i proveriti gume, rezervni točak, akumulator, ulje, rashladni sistem, svetla, brisače...

  3. Da ponesem više namirnica. Budući da nisam planirao da nam se auto pokvari na sred puta na +30 stepeni, nisam ni razmišljao da nam može ponestati hrane i vode.

  4. Da spakujem neki lek. Pod onakvim uslovima lako je mogla da se nekome od nas pojavi glavobolja ili nešto gore. Korisno je u automobilu držati naj-osnovnije lekove.

  5. Da nabavim prenosivi punjač. Jeste, u kolima postoji punjač za telefon, ali šta ako auto prestane da radi?

  6. Dobro je da nije zima. Sreća pa je bilo leto, inače bi mi verovatno trebalo par ćebadi i nekoliko sveća obavezno i upaljač (nepušači smo).

Na kraju smo dobro prošli, naišao je lokalac i uspeli smo da se sporazumemo nekako. Auto se pregrejao jer je ponestalo tečnosti u hladnjaku… Umesto da se bez problema brćkamo na prekrasnim, plavim plažama Lefkade i pijemo osvežavajuća pića, prošli smo krozo vu nepredviđenu situaciju.

Zato, ako ste imali sličnu situaciju, podelite vaša iskustva sa nama i možda i vi pomognete nekome u nevolji!

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.