Lokacije koje ne smete zaobići prilikom posete beograda

Kategorija: Turizam
Tagovi: Beograd, Skadarlija, Zemun, Poseta

Glavni grad Srbije svake godine poseti sve veći broj turista, a brojke na godišnjem nivou prelaze milion posetilaca, kako iz drugih gradova naše zemlje i susednih država, tako i iz čitavog sveta. Ovaj podatak ni malo ne čudi s obzirom na to da Beograd ima mnogo toga da ponudi turistima sa različitim zahtevima.

Beograd je grad koji leži na dve reke, grad uskih kaldrmisanih ulica i prostranih bulevara, grad burnog noćnog života i bogatog kulturnog sadržaja. Duga  i burna istorija ostavila je tragove širom Beograda, te će vam trebati dosta vremena da stignete da obiđete sve što ste poželeli. U nastavku teksta predstavljamo vam šta nikako ne smete propustiti prilikom posete jednog od najlepših gradova u Srbiji.

#1 Skadarlija - Boemska četvrt u srcu grada

Skoro do kraja 19. veka Skadarlija je bila poprilično siromašan deo grada, a u ovoj četvrti živeli su uglavnom Romi. Može se reći da je Skadarlija poprimila današnji izgled i popularnost krajem 19. i početkom 20. veka.

U tom periodu u Skadarskoj ulici, u kojoj se nalazi Skadarlija, živeli su umetnici - pisci, slikari i glumci. Baš iz tog razloga je na ovoj lokaciji nikao veliki broj kafana, a tu možete videti spomenik i kuću našeg poznatog slikara i pesnika Đure Jakšića.

Danas je Skadarlija jedno od neizostavnih destinacija prilikom posete Beogradu. Tokom dana možete prošetati kaldrmisanom ulicom i uživati u specifičnoj arhitekturi. Kada padne mrak, ova četvrt se budi i jedna je od najlepših mesta za izlazak

Ako ste ljuditelji tradicije, narodne muzike i autentične nacionalne kuhinje, onda je Skadarlija mesto na kojem treba da provede subotnje veče.

#2 Beogradska tvrđava - vekovima građene zidine

Šetanjem glavnom pešačkom ulicom u Beogradu - Knez Mihailovom, dolazite do Kalemegdanskog parka koji zajedno sa beogradskom tvrđavom čini celinu koja pleni svojom lepotom i svedoči o prošlosti našeg, ali i drugih naroda koji su prolazlli ovim područjem.

Gradnju beogradske tvrđave započeli su Kelti početkom 1. veka. Tada je ona bila palisada sa zemljanim bedemima, a vekovima se dograđivala ne bi li poprimila današnji izgled. 

U njenoj izgradnji učestvovali su i Rimljani, s obzirom na to da je naša teritorija bila u sklopu rimskog carstva, a njena gradnja i korišćenje u odbrambene svrhe nastavila se i u srednjem veku, ali i kasnije.

Na Kalemegdanu se nalaze Rimski bunar, Vojni muzej, Umetnički paviljon ,,Cvijeta Zuzorić” i Prirodnjački muzej. Pored toga, najveći beogradski park prepun je monumentalnih spomenika, a pogled na ušće Save i Dunava, na kojima leži beogradska tvrđava će vas ostaviti bez daha.

#3 Hram Svetog Save - simbol Beograda

Nedaleko od Trga Slavija nalazi se Hram Svetog Save, monumentalna građevina, simbol Beograda i najveći srpski pravoslavni hram. Smatra se da je hram podignut na mestu na kojem su Turci u 16. veku spalili mošti Svetog Save, što doprinosu značaju ove građevine.

Gradnja hrama započela je 1935. godine. Od 2004. godine turisti mogu uživati u velelepnoj građevini i prelepom eksterijeru, dok su radovi u unutrašnjosti pri samom kraju. Pre tri godine postavljen je mozaik na kupoli, a njegova izrada i postavljanje predstavlja jedan od najvećih poduhvata ovog tipa u svetu.

Sedam metara ispod Hrama Svetog Save nalazi se kripta i riznica Svetog Save koja je veličanstveno oslikana i dekorisana, a do nje dolazite stepenicama koje se nalaze unutar hrama.

#4 Zemun - grad u gradu 

Zemun je naselje u Beogradu koje je do 1934. godine bilo zaseban grad, ali je tokom istorije bio kulturno, istorijski i politički usko povezan sa Beogradom. Tokom Drugog svetskog rata, Zemun ponovo nakratko izlazi iz sastava Beograda, da bi konačno 1945. godine postao jedna od gradskih opština našeg glavnog grada.

Zbog svoje burne istorije, Zemun odiše neverovatnom lepotom i specifičnom arhitekturom. Na teritoriji ove opštine nalazi se Kula Gardoš (Milenijumska kula), koje je izgrađena 1896. godine, a visoka je 36 metara, te sa njenog vrha možete uživati u panoramaskom pogledu na čitav Beograd i okolinu.

Zemunski kej važi za jedno od najlepših šetališta kraj reke u Beogradu, a nakon pešačenja pronaći ćete osveženje u nekom od mnogobrojnih splavova, restorana i kafana. 

Pored navedenih lokaliteta, glavni grad Srbije ima mnogo toga da ponudi, ukoliko ste ljubitelj prirode, tu je Ada Ciganlija, park-šuma Košutnjak, a u užem centru se nalazi Botanička bašta ,,Jevremovac”

Takođe, Beograd ima mnoštvo muzeja i drugih kulturnih ustanova koje na najbolji način predstavljaju istorijsko, kulturno i umetničko nasleđe ovog grada, ali i čitave Srbije. Nadamo se da vas je ovaj tekst podstakao da što pre posetite Beograd i osetite jedinstvenu energiju najvećeg grada u Srbiji.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.