Na šta treba da mislite ako iznajmljujete poslovni ili magacinski prostor?

Kategorija: život
Tagovi: Posao, Kolektiv, Rasveta

Pri odabiru poslovnih i magacinskih prostora treba voditi računa o nekoliko važnih faktora kako bi vas on služio na najbolji način. Ukoliko menjate lokaciju postojeće kancelarije ili magacinskog prostora, ili tražite prvu prostoriju ovog tipa - sigurno su vam potrebni saveti o tome na šta treba obratiti pažnju. 

U nastavku teksta ćete pročitati informacije koje vam mogu biti korisne i olakšati proces odabira adekvatnog poslovnog ili magacinskog prostora.

Karakteristike prostora utiču na produktivnost zaposlenih

Nekada je poslovni prostor podrazumevao manje kancelarije u kojima rade 2-3 osobe, međutim danas se sve više primenjuje “open space” trend, gde su svi zaposleni u jednoj prostoriji, a van nje postoji još nekoliko prostorija - sala za sastanke, kancelarija direktora, kuhinja i toalet. Naravno, ovaj trend uređenja poslovnog prostora ima svoje prednosti i mane. 

Na ovaj način zaposleni su u bližem kontaktu, te je grupna kohezija izraženija i tim je snažan. Sa druge strane, ponekad je u ovom ambijentu teško održati koncentraciju i fokus na poslovne obaveze, a ponestaje mira i privatnosti. Stoga je možda najbolja ideja da se napravi balans i prostor podeli na određene celine sa održavanjem otvorenog prostora. 

Osvetljenje direktno utiče na produktivnost zaposlenih

Osvetljenje utiče na čoveka na različite načine i u kućnim, ali i poslovnim uslovima. Rasveta za industriju, odnosno magacine i poslovne prostore može da poboljša ili negativno utiče na energiju zaposlenih, produktivnost, kreativnost i umnogome diktira raspoloženje. 

Najbolja opcija za osvetljenje prostora je LED rasveta, posebno kada govorimo o industrijskoj rasveti. Njene prednosti su pozitivan uticaj na zaposlene, energetska efikasnost i dugotrajnost, ali i bezbednost (najmanja mogućnost kvara i izbijanja havarije). 

Pored osvetljenja, na produktivnost radnika i pozitivnu energiju u samom prostoru uticaće odabir boja i dekoracija prostora. Preporučujemo da u vaše kancelarije unesete zelenilo i osvežite ga prirodnim elementima.

Šta formira cenu prostora?

Do sada ste pročitali koje su karakteristike dobro uređenog poslovnog postora i šta treba da vam bude prioritet prilikom opremanja kancelarije i magacina, a sada ćemo se pozabaviti karalteristikama prostora za iznajmljivanje koje uglavnom formiraju cene.

Kvadratura i nameštenost prostora 

Cene magacinskog i poslovnog prostora za iznajmljivanja zavise od različitih faktora. Jedna od njih je kvadratura. Ukoliko ne znate koliko kvadrata je dovoljno u odnosu na broj zaposlenih, možete se voditi određenim pravilima. 

Nekada je za svakog zaposlenog bilo potrebno 22 m2, dok je sada od uticajem novog trenda norma oko 12 m2. Naravno, ne morate biti u potpunosti precizni, već se odlučite za onaj prostor koji vam deluje najpogodnije za budući kancelarijski prostor. 

Kada govorimo o magacinskom prostoru, dimenzije zavise od vaših potreba i trebalo bi da sračunate koliko imate robe, radnika i mašina. Opremljenost prostora diktira cenu iznajmljivanja, te one bolje opremljene kancelarije imaju više cene. 

Još jedan faktor koji može da utiče na iznajmljivanje i cenu jesu parking mesta, pa je to još jedna stavka o kojoj treba da mislite. Ukoliko vam nije potreban prevoz do posla, a u cenu najama je uključen i parking, pokušajte da dogovorom smanjite troškove. 

Lokacija poslovnog prostora

U svakom trenutku možete pronaći na stotinak oglasa za izdavanje poslovnog i magacinskog prostora širom Srbije. Složićete se da to nije loša brojka i da imate dobre opcije za najam. Objekti koji su u ponudi nalaze se u centru određenog grada, u gradskim, ali i prigradskim naseljima kao i u industrijskoj zoni. 

U svakom momentu treba da mislite o lokaciji koja će odgovarati vašim zaposlenima, a ako je prevelika udaljenost od centra grada, biće vam potrebna parking mesta ili čak zajednički prevoz za radnike.  

Ne zaboravite na papirologiju

Mnogi ljudi u žurbi zaborave da provere papire potrebne za zakup poslovog prostora. Međutim, iako želite da požurite sa iznajmljivanjem, ako ne proverite papire, može da se desi da se smestite u prostor, postavite svu neophodnu opremu i shvatite da morate da ga napustite.

Zato je važno da regulišete sve neophodne ugovore, bilo da ste pravno ili fizičko lice, a za pomoć se možete obratiti nekoj od agencija koja vam može pomoći i u potrazi za odgovarajućim prostorom ili se savetovati sa pravnikom. 

Pored svega navedenom, preporučujemo vam da dobro razmislite o prostoru koji vam je nephodan, te sračunate mesečne troškove kao što su struja, grejanje, infostan, internet i druge usluge. Kada sve stavite na papir znaćete da li možete da priuštite prostor koji ste odabrali kao i da li vam je trošak isplativ na duži period.

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao u odabiru adekvatnog poslovnog i magacinskog prostora i usmerio vas ka lakšem odabiru prostora za vaše potrebe.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.