Saveti za održavanje različitih tepiha

Kategorija: život
Tagovi: Tepisi, Održavanje Tepiha, Kućni Poslovi

Tepisi se u domove ne unose samo radi upotpunjavanja enterijera ili da bi stvorili utisak harmonije među nameštajem. Dobar i kvalitetan tepih obezbeđuje domu potrebnu izolaciju toplote, prijatnu potporu stopalima, ali i čuva drvene površine, osetljive na svakodnevno korišćenje.

 

 Da biste vaš tepih dugo imali u svom domu potrebno je obezbediti mu adekvatnu negu i zaštitu redovnim održavanjem. Dubinsko pranje tepiha je bitno iz razloga što će odstraniti bakterije i viruse nataložene u nitima tepiha i obezbediti vama i vašoj porodici zdravu i sigurnu okolinu. Pročitajte koji su to trikovi kojima možete održavati vaš tepih savršeno sigurnim i čistim.

Redovno usisavanje je pola posla

Za ovaj korak nema mnogo filozofije. Jednostavno, usisivač u ruke i bar dva puta nedeljno iščetkajte i usisajte vaše tepihe. Ukoliko ima potrebe, odnosno ako se po vašem tepihu često gazi - trebalo bi ga i češće usisvati. Ovo, naravno, važi i za podloge na kojima se tepih nalazi.

 

 Imajte na umu da redovno usisavanje nije isto što i dubinsko čišćenje. Tepisima bi trebalo obezbediti dubinsku negu u nekom od profesionalnih tepih servisa, barem jednom godišnje. Takva mesta vašim tepisima nude i mnoge druge usluge, gde ćete osim svežeg izgleda sprečiti i njegovo dalje habanje.

Rešavanje problema odmah po nastanku

Svima su nam poznate scene panike iz filmova kada se na savršeni, beli tepih prospe vino ili kafa. Bez brige - i to se da lako srediti. Najbitnije je da čišćenju fleke pristupite dok je još sveža, a odlična investicija je i višenamensko sredstvo za mrlje.

 

 Fleke od vina i drugih jako obojenih tečnosti se najbolje uklanjaju ukoliko se apsorbuju krpom od istog materijala od kog je tepih. U čišćenju fleke pomoći će vam koncentrovani limunov sok i kuhinjska so. Rastvorom sode bikarbone sa vodom ili amonijaka sa vodom, nastavite tretiranje mrlje ukoliko je tvrdokornija. Utapkavajte i brišite uflekano mesto sve dok mrlja ne nestane.

 

 Mrlje od žumanceta uklanjajte isključivo alkoholom i hladnom vodom. Ukoliko je na vaš tepih zalutala žvaka - uspešno ćete je ukloniti samo ukoliko je istrljate kockicom leda. Alkohol će odlično očistiti sve mrlje od karmina ili pudera na vašim tepisima. Trudite se da ne koristite toplu vodu i sapunicu na mrljama koje su masnije od blata. Topla voda će u najviše slučajeva učiniti samo da mrlja bude vidljivija.

Održavanje prilagodite materijalu tepiha

Ako vunene tepihe čistite i održavate redovno, oni će duže vremena izgledati kao novi. Neki vuneni tepisi se mogu prati u mašini. Kako biste saznali da li je to slučaj sa vašim tepihom, pogledajte upustvo na etiketi.

 

 Kada isflekate tepih, koristite blage smese kako biste očistili fleku, da ne bi došlo do oštećenja tepiha. Nemojte ribati tepih, već tapkajte. Budite pažljivi sa deterdžentom, jer prevelika količina može da ošteti strukturu tepiha. Kada završite čišćenje, uverite se da ste svu penu očistili iz tepiha.

 

 Ako vam vuneni tepih stoji urolan u prostoriji, kupite preparate za zaštitu od moljaca, kako tepih ne bi propao. Preparati su uglavnom prijatnog mirisa, pa ne morate da brinete da će se tepih neprijatno osećati.

 

 Čupavi tepisi se održavaju isto kao i obični tepisi. Razlika je u usisavanju, gde nije preporučljivo da se koriste papučice usisivača koje imaju roto četke, da ne bi došlo do čupanja vlakna samog tepiha. Sve ostalo je u zavisnosti od samog materijala od kojeg je tepih napravljen.

 

 Čupavi tepih od vune se čisti i bez upotrebe vode, to je hemijsko suvo pranje prahom ili granulama koje se prospu po celom tepihu, ostave se da deluju i na kraju se jednostavno usisaju. Kada je u pitanju mokro čišćenje ovih tepiha savet je raditi parošistačem.

 

 Sintetički tepisi (staze i itisoni) su danas najtraženiji i najpopularniji, kako zbog cenovne pristupačnosti, tako i zbog lakog održavanja. Prednost korišćenja ove vrste tepiha je što stvaraju manje bakterija i bacila. Sintetički tepisi podobniji su za agresivnije čišćenje i održavanje.

 

 Održavanje tepiha spada u regularne kućne poslove, i relativno je lako. Da bi se tepih ravnomarno trošio treba ga povremeno okretati. Kako se na tepihu ne bi ocrtavali obrisi nogu i nameštaja, na njih stavite gumene obloge. Tepihe nikada nemojte slagati, već ih rolajte kako se ne bi lomili. Nadamo se da ćete uz ovih nekoliko saveta uspešno voditi brigu o vašim tepisima i omogućiti im dug i uredan život.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.