Savjeti za njegu starih osoba sa demencijom

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Demencija, Starije Osobe, Bolest, Nega O Starijim Osobama

Demencija se javlja u trenucima kada određeni dijelovi mozga obole. Javlja se usljed progresivnog i nepovratnog propadanja intelektualnih sposobnosti i viših kognitivnih funkcija. Prosto rečeno, onda kada starija osoba počinje da gubi sposobnost učenja, pamćenja, prepoznavanja ljudi iz šireg, ali i najbližeg okruženja, kažemo za nju da boluje od demencije.

Demencija može da se manifestuje na različite načine, a u globalu je bolest osoba odraslog životnog doba. Usled smanjenja intelekstualnih sposobnosti, osoba ima problem sa komunikacijom i snalaženjem u prostoru, a javljaju se i česte, nagle promjene raspoloženja. Nerijetko negovateljice starih osoba posebnu pažnju posvećuju osobama koje pate od Alchajmerove bolesti, jednog od oblika demencije.

Ipak, demencija nije jedna bolest. Postoje mnogi uzroci za ovu bolest, a demencija najčešće uključuje gubitak mentalne sposobnosti u makar dvije oblasti. Gubitak pamćenja i sposobnosti govora ili promjena ponašanja i smanjena sposobnost govora samo su neke od potencijalnih posljedica demencije. 

Iako postoje stvari koje smanjuju rizik od demencije, zbog svega navedenog, ali i zbog činjenice da pogađa stariju populaciju, veoma je važno da se dementne osobe tretiraju sa posebnom pažnjom. U nastavku teksta predstavljamo nekoliko savjeta za njegu starih osoba sa demencijom.

Saznajte više o samoj bolesti - upoznavanje sa demencijom

Ukoliko u vašoj porodici osoba pati od demencije, ili, pak, na neki drugi način dolazite u neposredan kontakt sa bolesnom osobom, važno je saznate više o samoj bolesti. Njega starijih lica je lakša ukoliko znate sa čim se suočavate, odnosno šta zapravo znači kada je neka osoba dementna.

Razgovori sa ljekarima, stručnim medicinskim osobljem, terapeutima i osobama koje su prošle kroz slično iskustvo može da bude od velike pomoći u suočavanju sa opakom bolešću koja osobi “briše” sjećanja. Iako lijek za demenciju još uvek ne postoji, razgovori sa stručnjacima olakšavaju razumijevanje same bolesti.

Upoznavanje sa demencijom je važno i zbog činjenice da dementne osobe žive u svom svijetu, u kom su projekcije stvarnosti drugačije. Umjesto da ih kritikujete zbog takvih okolnosti, od vitalnog je značaja da ih u potpunosti razumijete i pokušate da se prilagodite nastaloj situaciji.

Prilagodite dnevnu rutinu pacijentu - čvrst raspored za lakše funkcionisanje

Demencija je najčešće progresivan vid bolesti. To znači da vremenom napreduje, pogoršava se i otežava da pacijenti razluče čak i koje je doba dana. Ugroženo poimanje vremena stvara teškoće u pravljenju dnevnog rasporeda aktivnosti i pacijentu dodatno stvara nelagodu.

Stoga, veoma je važno da prilagodite dnevnu rutinu pacijentu, uz čvrst raspored i jasno određenim aktivnostima koje sugerišu koje je doba dana u pitanju. Pored toga, potrudite se da se oblačite tako da ne mijenjate često boju garedorobe, jer to može da bude još jedan od načina raspoznavanja.

Kućne aparate i ostale potencijalno opasne stvari držite van njihovog domašaja ili ih nadgledajte, jer je osoba oboljela od demencije na neki način slična djetetu. Ovaj mali vodič za ophođenje sa dementnom osobom ima za cilj da olakša vaš odnos, stvori prijatno i bezbjedno okruženje za pacijenta, ali i da naglasi najbitnije stvari u borbi protiv ove bolesti.

Komunicirajte sa dementnom osobom na prijatan i miran način

Razvojem demencije, komunikacija sa pacijentom postaje sve teža. Zbog promjena u ponašanju, agresivnog pristupa i mogućnosti da pacijent neočekivano reaguje, veoma je važno da sa dementnom osobom razgovarate na prijatan i miran način.

Dementnoj osobi prilikom komunikacije treba prići mirno i sprijeda. Nagli pokreti i iznenađenje mogu da uznemire pacijenta i da svore osjećaj nelagode. Iako smatrate da vas već dugo vremena poznaje, ponovo se predstavite i staloženo objasnite ko ste. Ni po koju cijenu se ne raspravljajte sa dementnom osobom, već pokušajte da na najbolji način razumijete sve kroz šta ona prolazi.

 

Zbog svih navedenih simptoma i posljedica koje opaka bolest demencije izaziva, pacijent se nalazi u nezavidnom položaju. Uz ove savjete, puno razumjevanja i truda, postarajte se da stare osobe sa demencijom njegujete tako da im život bude što lakši, a demencija padne što bezbolnije.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.