Svi benefiti mlečnih proizvoda za decu i odrasle

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Nema tagova

Mlečni proizvodi se u ovom ili onom obliku nalaze u frižiderima širom sveta, a ljudi ih obožavaju zbog široke primene u jelima, ali i raznolikih ukusa kojima se mogu odlikovati. Mlečni proizvodi smatrani su i bogatim izvorom kalcijuma, pa se oduvek preporučuju i u prehrani dece od najranijih godina života - za dobar razvoj, jake kosti i zube

Pa, da li su to svi benefiti mlečnih proizvoda i da li je tačno da redovnom konzumacijom oni mogu ojačati kosti i biti sjajni u prehrani dece i odraslih? Mlekara Imlek definitivno nije slučajno zauzela mesto u frižideru svake porodice! Evo zbog kojih benefita deca i odrasli obožavaju da konzumiraju mlečne proizvode. 

Povoljan uticaj mlečnih proizvoda na digestivni sistem

Veliki broj naučnih istraživanja potvrdio je da zdravlje digestivnog sistema ima velikog uticaja na celokupno zdravlje i stanje organizma. Za unapređenje rada sistema za varenje vrlo su preporučljivi probiotici - dobre bakterije kulture koje podstiču održavanje balansa crevne mikroflore.

Pa, gde se mogu pronaći te sjajne, dobre bakterije? 

Upravo u mnogim mlečnim proizvodima! Naime, procesom fermentacije, kao što je ona koja se primenjuje za pravljenje jogurta, dolazi do prirodnog razvitka dobrih bakterija, koje potom, uz redovnu konzumaciju, mogu imati sjajnog uticaja na zdravlje i optimalno funkcionisanje digestivnog sistema.

Mlečni proizvodi odlični za kosti i zube

Kosti su živo tkivo koje se konstantno obnavlja, pa je unos nutrijenata koji podstiču njihovo obnavljanje i jačinu, preporučljivo primenjivati celog života - od najmlađih dana do duboke starosti.

Za jake i zdrave kosti, važna je izbalansirana ishrana generalno, ali najvažniji nutrijenti su vitamin D i kalcijum, a prehrambene namirnice bogate kalcijumom upravo su, između ostalog, mlečni proizvodi. Takođe, za zdrave i jake kosti preporučuju se redovne fizičke aktivnosti, posebno one koje podrazumevaju vežbe snage, ali mlečni proizvodi definitivno su nezamenjiv izvor kalcijuma! 

Oralna higijena nije dovoljna da zube održite zdravim - njima su potrebni i važni nutrijenti kao što je kalcijum. Zato su, kao i za kosti, mlečni proizvodi sjajni i za zdravlje zuba

Mlečni proizvodi kao odličan izvor proteina

Dobro je poznato da su proteini sjajni za izgradnju mišićne mase i da potpomažu svakom ko vežba da unapredi snagu svojih mišića. Proteini su odlični i za razvoj mišića kod dece, njihovo ojačavanje i razvijanje. Ipak, nije svaki protein isti, pa se ne koriste slučajno upravo proteini iz mleka i drugih mlečnih proizvoda za kreiranje raznovrsnih suplemenata za osnaživanje mišića.

Mlečni proizvodi, posebno mleko, sadrže proteine visokog kvaliteta koji obezbeđuju telu sve esencijalne amonikiseline potrebne za izgradnju i osnaživanje mišića. Upravo zato, ovo je još jedan od bitnih zdravstvenih benefita mlečnih proizvoda, te se njihova konzumacija preporučuje, kako deci, tako i odraslima.

Najbolje od svega je što mnoge mlečne proizvode, posebno mleko, možete koristiti kao namirnicu za pravljenje najrazličitijih kulinarskih đakonija koje sadrže i mleko, te vam njegova konzumacija nikad neće dosaditi! 

 

Ovo su samo neki od sjajnih benefita mlečnih proizvoda, te ih obavezno uvrstite u svoju svakodnevnu prehranu i kulinarstvo, kao i prehranu svoje dece. Uvek kupujte mlečne proizvode proverenih proizvođača, dobre reputacije, te uživajte u divnim ukusima mleka, jogurta, sireva i drugih mlečnih proizvoda koje obožavate! 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.