Idi na odmor, iako nemaš novac

Kategorija: Putovanja
Tagovi: Odmor, Letovanje, Srbija, Kriza

Srbi sve ređe idu na letovanje, što nepovoljno utiče i na zdravstveno stanje. Da bi se organizam oporavio potrebne dve nedelje. Idi na odmor, iako nemaš novac. Srbi sve ređe idu na letovanje, što nepovoljno utiče i na zdravstveno stanje. Da bi se organizam oporavio potrebne dve nedelje.

Zbog sve dublje ekonomske krize, građani Srbije sve ređe odlaze na letovanje. To utiče i na njihovo zdravlje, jer stručnjaci upozoravaju da je svakome potrebno povremeno “punjenje baterija”. Da bi se organizam oporavio i mozak “restartovao”, potrebno je da se bar na deset dana promeni sredina, klima, udahne drugačiji vazduh...

Mnogi Srbi se ove godine, ipak, neće pošteno odmoriti, što potvrđuju i najnovija istraživanja: četrdeset pet odsto građana ne planira nigde da otputuje!

"Kod nas je godišnji odmor postao socijalni problem. Nekada se odlazilo na kolektivne odmore u odmarališta na planine ili more, a danas su mnogi roditelji srećni ako barem dete mogu da pošalju na rekreativnu nastavu ili kod familije na selo", kaže za "Novosti" psiholog Prvoslav Plavšić.

Onima koji obavljaju teške poslove, ako su psihički opterećeniji, ili imaju iza sebe decenije radnog staža, potrebno je i duže odmaranje. Produženi vikend, pa čak i sedam dana odmora, ne mogu mnogo da pomognu:

"Ljudski organizam je prilično inertan i potrebno mu je dva do tri dana da se prilagodi novoj sredini. A da bi se potpuno oporavio, zaboravio na posao i brige, valjalo bi da u potpunom miru i odmoru bude najmanje deset dana", objašnjava Plavšić.

Malo planinskog ili morskog vazduha najviše bi prijalo onima koji boluju od hroničnih bolesti, pate od alergija ili su malokrvni.

Da bi poboljšali krvnu sliku, anemični bi morali da udišu crvena krvna zrnca na planini ili na moru najmanje 14 dana. Za pročišćenje pluća, prema rečima profesora dr Predraga Rebića, pulmologa iz Klinike za pulmologiju KCS, potrebno je bar tri nedelje.

Psiholog Plavšić smatra da se odmor može efektivno iskoristiti i u mestu boravka: "Važno je da čovek napravi rez, da se na odmoru ponaša drugačije, da promeni navike koje je do tada imao, da ne gleda ista lica, i da svaki dan organizuje šetnju, odlaske na bazen, boravak u prirodi, na reci".

Većina građana EU - 75 odsto - planira da ove godine ode na odmor, a u Srbiji je ovaj procenat samo 45, pokazalo je istraživanje Evrobarometra.

Srbija je među zemljama u kojima je najveći procenat onih koji su rekli da ne planiraju da idu na odmor ove godine - u Turskoj je takav odgovor dalo 45 odsto, u Portugaliji 40, u Grčkoj 35, u Srbiji 34, a u Bugarskoj 30 odsto ispitanika.

 

Autor: Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...