Mršavite uz povrće: 10 namirnica idealnih za držanje dijete

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Dijeta, Mršavljenje, Krastavac, Celer, Detelina, Paprika, Sargarepa, Patlidžan

Pojedino povrće doprinosi sagorevanju kalorija i tako predstavlja pravu pomoć u procesu mršavljenja.

Pored toga, povrće je bogato vlaknima, što znači da pomaže dužem održavanju sitosti, a organizmu pruža i potrebnu količinu vitamina i minerala koji takođe pomažu u bržem gubljenju kilograma. Obavezno uključite u svoju ishranu bar neke od ovih 10 zdravih namirnica.

Brokoli

Pola šolje kuvanog brokolija sadrži samo 25 kalorija, a ovo zeleno lisnato povrće bogato je luteinom i zeaksantinom, karotenoidima koji štite zdravlje očiju. Brokoli je idealna namirnica za mršavljenje jer ne sadrži masti, a bogata je ugljenim hidratima koji se sporo oslobađaju i tako podižu nivo energije.

Salata potočarka

Svež ukus salate potočarke odličan je dodatak jelima, a ova namirnica pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, kao što su Alchajmerova bolest i osteoporoza. Bogata je kalcijumom i vitaminom K koji su potrebni za razvoj i jačanje kostiju. Potočarka sadrži jake antioksidanse, beta karoten i vitamin C te kalijum koji smanjuje negativan efekat natrijuma u ishrani i na taj način reguliše krvni pritisak.

Repa

Repa pomaže u snižavanju nivoa holesterola, a ovo korjenasto povrće je jak antioksidans koji smanjuje rizik od oksidativnog stresa u ćelijama i pomaže u detoksikaciji. Kako bi se zadržala nutritivna svojstva i ukus ovog povrća, najbolje je pripremati je na pari.

Španać

Šolja sirovog spanaća sadrži samo 10 kalorija i 0,7 g vlakna koja poboljšavaju probavu i satima održavaju sitost. Spanać je bogat kalijumom, manganom, cinkom, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom i vitaminom K, a može se jesti sirov u salatama ili lagano kuvan.

Patlidžan

Zasitno povrće, patlidžan, bogato je folnom kiselinom i vitaminom B koji pomaže u apsorpciji proteina iz hrane koju unosimo u organizam. Kao i mnoge druge povrtne namirnice, sadrži malo kalorija, a bogato je vlaknima.

Šargarepa

Šolja šargarepe sadrži oko 25 kalorija i 2 g vlakna. Šargarepa je idealna grickalica bogata vlaknima, može da se jede sirova i tako nas drži sitima tokom dana, i beta karotenom koji pomaže zdravlju očiju.

Paprika

Dolaze u različitim oblicima, bojama i ukusima, sve vrste paprika sadrže vrlo malo kalorija i bogate su vlaknima. Izvrstan su izvor vitamina C koji pomaže u funkcionisanju imunog sistema. Žute, crvene i narandžaste paprike odlična su zamjena za slatku hranu.

Seme deteline

Klice deteline su bogate nutrijentima koji sadrže kalcijum, folnu kiselinu, magnezijum, fosfor, kalijum, cink kao i vitamine A, B kompleks, C, E i K te hlorofil. Mogu da se jedu u salatama, sendviču ili dodaju u supe, a pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšavaju imuni sistem.

Celer

S obzirom da sadrži vrlo malo kalorija, celer je povrće koje pomaže u mršavljenju. Može se jesti sirov, a bogat je proteinima i vlaknima, piše She.

Krastavac

Krastavac je namirnica koja je bogata vodom, a spada u povrće s najmanje kalorija. Sadrži vitamine A i C, folnu kiselinu, magnezijum, kalijum, vlakna koja pomažu u mršavljenju i poboljšavaju probavu. Izvrstan je za zdravlje kože, smiruje iritacije, smanjuje tamne kolutove ispod očiju i pruža joj hidrataciju.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...