Tableti će spasiti izdavaštvo?

Kategorija: Nauka i tehnologija
Tagovi: Tablet Računari, Izdavaštvo, Apple, Android, Novine

Prema mišljenju izdavača GQ-a, Voguea, New Yorkera, Vanity Faira i još sijaset drugih časopisa, izdavačka kriza spašava se paralelnim izdanjima za tablete uz postojeća papirnata.

Naime, zadnjih godina, zahvaljujući ponajpre Webu, ali i Internetu uopšteno, štampanje novina i časopisa, posebno onih nespecijalizovanih i namenjenih najširoj populaciji, neprestano opada.



Iako čitateljstvo uglavnom nije zadovoljno obradom tema na portalima za koje drže da neguju površno i „selebriti-novinarstvo“, očito im je i to dovoljno dobro s obzirom da je besplatno i ne moraju ići do trafike po taj neki papir sa slovima i slikama. Na taj način došlo je da loše novinarstvo na webu menja kvalitetnije novinarstvo u štampi, iako su portali velikih papirnatih izdavača uglavnom zamišljeni kao sredstvo reklame za vlastite, fizičke novine u stvarnom svetu.

Ima li tome leka? Prema glavešinama iz Conde Nast Internationala, Jamieu Jouningu koji je direktor svih njihovih digitalnih izdanja i izdavaču GQ-a, Jamieju Billu – ima.

Na skupu Expo Tablet i App Sumit koji je održan prošle nedelje u Frankfurtu, rešenje je digitalno izdavaštvo na tabletima koje trenutno treba komplementirati papirnato, (a na kraju valjda i posve preuzeti). Valja uočiti da se tablet vidi kao zasebni digitalni medij, različit od „računara“ ili „Interneta“ uopšteno.

Prema Jamieju Billu, prošlogodišnje širenje GQ-a i na tabletno izdanje povećalo je ukupan tiraž časopisa za gotovo 10%. Takođe, Conde Nast Intertantional namerava do kraja iduće godine da izda poboljšana tablet izdanja svih svojih časopisa jer to vide kao jedini sigurni način rasta u godinama koje dolaze.

Takođe, kao glavne partnere u svojim nastojanjima vide Adobe sa njihovom tehnologijom za digitalno izdavaštvo i Apple i njegove tablete. U retko iskrenoj provali emocija, Jamie Bill je rekao da su zahvalni Apple-u što im je omogućio da naprave to što bez njega ne bi mogli.

Za one van izdavaštva ovo je možda malo teže shvatljivo, ali iPad kao platforma i Apple-ov Newsstand dućan s digitalnim časopisima na iTunes-ima daju jedinstven i vrlo promišljen način dostave digitalnog sadržaja na tablet na način koji je za izdavače daleko bolji od onoga što se nudi na Androidu.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...