Dnevno jedemo samo 120 grama mesa

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Potrošnja Mesa, Svinjetina, Živinsko Meso, Riba
1 komentar

Vidljive posledice slabe kupovne moći. Srbija je među zemljama sa najmanjom potrošnjom mesa. Najveća potrošnja svinjetine, pišu Novosti.

Potrošnja živinskog mesa je na drugom mestu. Razlog je i znatno jeftinija proizvodnja pilećeg mesa, kao i kraći period tova, koji traje od dva i po do tri meseca.



Uz to, preporučuje se svim kategorijama stanovništva. Činjenica je da su biftek i ramstek uvek bili skuplja i nedostižna kategorija mesa za većinu građana.

Godišnje se u Srbiji pojede, u proseku, po 45 kilograma svežeg mesa po stanovniku, što je skromno u poređenju sa zemljama u Evropi. Ako se, pak, godišnja potrošnja preračuna u dnevnu, dobija se poražavajući podatak da se po stanovniku dnevno potroši manje od 120 grama mesa. Prosečan Srbin godišnje pojede 4,3 kilograma junetine, 15,6 kilograma svinjetine, 15,2 živinskog mesa i četiri kilograma ribe.

Istovremeno, stanovnik u EU godišnje potroši 15 kilograma junetine, 30 kilograma svinjetine, 20 kilograma piletine i oko 12 kilograma ribe.

Poslednja povećanja cena u mesarama dodatno su smanjila prosečnu potrošnju. Uvek kada su ranije proizvođači podizali cene mesa, to im se vraćalo kao bumerang i uticalo na drastičan pad prometa. Zato su bili prinuđeni da ih ponovo snize sa trgovcima, dogovarajući razne akcije kako bi rasprodali zalihe.

- Najbolji pokazatelj stanja u domaćoj mesnoj industriji, gotovo su svakodnevne akcije popusta i do 20 odsto u vodećim trgovinskim lancima, kažu u potrošačkim organizacijama.

"To je znak velike krize u kojoj se nalaze mesari zbog slabog prometa kao posledice ukrštanja besparice i dizanja cena."

 

Economy.rs

  • zecic-zecic
    Ja jedem 0 grama pa to raspodelite i bice vise. A ima nas sve vise vegetarijanaca, hvala Bogu.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...