Na skije već sa tri godine

Kategorija: Sport
Tagovi: Skijanje, Deca, Dete, Početak, Sneg

Dete od tri godine već je dovoljno stabilno da napravi prve skijaške korake. U tom uzrastu razvijaju se motorika i koordinacija pokreta, pa je skijanje fizička aktivnost koja će pospešiti razvoj deteta. Pre nego što krenete na stazu, dete treba da je dobro i udobno obučeno kako mu ne bi bilo hladno, piše na sajtu Skijališta Srbije. Među savetima se navodi da bi dečije skijaško odelo trebalo da bude od materijala otpornog na vetar i vlagu, kako bi ostali suvi tokom obuke, a ne treba mu kupovati ni veću opremu, jer će im ona otežati kretanje.



Pri odabiru pancerica treba obratiti pažnju da budu taman i da imaju prostora tek da dete malo pomera prste. Najbolje bi bilo da iz pancerice izvadite uložak i prema njemu izmerite detetovo stopalo, a u svim našim ski centrima, oprema može da se iznajmi.

Kada biraju skije, roditelji treba da uzmu u obzir detetove godine, visinu, težinu i sposobnosti. Karving skije bi trebalo da budu detetu do vrha ramena (za lakšu decu) i nivoa očiju (za krupnije mališane). Klasične skije za dete do šest godine bi trebalo da su 15 centimetara kraće od detetove visine, a za uzrast od šest do 10 godina otprilike detetove visine.

Deca, po pravilu, ne koriste štapove sve dok ne nauče osnove skijanja, a instruktor će reći kada je dete spremno za štapove.

U ski centrima Skijališta Srbije, kao i u ostalim evropskim skijalištima, kaciga je obavezan deo ski opreme za decu, a na Kopaoniku se može dobiti besplatno na korišćenje.

Nije preporučljivo da roditelji sami uče dete da skija, za to u ski centrima, postoje ski škole sa licenciranim učiteljima.

Boravak na snegu ne znači samo skijanje, već i vožnju borda, što je takođe zahtevan sport. Ukoliko se dete odluči za bord, odeća mora da bude komotnija od skijaške. Naravno, i za taj sport je neophodna kaciga, a ne treba zaboraviti ni skijaške naočare i rukavice.

U sva tri ski centra Srbije: Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj Planini - postoje ski vrtići prilagođeni skijašima početnicima, podsećaju Skijališta Srbije.

(Mondo.rs, Tanjug)      

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...